»

Mozilla in Xiph predstavila nov audio kodek Opus

Android Forums - Istočasno z nedavnim izidom Firefox 14 smo seveda dobili tudi beto prihajajoče 15ke, ki ji bo opazno manj puščal pomnilnik (memory leak) in pa podporo za nov model zvočnega stiskanja z izgubo (lossy compression), Opus.

Opus sta skupaj razvila Mozilla in fundacija Xiph (znana po theori, vorbisu, ogg vsebniku in icecast streaming strežniku), ob pomoči Micosofta (Skype), Broadcoma, Octasic in nekaterih drugih. Je nekakšna mešanica novega Skype kodeka Silk in Xiphovega videokonferenčnega kodeka CELT, s tem da je uporaben tudi pri višjih zakasnitvah in bitnih hitrostih, na primer za predvajanje že posnete glasbe. Mozilla vztraja, da ponuja manjše datoteke kot MP3 in AAC, ter da za isto stopnjo...

52 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

RAIDizacija matičnih plošč

več strani - Od prvih RAID hackov pred kar nekja časa (Promise ATA66 hack, ABIT KA7-100 hack, ...) je dotično početje precej popularna zadeva. Kako tudi ne, saj na ta način dobite dodatno, zelo uporabno funkcijo, za katero niste plačali. Zastonj darila pa so najlepša, kajne ? Kakorkoli, danes bomo razveselili lastnike dveh matičnih plošč. Prva je ABIT BE6-II v1.2 (s HPT370 kontrolerjem). Postopek za RAIDizacijo te plošče je zelo preprost (če je flashanje BIOSa za vas preprosto), najdete pa ga tukaj.

Druga primerna plošča je ASUS A7V s Promisovim ATA100 kontrolerjem, ki se je tudi da prepričati v RAID delovanje z le malce truda. Postopek za to pa najdete tukaj. Na splošno boste na Tweak Hardware strani našli veliko večino možnih RAID hackov za matične plošče, tako da se ogled izplača.

0 komentarjev

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

Jaz - Intel do sedaj nekako ni uspel nadomestiti legendarnega i440BX čipovja, ki je približalo overclockanje tolikim računalniškim zanesenjakom. Pravi naslednik naj bi bil i820, toda to čipovje je žalostno potonilo v pozabo zaradi številnih hroščev in nepodpore SDRAM pomnilniku. No, z izidom i815E čipovja so se stvari končno začele obračati na boljše, saj smo overclockerji končno dočakali nekaj, kar bi lahko bilo vredno nasledstva starega BXa. Ali je temu res tako si lahko preberete v novem testu, kjer sem med seboj primerjal dve trenutno najboljši i815E plošči, ABIT SA6R in ASUS CUSL2. Veselo na branje!

Mimogrede, v tem testu sem prvič uporabil novi način procentulanih grafov in upam, da bodo tako grafi bolje odražali resnično stanje/razliko v testih. Prosim, da zadevo pokomentirate...

4 komentarji

ABIT VP6 v Sloveniji

Jaz - Iz DAR Computers so mi sporočili, da je prva pošilja težko pričakovanih ABIT VP6 plošč končno našla pot v Slovenijo. Količina plošč v tej prvi pošiljki je zelo nezavidljiva, tako da se boste morali za svoj primerek pošteno zagrebsti. Cena je okoli 52KSIT, kar v bistvu niti ni tako veliko v primerjavi z zadnjimi i815E matičnimi ploščami. Kakšne so dejanske lastnosti plošče ne vem, saj bom svoj testni primerek dobil enkrat te dni, test pa lahko pričakujete nekje do konca naslednjega tedna.

0 komentarjev

ABIT na Comdexu

Adrian's Rojak Pot - ABIT je na jesenskem Comdexu razgrnil še zadnje tančice z novih modelov svojih matičnih plošč. Nekatere med njimi zagotovo že poznate, druge pa so po drugi strani kar prava mala presenečenja. Pa si poglejmo.
  • VP6: Plošča, ki smo jo na Slo-Techu omenjali že kar velikokrat in o kateri ni več nič neznanega. Vseeno: gre za dvoprocesorsko Socket370 plato na VIA Apollo Pro133A čipovju. Z 4 DIMM, 5 PCI, 1 AGP režami obljublja dobro razširljivost, VIAin 686B SouthBridge ter HPT370 krmilnik pa bosta poskrbela za ATA100 in RAID podporo. Kmalu...
  • SA6PR: Socket370 plošča zgrajena okoli novega i815EP čipovja ( brez vgrajene grafike ) s 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režami. Seveda bo na njej tudi HPT370 krmilnik, po moje pa gre za bodočo uspešnico med overclockerji.
  • SA6R-1394: V bistvu gre za osnovno SA6R matično ploščo, na kateri je, presenečenje, dodaten FireWire krmilnik za vse ljubitelje hitrega videa in podobnih zadev. 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP, 1 CNR reže ter, seveda, HPT370.
  • SV6: Precej eksotična...

0 komentarjev

Še ena ABITova i815E plata

OC Workbench - Po neuspešni SE6 plošči je ABIT najavil pravo poplavo i815E matičnih plošč. Prvi stabili SA6R in SH6, sedaj pa so najavili še ABIT SV6 platko. Zaenkrat ni znanega veliko, le to, da bo opremljena z IEEE1394 ( FireWire ) in HPT370 krmilniki, ter da bo vsebovala 6-kanalski AC97 zvočni kodek ( sploh prva i815E plošča, ki ga uporablja ). Čudno pa je to, da so se pri ABITu raje odločili za 3 dvo-kanalske kodeke namesto enega štiri-kanalskega in enega dvo-kanalskega. To pomeni, da bo upočasnitev v igrah pri uporabi zvoka visoke kvalitete že kar precej opazna. Bomo videli...

0 komentarjev