»

Dorečen standard DDR3L za energijsko varčnejši pomnilnik

X-Bit Labs - Združenje JEDEC je objavilo nov standard DDR3L, ki omogoča zmanjšanje porabe energije v prenosnikih, namiznih računalnikih, strežnikih, omrežnih sistemih in drugih izdelkih, ki uporabljajo pomnilnik. DDR3L pomeni double data rate 3 low voltage in vpeljuje delovanje pri napajalni napetosti 1,35 V za razliko od dosedanjih 1,50 V. Na ta način bodo moduli DDR3L porabili 15 odstotkov manj energije od klasičnih DDR3 in kar 40 odstotkov manj od generacijo starejših DDR2. Nove naprave s podporo za DDR3L bodo nazaj združljive z DDR3, a vse ne bodo delovale pri obeh napetostih.

6 komentarjev

Micron v hudih škripcih

CNet - Micron je v poslovnih rezultatih za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 4. decembra, spet zabeležil visoko izgubo. Pri prihodkih, ki so znašali 1,4 milijarde dolarjev oz. 8,7 odstotka manj kot lani, so nabrali 706 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več, kot so pričakovali analitiki glede na slabe rezultate v predpreteklem kvartalu. V enakem obdobju lani so pridelali četrt milijarde dobička. Za izgube v Micronu krivijo nižanje cen pomnilnika, ki so se v zadnjem četrtletju spustile za tretjino, in nizko potrošnjo. Že prej je Micron napovedal, da bo odpustil 15 odstotkov zaposlenih zaradi varčevanja in krčenja stroškov. Namesto 1 do 1,3 milijarde dolarjev želijo v novem četrtletju zapraviti le 650 do 750 milijonov.

7 komentarjev

Kingston naznanil DDR3 spominski modul z dosedaj najnižjo CAS zakasnitvijo

Daily Tech - Podjetje Kingston je danes obelodanilo, da so proizvedli DDR3 Hyper X pomnilniški modul, ki se ponaša z ultra nizkimi zakasnitvami. Delovni takt novih HyperX modulov bi naj znašal vse do 1375 MHz, pri čemer bi naj CAS zakasnitev obdržali pri (za DDR3) precej nizki vrednosti 5.



Kingston ponuja nove module v dveh različicah - kot samostojno 1 GB ploščico ali kot 2 x 1 GB dvokanalni paket. Za samostojni modul (KHX11000D3UL/1G) so pri Kingstonu predlagali ceno okoli 400 $, za dvokanalni kit (KHX11000D3ULK2/2G) pa 800 $.

DDR3 je torej neizpodbitno tukaj, le korak od običajnega namiznega računalnika. Ali bo v primerjavi z DDR2 predstavljal revolucijo ali zgolj malenkostni evolucijski premik, pa so poskušali...

25 komentarjev

DDR3 devetega maja

The inquirer - Intel je prestavil datum izida novega veznega čipa Bearlake, ampak tokrat, zanimivo, ne naprej, temveč nazaj na 9. maj (prvotni datum je bil 27. maj). Glavna novost prihajajočih matičnih plošč, ki bodo temeljile na Bearlakeu, bo seveda podpora pomnilniku DDR3, kako bo to vplivalo na performanse, zaenkrat ne vemo. Intel je namreč zabičal vsem proizvajalcem, ki imajo sicer izdelke že pripravljene, naj ne objavljajo rezultatov testov. Inquirer opozarja, da najbrž sprva ne bomo preveč navdušeni, podobno kot pri prehodu z DDR na DDR2, saj so kljub visokim frekvencam delovanja visoki tudi dostopni časi, kar prinaša slabe rezultate.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Micron predstavil prvi DDR3 čip z 1 gigabitno gostoto zapisa

Daily Tech - Do sedaj je zgornja meja gostote zapisa DDR3 čipov znašala 512 Mb, Micron pa je včeraj predstavil 1 Gb DDR3 čip. Čipi bodo izdelani v 78 nm tehnologiji, prenos podatkov se bo gibal v razponu od 800 do 1600 MT/s (čipi bodo dejansko delovali pri frekvencah od 400 do 800 MHz), pri čemer pa bodo proti DDR2 seveda imeli slabše zakasnitve. Prednost DDR3 čipov je torej podvojena hitrost glede na DDR2 in do 30 % zmanjšana poraba energije, ki je posledica znižanja delovne napetosti iz 1,8 V (DDR2) na 1,5 V.



