»

Tudi nVidia razvija svoj CPU

Slo-Tech - Nvidia je v svojem portlandskem Design Centru v zvezni državi Oregon začela razvijati svoj prvi CPU, poroča The Inquirer. Za tak korak se je nVidia odločila predvsem zaradi AMD-jevega in Intelovega koncepta združenega CPU-ja in GPU-ja. Prvi procesorji bodo izdelani v 45-nanometrski tehnologiji in naj bi luč sveta ugledali leta 2008. Pri izdelavi prvega nVidiinega CPU-ja naj bi sodelovalo več bivših zaposlenih podjetja Stexar.

Več na Inquirerju.

21 komentarjev

Združitev CPU in GPU leta 2008?

X-Bit Labs - AMD-jev tehnični direktor, Phil Hester, je v intervjuju za Cnet News.com dejal, da naj bi prvi procesor z integriranim grafičnim procesorjem izdelali leta 2008 v 45 nanometrskem procesu. O izdelavi tovrstnega izdelka pričajo govorice tudi iz Intelovih logov. Tako bi z združenim procesorjem ter grafičnim procesorjem lahko procesorska giganta kupcem ponujala energijsko varčne, a kljub temu zmogljive računalniške sisteme.

Več na X-bit labs.

23 komentarjev

Upanje za Moorov zakon

SRAM leta 2002

vir: Google
iTNews - 65-nanometrska tehnologija je že omogočila Intelu, da so naredili 4 megabajtni SRAM (Static Random Access Memory - hitrejši in bolj zanesljivi pomnilnik v primerjavi z DynamicRAM-om ) s površino celice le 0,57 mikrona2 in s tem zopet ujeli korak z Moorovim zakonom. Prvi 65-nm procesi se bodo začeli uporabljati leta 2005, 45-nanometrski pa dve leti kasneje.

Sedajsnji 90-nm Prescotti so bili na primer "odkriti" že pred dvema letoma in imeli...

5 komentarjev