»

Google praznuje 13. rojstni dan

Google - Danes Google uradno praznuje svoj rojstni dan, čeprav podjetje ni bilo niti ustanovljeno niti registrirano na današnji dan. V slogu angleške kraljice so si pri Googlu povsem arbitrarno izbrali 27. september za svoj rojstni dan, čeprav je bilo podjetje uradno registrirano 4. septembra 1998, domena je bila zakupljena 15. septembra 1998, prvi prototip iskalnega algoritma BackRub (iz katerega je Google zrasel) pa je tekel že leta 1996.

Vsem datumom navkljub danes Google uradno praznuje svoj 13. rojstni dan, kar na svoji strani obeležujejo s prazničnim logotipom. V tem času sta Larry Page in Sergey Brin, ki sta se spoznala leta 1995 na Stanfordu, ustvarila mednarodno korporacijo, ki zaposluje več kot 20.000 ljudi in je lani ustvarilo 8,5 milijard dolarjev...

7 komentarjev

Kako Google upošteva prestopne sekunde na svojih strežnikih

vir: Google
Google - O prestopnih sekundah smo že nekajkrat pisali, običajno tedaj, ko so se pojavile. Gre za dodatne sekunde, ki se dodajo (ali teoretično tudi odvzamejo) ob koncu junija ali decembra ob polnoči (vsakokrat po času UTC), ker vrtenje Zemlje ni povsem stalno. To se pri nas pokaže tako, da času 0:59.59 sledi izredna sekunda 0:59.60, šele nato pa je ura 1:00.00. V vsakdanjem življenju to težav ne povzroča, računalniki pa se tudi prek protokola NTP sinhronizirajo sami. Povzroča pa to probleme Googlu.

Googlovi inženirji so leta 2005 ugotovili, da za občutljivo infrastrukturo podatkovnih strežnikov prestopne sekunde (ko se de facto ena sekunda ponovi oziroma ura skoči nazaj) niso najbolj zaželene....

9 komentarjev

Internet Explorer 9 Beta dobila datum izida

Tole potrdilo udeležbe na splavitvi so ugledali srečneži

vir: Hexus
Hexus - Nedolgo nazaj smo poročali, da bo prva javna beta različica Internet Explorer 9, ki bo sledila trem izdajam, poznanim kot tehnični predogledi, na voljo v septembru. Takrat ni bil razkrit točen datum izida, a je le-ta zdaj znan. Beta različico si boste lastniki operacijskih sistemov Windows Vista in Windows 7 lahko namestili že 15. septembra. V beta različici bomo ugledali še težko pričakovani prenovljeni uporabniški vmesnik, katerega ni bilo v tehničnem predogledu. Še več, slednje so bile praktično brez uporabniškega vmesnika, vsaj takšnega, kot ga danes pričakujemo od brskalnika.

Pri Microsoftu za splavitev bete pripravljajo celo prireditev, ki se bo kakopak dogajala 15. septembra v San Franciscu. Prireditev so poimenovali Beauty of the Web,...

37 komentarjev

Google je star 11 let

ABC News - Googlov rojstni dan je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ker tako ogromno podjetje ne nastane v enem dnevu, so tudi praznovanje rojstnega dne premikali po koledarju. Včasih so praznovali 4. septembra, ko se je Google leta 1998 v Kaliforniji vpisal kot podjetje. Potem je kot rojstni dan nekaj časa veljal 7. september in kasneje 27. september, sedaj pa je na Googlovih straneh uradno zapisano, da je Google na svet privekal septembra. Točen datum pa zavisi od tega, kdaj si zaposleni zaželijo torte. Letos je 27. september, če gre verjeti Googlovemu logu. Nekaj zgodovine o podjetju, ki se je začelo v garaži dveh nadebudnih študentov s Stanforda in danes zaposluje 19.000 ljudi, si lahko preberete na domačih straneh. Vse najboljše!

