»

Samsung, LG in Vizio goljufajo pri porabi svojih televizorjev

Slo-Tech - Raziskava, ki so jo naročili pri ameriški neprofitni okoljevarstveni organizaciji NRDC, je pokazala, da Samsung, LG in Vizio goljufajo pri prikazu porabe svojih televizorjev. Pri predvajanju uradnih posnetkov za testiranje in določitev energijskega razreda televizorji samodejno zmanjšajo svetlost na nivoje, ki jih uporabniki med normalno uporabo ne nastavljajo, zaradi česar prikažejo manjšo porabo električne energije od običajne. Uporabijo tudi nekatere druge načine, tako da prikažejo do tretjine nižjo porabo od realne.

Preverjali so velike televizorje z diagonalo 55 palcev ali več, ki so bili izdelani v letih 2015 in 2016. Ugotovili so, da so proizvajalci izigrali standardni test. Samsungovi in LG-jevi televizorji med predvajanjem 10-minutnega videa, ki se...

24 komentarjev

VIA izdala dvojedrni procesor

X-Bit Labs - Na procesorskem trgu niso samo AMD, Intel in Nvidia, čeprav si odrežejo največji kos pogače. Nekje zadaj caplja tudi VIA, nam bolj znana po veznih naborih, ki je šest let po uveljavitvi dvojedrnih procesorjev le izdelala svojega. Procesor Via Nano X2 je 64-biten, zgrajen v 40 nm-tehnologiji Isiah in podpira ukaze SSE4, virtualizacijo in Via PadLock.

So pa poskrbeli, da je procesor nazaj združljiv s predhodniki tudi fizično, tako da sede na ista podnožja kakor Via Nano, Via C7, Via C7-M ali VIA Eden. Novi procesorji so že dobavljivi sestavljavcem računalnikov in drugih naprav, kjer je potrebna...

4 komentarji

AMD predstavil Bobcat

X-Bit Labs - Konec prejšnjega tedna je AMD predstavil svoje novo jedro Bobcat, ki ga bodo dokončali do leta 2011. Z njegovim razvojem se v AMD-ju niso osredotočili na hitrost, marveč bolj na varčnost. Vanj bodo vgradili ukaze x86-64, virtualizacijo, SSE, SSE2 in SSE3, ne pa tudi SSE4, SSE5 in AVX. Šlo bo za del platforme Brazos s pospeševalno enoto (APU) Ontario - torej na eni rezini bosta skupaj procesor in grafični procesor. Bobcat bo namenjen ultratankim prenosnikom in netbookom s porabo pod 20 W, zaradi česar bo tudi sam izjemno varčen, saj bo preživel z manj kot vatom. AMD obljublja, da bo ponujal 90 odstotkov današnje hitrosti na pol manjšem prostoru, pri čemer ni povsem jasno, kaj smatrajo za današnji mainstream.

10 komentarjev

VIA z novimi procesorji

VIA Nano

vir: VIA
VIA - VIA je predstavila novo, na Isaiah arhitekturi temelječo serijo varčnih procesorjev Nano. Novi procesorji naj bi bili od sedanjih procesorjev C7 ob enaki porabi kar štirikrat zmogljivejši, poleg tega pa so tudi kompatibilni s podnožjem slednjih, kar omogoča uporabo novih procesorjev Nano na že obstoječih platformah.

Najzmogljivejši predstavnik serije, VIA Nano L2100 bo ob frekvenci 1,8 GHz imel porabo 25 W, medtem ko bo najmanjšo porabo imel VIA Nano U2300 s frekvenco 1 GHz, katerega TDP znaša 5 W. Prve sisteme s procesrorji Nano gre pričakovati na policah trgovin v tretjem četrtletju...

46 komentarjev

VIA: Procesor s porabo 1 W

DigiTimes - VIA, ki je znana po izdelavi varčnih procesorjev je predstavila svoj najnovejši tovrstni procesor z oznako Eden ULV (ULV=ultra low voltage/ ultra nizka napetost), za katerega trdijo, da pri svojem delovanju porabi vsega 1 W. 500 megaherčni procesor bodo v svojih sistemih ponujali predvsem proizvajalci IPC ( industrijskih računalnikov), kot sta Advantech in Lanner. Poleg tega daje VIA velik poudarek na UMPC (ultra-mobile PC/ultra prenosljiv računalnik) in še pred koncem leta načrtuje predstavitev veznega nabora VX800.

Več o tem si preberite na DigiTimes.

19 komentarjev

Via izdala najmanjšo matično ploščo x86

vir: Gizmodo
Gizmodo - Via je včeraj nadaljevala tradicijo svojih miniaturnih izdelkov. Pred petimi leti izdana Mini-ITX plošča, ki je bila merila 17 krat 17 centimetrov, je že pred časom dobila 50% manjšo naslednico (Nano-ITX, 12 x 12 cm), sedaj pa so izdali posodobljen model, ki je ponovno 50% manjši. Njihova nova osnovna plošča v formatu Pico-ITX namreč meri 10 centimetrov v dolžino in 7,2 centimetra v širino, kljub miniaturizaciji pa še vedno podpira standardne procesorje iz Vie (C7, Eden, ...). Izvorna novica in izjava za javnost.

