»

Zalman CNPS 9700 in Thermalright Ultra-90

Zalman CNPS 9700 LED

vir: ComputerBase
Slo-Tech - Zalman je pričel dokaj skromno. Vse kar so želeli, je bilo tiho hlajenje pregretih sestavnih delov računalnika. Njihove pahljače so bile med našimi bralci zelo popularne in priljubljene. Vendar pa do predstavitve modela CNSP 7000, njihove rešitve niso bile pretirano učinkovite, oziroma, nudile so samo tišino, ne pa nizkih temperatur.

Kasneje je postalo jasno, da uporabniki poleg tišine želijo tudi zmogljivo odvajanje oddane toplote. S prej omenjenim modelom 7000 jim je za kratek čas uspelo celo osvojili prestol. Konkurenca (Thermalright, Thermaltake, Coolermaster, …) seveda ni počivala, in tako smo bili priča novim in novim rekordom nizkih temperatur. Tudi pri Zalmanu niso sedeli...

7 komentarjev

Zalman VF700: aktivno hlajenje grafične kartice

Zalman VF700

Digit Life - Zalman je prepoznavna blagovna znamka za učinkovito, predvsem pa tiho hlajenje vedno vročega silicija. Pred časom je predstavil zelo učinkovito rešitev za hlajenje procesorjev, CNPS7000B (v Kokoški je že na voljo njegov večji brat, CNPS7700, z 120 mm ventilatorjem).

Pod geslom, kuj železo, dokler je še vroče, so na splet pricurljale slike in specifikacije še neizdanega aktivnega hladilnika za grafične kartice, katerega oblikovalska rešitev močno spominja na prej omenjena modela. Kot običajno bosta na voljo dve različici, prva povsem iz bakra (270 g, 29 €), druga, cenejša, pa iz aluminija in bakra (180 g, 24 €). V tihem načinu 70 mm ventilator pri...

13 komentarjev

Dva VGA hladilnika

Kartica z "velikanom II"

vir: Overclockers Cafe
več strani - Novejši grafični procesorji (GPU-ji) se zelo grejejo zaradi česar so na njih nameščeni hladilniki, ki so včasih zelo glasni ali pa neučinkoviti. V ta namen obstaja kar nekaj hladilnikov, ki jih namestimo na grafične kartice in s tem izboljšamo hlajenje. Eden izmed dodatnih hladilnih kompletov je tudi Thermaltake-ov Giant II. Le-ta pa ni neslišen saj je na njem še vedno ventilator, ki proizvaja minimalno hrupa, medtem pa sta obe hladilni površini povezani z "toplotno cevjo".

Če pa vam je škoda enega PCI mesta, lahko razmislite tudi o nakupu Vantecovega iCEBERQ4, ki pa je sestavljen iz ventilatorja z bakrenim dnom in posameznih pomnilniških hladilnikov. Na ventilator pa svetijo tudi...

3 komentarji

80-mm ventilatorji na kupu

Amdmb.com - Na Amdmb so spisali test devetih 80 mm ventilatorjev za vgradnjo v ohišja ali montažo na hladilnike. Za test so se odločili na podlagi nenehnega povpraševanja, kateri ventilator naj se kupi za procesorski hladilnik in ohišje, da bi bil hladilni efekt kar najboljši. Do kakšnih zaključkov in kateri ventilator se je najbolj obnesel, pa si le oglejte. Mogoče se bo potem lažje odločiti glede nakupa.

0 komentarjev

Ponovno Serial ATA

Tom's Hardware - Ta novi način prenosa podatkov s trdega diska do matične plošče se počasi vedno bolj uveljavlja, saj tudi diski počasi že kapljajo na trg. Jasno je ta način prenosa hitrejši odATA 100 oz. ATA133 (kar že vsi veste) in tako kažejo tudi rezultati, ki jih izpljunijo testni programi. Zasluge za trdi disk si lasti že uveljavljeno podjetje Fujitsu, ogledali pa so si ga na Tom's Hardware. A v nasprotju z ostalimi SATA diski, je le-ta grajen za prenosnike. Če je hitrost del vašega vsakdanjika (in velike količine denarja v denarnici) si članek le oglejte.

0 komentarjev

Hlajenje za vroče poletne dni

System Cooling - Hlajenje računalnika se je iz popolnoma nepomembne stvari v času, ko navijanje računalniških komponent še ni bilo tako zelo popularno tekom navijalske revolucije spremenilo v pravo malo znanost. Vendar pa ali je ukvarjanje s to dejavnostjo res namenjeno le izbrancem? Odličen članek, ki so ga spisali na Systemcooling dokazuje da ne. Članek je v osnovi namenjen manj podučenim in se zares obširno razpiše na temo hlajenja. Je sicer dokaj dolg, vendar sem prepričan, da tistih, ki jih te stvari zanimajo ne bo dolgočasil. Priporočam.