10 komentarjev

Google gre v četrti razred

vir: Google
Slo-Tech - Čeprav Google že nekaj let svoj rojstni dan praznuje na današnji dan, ima Google pravzaprav na izbiro obilico možnosti, kdaj praznovati rojstni dan:
  • januarja 1996 sta Larry Page in Sergey Brin začela delati na BackRubu, ki se je razvil v Google;
  • 15. septembra 1997 sta registrirala domeno google.com;
  • 7. septembra 1998 se je Google inkorporiral;
  • 27. septembra se ni zgodilo nič pomembnega (avgusta 2005 je Yahoo objavil, da išče po več straneh kot kdorkoli drug, 27. septembra pa ga je Google spet prehitel, pravijo). Odtlej je tako Google določil prav ta dan za svoj uradni rojstni dan.
Vse najboljše, Google!

12 komentarjev

Googlovo iskanje patentov

vir: Google
digg.com - Vsi vemo, da ima Google načrt popredalčkati in organizirati čimveč informacij, ter tako zavladati svetu. Naslednja njihova pogruntavščina sliši na ime Google Patent Search z za njih značilnim pripisom BETA. V novem iskalniku lahko poiščemo kakršen patent si zaželimo ter vidimo kako dolgo bo še veljaven ter kdo ga je vložil.

Da vidimo če je kdo že vložil patent za dihanje...

17 komentarjev

Google po nesreči poslal črva uporabnikom

PC World - PC World poroča, da je Google po nesreči poslal črva, ki sliši na ime W32/Kapser.A@mm oz. Kama Sutra, svojim uporabnikom.

Pri Googlu so izjavili, da so na Google Video Blog poslali tri sporočila, ki se naj ne bi smeli znajti tam. Nekatera izmed teh bi naj vsebovala t.i. Kama Sutra črv, ki lepo pobriše datoteke in register na okuženem sistemu. Večina protivirusnih programov bi ga naj brez večjih težav zaznala in odpravila.

Sicer niso omenili, kako bodo se proti takim dogodkom branili v prihodnje, so pa omenili da so ustrezni protokoli, ki bodo ščitili pred podobnimi napakami, že ustrezno nameščeni.

Zimski virusi so se očitno začeli zgodaj širiti.

6 komentarjev

Google Code Search

Google News - Ni preteklo veliko vode od časa, ko smo poročali o velikem Googlu. Fantje in dekleta pri tem podjetju so spet dobili in prinesli v obstoj novo idejo. Tokrat so iskalnik naučili brskanja po prosto dostopni izvorni kodi, ter to poimenovali Google Code Search.

Čeprav nekaj iskalcev po izvorni kodi že obstaja, se Googlov razlikuje od ostalih po tem, da zna vtakniti svoj nos v ZIP datoteke ter pregledati tudi CVS strežnike. Kot je seveda za Google značilno, je iskalec trenutno še v beta fazi.

Potrebno je še pa omeniti, da so se pravila, ki veljajo za iskalne nize spremenila, saj ta novi iskalnik upošteva tudi posebne znake, ki jih Google drugače ignorira. Za hitri tečaj uporabe si kar oglejte izvorno novico.

Ha, zdaj pa mi ne bo več treba moje kode pisat!

10 komentarjev

Google upihnil osmo svečko

Google - Čeravno je običaj, da rojstne dneve obhajamo na bolj ali manj iste dni vsako leto (sožalje vsem rojenim prestopnega dne), je Google tudi v tem primeru izjema. Do leta 2004 smo njegov rojstni dan praznovali 7. septembra, ko je bilo ustanovljeno podjetje Google, Inc. in ko se je beta različica iskalnika prvič pojavila na spletu. Lani se je rojstni dan čudežno prestavil na 27. september, po novem pa na svojih straneh Google svojega rojstnega dne sploh ne navaja, temveč ga nedoločljivo postavlja v september 1998. Kakorkoli že, na rojstni dan nas je spet spomnila torta v Googlovem logu na prvi strani. Vse najboljše, Google!

Nekoč 7. septembra ...

vir: Google

... sedaj samo še septembra.

vir: Google

23 komentarjev