34 komentarjev

Intel: VIA naj preneha izdelovati procesorje

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, naj bi Intel pritiskal na vsem dobro znano podjetje VIA, da naj preneha z izdelovanjem procesorjev. V primeru, da VIA popusti pritiskom, je Intel pripravljen podaljšati licenco za izdelavo veznih naborov, ki poteče marca leta 2008. Glavni razlog zaradi katerega naj bi Intel želel, da VIA preneha z izdelovanjem procesorjev, je vse večja popularnost majhnih in poceni procesorjev slednjega v raznih prenosnih napravah.

Več na The Inquirerju.

15 komentarjev

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Albatron KI51PV

vir: Tech Report
Slo-Tech - Standard Mini-ITX je ob predstavitvi veliko obljubljal. Rekli smo si, končno ne bo več potrebe po gromozanskih škatlah na naših mizah, če (en) računalnik potrebujemo zgolj za pisarniška opravila in brskanje po medmrežju. Mere osnovne plošče (17x17 cm) so obljubljale, da bo računalnik zelo majhen, ob katerem se celo Shuttlovi XPC-ji zdijo veliki.

Realnost seveda ni tako rožnata. Na trgu sicer je mogoče kupiti matične plošče tega standarda, vendar je na skoraj vse pricinjen šibak Viin procesor (C3, C5, C7) , ki sparjen z njenim veznim naborom včasih ne nudi dovoljšnje in udobne odzivnosti.

Albatron očitno zna prisluhniti potrebam na trgu...

31 komentarjev

Odprtokodni procesor S1

Simple RISC - Nekaj mesecev nazaj je Sun izdal načrte za odprti procesor OpenSPARC T1, sedaj pa je Ekipa Simply RISC na njegovi osnovi izdelala procesor S1. Gre za 64-biten čip, kompatibilen z vmesnikom Wishbone, načrti zanj so prosto dostopni pod GNU/GPL licenco, dosegljivi pa so na uradni strani. Zaradi njegove specifične zasnove ga je možno povezovati z drugimi odprtimi jedri na strani OpenCores.org, avtorji pa od skupnosti pričakujejo, da bo v prihodnosti pomagala razviti popravke in posodobitve. Bi sami naredili procesor?

Link, poln topline, je za naše bralce prispeval Gavran

25 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

VIA C7-M ULV

Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.



Več o najnovejših VIA-jevih procesorčkih si lahko preberete v sporočilu za javnost na strani hartware.net ter na proizvajalčevi strani.

11 komentarjev

VIA P4M800 Pro

The Register - Via je pričela z razpošiljanjem novega veznega čipovja za cenejše rešitve v navezi z Intelovimi procesorji, poimenovanega P4M800 Pro.

Novo vezno čipovje podpira DDR2, hitrosti FSB do 1066 Mhz, vsebuje grafično jedro S3 Unicrome Pro s podporo HDTV ter SDTV, DVI in VGA izhodim, na voljo pa je tudi podpora za zunanje AGP vodilo.
Južni mostiček sliši na ime VT8237R+ in podpira Via Vinyl Audio 5.1, do štiri IDE naprave in dva S-ATA priključka. Poleg tega ima integriran še 10/100 Mbps mrežni vmesnik in lahko upravlja z do osmimi USB 2.0 napravami.

1 komentar

VIA z novim procesorjem

X-Bit Labs - Tajvanska VIA je predstavila nov procesor Eden-N, ki tiktaka pri 1,0 GHz, porabi pa bojda manj kot 7 W električne energije. V družini Eden-N sta še procesorja 533 in 800 MHz, ki porabita 4 oziroma 6 W, s čimer si ta družina lasti laskavi naslov nativnih x86 procesorja z najmanjšo porabo. Poleg nizke porabe ga odlikuje še nizka cena in majhnost, saj zapakiran meri le 15x15 mm. Procesor deluje s čipovjem VIA CLE266, ki podpira še DDR PC2100 pomnilnik, USB 2.0, mrežo in 5.1 avdio sistem. Klik!

13 komentarjev

Vse o SSE

X-Bit Labs - SSE2 je tehnologija procesorskih ukazov, ki jo je sprva patentiral Intel in uporabil v svojih procesorjih, kasneje pa jo je poskušal posvojiti tudi AMD -- v novih x86-64 kompatibilnih procesorjih mu je to z odobrenjem Intela tudi uspelo. Za vse, ki vas zanima, kaj točno SSE in SSE2 sta in kako ju je Intel implementiral v nove Prescott procesorje, so na X-Bit Labs spisali osemstranski članek.

3 komentarji

Intel na mobilnem trgu

ZDNet - Intel namerava narediti nov procesor, ki ga bo vgrajeval v prenosne računalnike in nosi kodno ime Banias (če vas slučajno zanima kaj o tem mestu, klik semle). Vse, kar se o tem čipu do danes ve je, da bo imel več funkcij, ki mu bodo omogočale še večji prihranek pri energiji (bog ne daj, da bodo stopnjevali SpeedStep). Procesor naj tudi ne bi bil enak prejšnjim Mobile P3 procesorjem po arhitekturi. To je pa, vsaj za zdaj, o tem procesorju tudi vse. Več čez kakšen mesec. Klik!

0 komentarjev