»

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Razbitje protokola WEP je mogoče v manj kot minuti

Schneier.com - Kot poroča Bruce Schneier, so Tews, Weinmann in Pyshkin iz Technische Universitãt Darmstadt ugotovili, da je s pomočjo kriptoanalize šifrirni protokol WEP, ki se še vedno pogosto uporablja za zaščito brezžičnih omrežij, mogoče razbiti v manj kot minuti.

Raziskovalci so uspeli 104-bitni WEP (oz. tim. 128-bitni WEP) v 50 odstotkih primerov razbiti z manj kot 40.000 paketkov (kar znaša dobrih 1,6 Mb podatkov). Za 95-odstotni uspeh pri razbijanju pa je potrebno zbrati 85.000 paketkov (dobre 3,5 Mb podatkov). Poleg tega je čas "zbiranja" paketkov mogoče pospešiti oz. skrajšati na manj kot minuto z vrivanjem ARP in TCP ACK paketov, kar omogočajo številna vdiralska orodja, npr. Airtools.

Ni morda že čas, da pričnete uporabljati WPA-2?

28 komentarjev

Hitachi Deskstar 7K1000

AnandTech - V petek smo poročali, da Dell in Alienware po novem vgrajujeta v svoje sisteme tudi terabajtne trde diske. Gre za Hitachijeve modele 7K1000, zaenkrat pa je največji prosto dostopen disk na voljo ekskluzivno v sistemu enega od prej omenjenih proizvajalcev.AnandTech-ovci so danes objavili test prvaka, ki prav nič ne odstopa od njihovih standardov. V desetstranskem članku lahko preberete podrobno analizo tehnologij, uporabljenih v izdelku, ter izveste kako se obnese na testih.

2 komentarja

50 let trdega diska

vir: CNet
CNet - Polovica stoletja bo, odkar je IBM predstavil računalnik z novim kosom strojne opreme -- trdim diskom. Ta kos so prvič pokazali svetu 13. septembra 1956 in je bil spoštovanja vreden. Tehtal je eno tono in hranil neverjetnih 5 MB podatkov na 50 ploščah premera 24 palcev (skoraj 61 cm). Zadeva se je zavrtela 1200-krat v minuti in prenašala podatke s hitrostjo 8.800 znakov na sekundo, skupaj z omarico, v kateri je bil hranjen, pa je disk meril 152 x 172 x 74 cm.


2 GB iPod Nano s takšnim trdim diskom bi tehtal skoraj 410 ton oz. povedano drugače -- od takrat smo v tem pogledu napredovali 150.000-krat (trenutno dostopni diski so veliki največ 750 GB) oz. 65.000.000-krat...

9 komentarjev

2.5 inčen trdi disk, kapacitete 200 GB

Slo-Tech - Za vse, ki ste velike škatle pod ali na mizi zamenjali s prenosnimi računalniki, sta Toshiba in Fujitsu poskrbela, da vam bo prostora na trdem disku zmanjkalo malce kasneje. Vsak zase sta predstavila 2.5 inč (standardna velikost pri prenosnikih) velik trdi disk, velikosti 200 GB.

Toshibin disk se vrti s 4.200 obrati na minuto, premore 8 MB predpomnilnika in tehnologijo NCQ, podatki pa se pretakajo prek SATA I vmesnika.

Diski naj bi bil na voljo v avgustu.

3 komentarji

Seagate ponuja 750 GB trdi disk

Slo-Tech - Seagate je z modelom Barracuda 7200.10 pričel ponujati trdi disk, s kapaciteto 750 GB. Z modeloma ST3750640A in ST3750640AS bodo ponujali tako EIDE kot tudi SATA diske.

Tako veliko kapaciteto so lahko dosegli z uporabo tehnologije Perpendicular Recording, ki jo lahko najdemo tudi pri novih modelih SCSI diskov (Cheetah 15k.5). Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, predpomnilnika je na voljo 16 MB. V sosedni Avstriji želijo za disk približno 450 evrov. Pričakujemo lahko, da jim bodo tudi preostali proizvajali hitro sledili, pa tudi cene ostalih, manjših diskov bodo padle.

Tako veliko prostora kar kliče, da ga zapolnimo z multimedijskimi vsebinami. Domači režiserji (in glasbeniki) imajo tako še malce bolj proste roke pri uresničitvi svojih idej.

Na svoj račun bodo prišli seveda tudi kmetovalci (in vrtnarji), saj lahko sedaj kupijo večje kose travnikov (in cvetličnih lončkov).

54 komentarjev

Kratka fotozgodovina trdih diskov

News.com - Na news.com so nam pripravili kratko slikovno zgodovino razvoja trdih diskov. Od prvega diska IBM 305 v letu 1956, ki je vseboval 50 24 palčnih ploščkov in je lahko shranil 5MB podatkov, pa do današnjih "Microdrive" diskov kot jih najdemo v iPodih, ki merijo le 0.85 palca in lahko shranijo več kot 5 GB podatkov. Pravijo tudi, da proizvajalci ne nameravajo več zmanjševati velikosti diskov, ampak se bodo potrudili povečati zanesljivost in kapaciteto teh malih zverinic.

15 komentarjev

Western Digital Raptor 150GB?

Western Digital Raptor 150GB

Slo-Tech - Bralci naše strani dobro poznajo hitre WD-jeve diske iz serije Raptor. Kljub hitrosti, še posebej večjega brata (74GB), smo vedno pogrešali večje kapacitete, saj so danes diski velikosti 160 GB nekaj najbolj običajnega pod soncem.

To se utegne spremeniti. Na iskalcu cen Geizhals lahko zasledimo ponudbo za novega Raptor-ja, velikosti 150 GB. Dostopni čas diska je 4.5 ms, podpira tehnologijo NCQ, uporablja SATA II vmesnik, predpomnilnik je povečan na 16 MB, 10.000 obratov na minuto seveda ostaja. Vse našteto naj bi pripomoglo k naslovu najhitrejšega trdega diska s SATA vmesnikom. Cene se zaenkrat gibljejo okrog 320 Evrov.

Če je...

50 komentarjev

Rešite diske pred smrtjo

Storage Review - "Deathstar", kot po svetu pomenljivo imenujejo IBM-ove Deskstar 75GXP in 60GXP trde diske, lahko sedaj rešite usode podstavka za pijačo ali obtežilnika za papir.

Z upgradeom firmware-a (ki je bil, ironično, izdan že januarja), ki ga dobite tukaj, lahko svojemu disku rešite življenje ali pa vsaj podaljšate življenjsko dobo. Hitro na delo in klik!

21 komentarjev