»

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

MIT razvija človeku podobnega robota

Nexi

vir: Daily Tech
Daily Tech - Raziskovalci najbolj znanega ameriškega tehnološkega inštituta razvijajo človeku podobnega robota, imenovanega Nexi, ki v mnogo pogledih predstavlja precejšen napredek v robotiki. Nexi se premika s pomočjo koles, pri čemer ne preseže hitrosti človeške hoje. Ponaša se z relativno spretnimi rokami, ki imajo v ramenskem obroču 4 stopnje prostosti in lahko v iztegnjenem položaju dvignejo okoli 4,5...

19 komentarjev

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

Razvoj vojaških robotov z umetno inteligenco

Wired News - V razvojnih laboratorijih letalskih sil ZDA se trenutno ukvarjajo z razvojem robotov, namenjenih boju v skupinah. Projekt temelji na delu Stephena Thalerja, ki se že 10 let ukvarja z zanimivimi programskimi projekti. Njegov izdelek, poimenovan Creativity Brainchild, je s pomočjo evolucijskih algoritmov v preteklosti iz podanih idej in podatkov že izpeljal nove (med drugim je uspešno napisal glasbo, ustvaril recept za brezalkoholno pijačo ter osnoval material, ki naj bi bil podobne trdote kot diamant), po novem pa se Stephen s podobnim principom loteva tudi izdelave umetne inteligence za bojne robote.

Mehanični vojaki bodo zmožni samostojnega učenja, kar naj bi bila njihova glavna prednost, do sedaj so v računalniški simulaciji že dosegli obetavne rezultate -- med drugim so pametno žrtvovali enega izmed članov ekipe, da je zamotil stražarja, medtem ko so drugi dosegli željen cilj. Do uporabne in varne implementacije bo vsekakor preteklo še nekaj časa, po besedah ustvarjalcev pa je...

43 komentarjev