»

Microsoft zakrpal prastarega hrošča

ComputerWorld - Microsoft je včeraj izdal popravke za štiri ranljivosti v Windows in Office, med drugim tudi za hrošča, ki je poznan že debelih 22 mesecev. Popravek MS08-069 zakrpa tri ločene napake v XML Core Services, ki skrbi za sodelovanje med skriptnimi jeziki in XML-aplikacijami in med drugim skrbi tudi za izris vsebine XML v Internet Explorerju. Najbolj kritično ocenjena napaka je bila javnosti odkrita v začetku preteklega leta, a ni poznan noben primer zlorabe v tem obdobju poroča Computer World. Drugi popravek, MS08-068, je označen le kot pomemben in ne kritičen, bi utegnil imeti še daljšo brado, saj naj bi se podobne napake pojavljale in objavile že leta 2000. O izidu poroča tudi The Inquirer.

Na tem mestu omenimo še neposrečeno dejanje priljubljenega brezplačnega protivirusnega programa AVG, ki je označil sistemsko datoteko user32.dll kot škodljivo, njena odstranitev pa je povzročila kopico sivih las uporabnikom Windows XP. Napaka je bila omejena na nizozemsko, francosko, italijansko,...

6 komentarjev

Ubuntu izdal okvarjen popravek

Slo-Tech - Potem, ko so marca letos v Ubuntuju odkrili kritično varnostno napako (ki je bila sicer hitro odpravljena), se je Ubuntujevcem predvčerajšnjim pripetila še ena huda nerodnost.

V okviru varnostnih popravkov sistema so nadgradili grafični strežnik xserver-xorg, vendar je bila nadgrajena različica resno okvarjena. Uporabniki, ki so po nadgraditvi svoj sistem ugasnili ali ponovno zagnali, so namreč ob ponovnem zagonu zagledali moder zaslon z sporočilom o napaki.

Ubuntujevci so popravek popravka sicer izdali zelo hitro, a napaka je med uporabniki pustila zelo slab priokus. Za uporabnike, ki so navajeni dela v samo grafičnem načinu, je namreč namestitev popravka razmeroma zapletena. Računalnik je namreč potrebno zagnati v tim. varnem načinu in iz konzole nadgraditi sistem z ukazom "sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade", nato pa sistem ponovno zagnati z ukazom "sudo shutdown -r now".

DODATEK: Ubuntu je izdal tudi uradna navodila za odpravo napake.

Vsekakor takšni dogodki ne...

47 komentarjev

Popravkasti četrtek in torek

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da bo prvi varnostni popravek letos, ki pokrpa luknjo v Windows Metafile datotekah, vseeno izdal predčasno, za razlog pa navajajo predčasno končano testiranje popravka in pa močne pozive uporabnikov, ki so vpili po popravku.

Na voljo so informacije o popravku MS06-001, prijava na TechNet spletno predstavitev luknje in stvari, ki jih morate vedeti o popravku. Prenesite popravek ročno ali pa se odpravite na Windows update še danes!

Obenem pa Microsoft napoveduje, da v torek izideta še dva popravka, eden za Windows in eden za Pisarno.

Hvala denial-u in RejZoR-ju, ki sta nas opozorila na novost.

32 komentarjev

Microsoft za hitrejše uveljavljanje popravkov

Information Week - Microsoft ugotavlja, da lahko s posebnim programskim paketom zmanjša čas, ki poteče od izdaje varnostnih popravkov do njihove namestitve na računalnike po celem svetu. Windows Update Services, ki bo brezplačno na voljo za podjetja v drugi polovici letošnjega leta, bo nekakšna združitev tehnologij Windows Update za namizne računalnike in Systems Management Server za večja podjetja, znal pa bo namestiti tudi Microsoftove popravke za programsko opremo drugih ponudnikov. Klik!

5 komentarjev

Microsoft navzdol, dlančniki navzgor

več strani - Paket Office XP bo Microsoft sodeč po pocenitvi v ZDA in Kanadi kmalu pod ugodnejšimi pogoji (z za okoli 15 odstotkov nižjo ceno) ponudil še v Evropi. V prihodnjih mesecih je sicer napovedan izid nove inačice -- 2003.

Medtem pa uporaba dlančnikov v zahodni Evropi, kjer ima vodilni tržni delež Palm, narašča in je poskočila za slabih 35 odstotkov pri prodaji končnim uporabnikom. Pri prodaji podjetjem je zaznati rahlo nazadovanje.

Za večjo obveščenost pa še dve novosti pri Microsoftu: s strežnikom Windows Server 2003 so že križi in težave. Varnostne kopije, izdelane s priloženim programom NTBackup.exe so neuporabne (nezdružljive) v okolju Windows 2000. Microsoft tako kot ponavadi, obljublja popravek. In še, pred dnevi so izdali novo preizkusno različico orodja za izdelavo diagramov -- Visio 2003. Novo orodje naj bi zaznamovala poslovna inteligenca (BI), usklajenost s tehnologijo .NET in jezikom XML za učinkovitejše proučevanje poslovnih procesov in prenos podatkov. Ali bo...

2 komentarja