0 komentarjev

Tiho, a močno

Minerva Technology - Česa vsega še nismo videli pri poskusih utišanja naših računal. Od lepljenja preprog, preko menjavanja ventilatorjev na procesorskem hladilniku, do vodnega hlajenja, ki je imel rezervoar s hladilnimi rebri zakopan globoko pod zemljo. Dobesedno vse. No, v tem članku absolutne tišine niso želeli doseči, saj je napajalnik še vedno vseboval (sicer izjemno tihi) ventilator, a vseeno. Pod drobnogled so vzeli obnašanje sistema pod raznimi obremenitvami s pasivnim hladilnikom na procesorju. Testirali so z dvema CPEjema: Intel P3 933@466 ter VIA C3 933@933 MHz. Po pričakovanjih so bile delovne temperature močno višje, a še vedno nič kritičnega. Veselo na branje!

3 komentarji

Zanimiva modifikacija Blue Orba

Mikhailtech - Tale modifikacija je nastala zaradi nesreče, ki se je zgodila Mikhailu pri modificiranju njegove GeForce 2 MX kartice. Kot po Murphyju mu je v Blue Orba od nekod zašla žica, ki mu je odtrgala krak ventilatorja in Blue Orb je bil neuporaben za hlajenje grafične kartice. Kaj sedaj? Ne preostane drugega kot zamenjava ventilatorja. Za vse tiste, ki se jim je zgodila podobna nesreča, ali pa si želite zgolj učinkovitejšega ventilatorja v vašem Blorbu, je Mikhail spisal zanimiv članek. Vse kar morate znati je, da ventilator snamete iz ležišča, od nekod izbrskate ventilator podobnih mer in ga prilepite tja, kjer...

6 komentarjev

Tiho hlajenje računalnika

Mikhailtech - Stric Mikhail Ivanekov, urednik strani Mikhailtech, je napisal članek o tihem hlajenju vaše beštije. Za ohišje vam priporoča Fong Kai FK-603, ki je že pripravljeno za hlajenje in ima že priložena dva 80 mm ventilatorja. Napajalnik je Enermaxov in je prav tako opremljen z dvema ventilatorjema. Tihi 92 mm ventilator za vhod zraka in "pametni" 80 mm za izhod. Pametni zato, ker deluje samo, če je to potrebno. Hladilnik za disk je, na Slo-techu že omenjeni Coolermastrov Cool Drive 4002. Priporoča še nekaj hladilnikov, med drugimi Blue orba in celo vetilator za monitor. Če si nameravate v kratkem izboljšati hlajenje računalnika, si članek le oglejte. Nekatere od omenjenih komponent boste v Sloveniji sicer težko našli, a vseeno se vam lahko porodi kakšna zanimiva ideja.

3 komentarji

O hlajenju samem

Mikhailtech - Mikhailtech (huh, prvo Anand, nato Mikhail... Čakamo na Franceljtech ) se je spravil napisati članek o hlajenju računalnika z zrakom. Za mučenika so vzeli lunijevega omiljenca, ohišje Fongkai FK-320 ter vanj vgradili močan napajalnik, vgradili hladilnike za diske, Blue orba ter še veliko ostalih zadevic, ki efektivno mešajo drek v ohišju. Nato je sledila okroglizacija IDE kablov ter namestitev "copper shima", distančnika med procesorjem ter hladilnikom. Dokaj zanimivo.

0 komentarjev

Coolermaster Cool Drive 4002

Mikhailtech - Ko sem zagledal naslov tega testa, sem takoj pomsilil: "Ahh... še ena pocen plastika..." Moje mišljenje se je takoj spremenilo, ko sem videl sliko tega hladilnika za diske. Izgleda res dobro, sestavljen pa je iz dveh delov. Kovinsko ohišje, na katerem je majhen ventilator, in aluminijast nosilec, na katerega privijemo disk. Da bi bilo hlajenje še boljše, so na ohišje nalepili neke vrste termalni trak, ki odvaja toploto s površine diska. Za testiranje so uporabili dva IBMova 30GB diska, povezana v RAID 0. Razlika med diskom v in med diskom zunaj Cool Dirvea je bila celih 17°C pri obremenitvi. Če si želite test ogledati, pojdite sem. Aja, da ne pozabim, design je res dober !

6 komentarjev

Coolerguys WindTunnel 2

Hexus - Pri Hexusu so opisali dobro prevetreno ohišje. Opremljeno je z dvema 92mm ventilatorjema za vhod zraka in tremi 60mm ventilatorji za izhod zraka. Ohišje ima štiri velika in tri majhna razširitvena mesta na sprednji strani ter 300W napajalnik. Zelo dobrodošli pa so priključki, ki so jih pri tem ohišju premestili iz zadnje starni na desni rob... Opis si oglejte tukaj.

0 komentarjev