Micron bo s proizvodnjo predvidoma začel na začetku naslednjega leta, kar je precej...

6 komentarjev

Prvi DDR3 čipi

Elpida DDR3

vir: DarkVision Hardware
DarkVision Hardware - Elpida je danes najavila čipe nove generacije - DDR3 SDRAM, ki bodo v prihodnosti nadomestili DDR in DDR2 spominske module, kateri so v računalnikih uporabljani danes.

Prvi načrtovani čipi imajo kapaciteto 512 megabitov oziroma 64 MB, načrtujejo pa že tudi večje čipe z gigabitno in dvo gigabitno kapaciteto. Vsi čipi bodo proizvedeni v 90 nanometerskem procesu, ki je že dovolj izpopolnjen, da bo ob začetku prodaje mogoče dokaj nemoteno dobavljati čipe.

Elpida načrtuje, da bodo proizvajalci spominskih modulov prve primerke dobili do konca leta 2005, v letu 2006 pa že lahko...

6 komentarjev

Infineon z DDR3

X-Bit Labs - Podjetje Infineon Technologies AG je objavilo, da je svojim partnerjem v računalniški industriji že poslalo prve primerke pomnilniških modulov DDR3, dočim jih lahko v naših računalnikih pričakujemo šele koncem prihodnjega leta. Zdajšnji primerki tečejo pri 800 in 1067 MHz, pričakujejo pa hitrosti vse do 1600 MHz.

Prvi pomnilnik nove generacije je sicer izdelal Samsung že februarja letos. Pri Samsungu še napovedujejo, da bodo njihovi moduli grajeni v 0,08-mikronski tehnologiji. Po napovedih IDC bo DDR3, ki bo resda navoljo že prihodnje leto, šele leta 2009 pridobil dvotretjinski delež. Bomo videli.

21 komentarjev

Po Samsungu tudi Micron z DDR400 čipi

The inquirer - Uf, danes sem rahlo zdelan, tako da več novic od mene pričakujte jutri. Za danes pa samo teli dve:
Le dan po Samsungovi najavi, da so izdelali prve čipe, ki ustrezajo specifikacijam DDR400, je svoje DDR400 čipe predstavil tudi Micron. Tudi Micron navaja, da bo tehnologija dozorela za trg šele v tretji četrtini tega leta in obenem poudarja, da naj bi DDR400 čipi v idealnih pogojih pokazali tudi do 20 % večjo zmogljivost kot trenutno najzmogljivejši DDR333. Mogoče tudi zaradi tega, ker bodo omogočali kar za 3.2 GB/s prepustnosti.

0 komentarjev

Prihodnost tržišča po Infineon-ovo

X-Bit Labs - Infeon/Micron je danes predstavil svoj načrt razvoja pomnilniškega tržišča. Ogledate si ga lahko tukaj. Kaj pravi? Očitno je, da Micron ni najbolj navdušen nad RDRAM-om (ali imajo tožbe kaj opraviti s tem ali gre za premišljeno potezo?), saj ta nikoli ne preseže 6% celotne izdelave. Se pa Micron bolj posveča DDR pomnilniku. Letos je DDR-ramov delaž še majhen (5%), naslednje leto pa se bo povečal na 31%! Micron v svojem načrtu celo upošteva prihodnje tehnologije, ki jim pripisuje tudi delež proizvodnje. Sicer teh tehnologij ne definira, ampak jih označuje z frazo "Nove tehnologije". Ta "roadmap" je zanimiv tudi iz drugega vidika; vsaj približno nam nakaže prihodnost računalniške tehnologije in hitrost razvoja.

0 komentarjev