»

Fujitsu prvi s Flash diski

Digital Trends - O trdih diskih brez premičnih delov se govori že zelo dolgo, zato je danes Fujitsu naredil pionirsko potezo in najavil, da je ultraprenosna modela njihovih LifeBookov, P1620 in B6210, po novem možno dobiti s takšnim diskom. Pri tem ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, ki potrebujejo računalnike za delo na terenu (z novimi diski bodo dosegli še večjo robustnost). Zaenkrat so na voljo 16 in 32 gigabajtne različice, kdaj pa bodo solid state drive dobili tudi bolj klasični (beri večji) modeli, v izvorni novici na Digital Trends ni omenjeno.

8 komentarjev

Novi DVD zapisovalniki

Digital Trends - Dosti proizvajalcev že ponuja optične zapisovalnike, ki podpirajo hitrosti vse do 18x, po novem pa se jim je pridružil tudi Sony. Njihova serija pekačev 830 bo na običajne medije, ki podpirajo 16-kratno hitrost, zapisovala 12,5% hitreje, torej 18-kratno. Predstavljeni bodo modeli DRU-830A (notranja enota), DRX-830U in DRX-830UL-T (FireWire in USB zunanji enoti), razen hitrosti zapisovanja na običajne DVD±R medije pa se ne bo spremenilo kaj dosti. Cene novih zapisovalnikov se bodo gibale med 70 in 120 dolarji, več o njih pa lahko izveste v izvorni novici na Digital Trends.

Za začetek bi bil v Mat' kurji bolj vesel širše dobavljivosti medijev, ki takšne hitrosti sploh podpirajo.

21 komentarjev

Microsoft Zune je na poti

Digital Trends - Microsoft je razkril nekaj dodatnih podrobnosti v zvezi z njegovim prihajajočim multimedijskim predvajalnikom, ki naj bi bil konkurenca iPod-u. Gizmo z všečnim dizajnom bo v sebi skrival 30-gigabajten disk, bohotil se bo tudi s tripalčnim barvnim zaslonom (320x240), poslastica pa bo podpora za brezžično omrežje, s pomočjo katere bodo lahko uporabniki izmenjevali glasbene datoteke. Zune, ki bo na voljo v črni, beli in rjavi (?) barvi, bo po besedah njegovih ustvarjalcev izšel dovolj hitro, da bo na voljo med božično nakupovalno mrzlico, zagotavljajo na Digital Trends.



DODATEK: [ MYTiX] se je ponovno izkazal in nam posredoval posnetek Zune-ovega vmesnika v akciji. Še enkrat hvala!

31 komentarjev

Sony Vaio serija N

Digital Trends - Dizajn je zadnje čase ena pomembnejših prodajnih točk -- neizpodbiten dokaz tega je uspeh podjetja Apple. Svoje izdelke, ki se od drugih bistveno ločijo zaradi zelo inovativnega dizajna (tako hardvera kot softvera), lahko kljub podobnim zmogljivostim prodajajo po višjih cenah. Sony se je odločil, da bo ubral podobno pot in predstavil linijo prenosnikov, namenjeno predvsem modno osveščenim kupcem, ki jih bolj kot zmogljivost izdelka zanima njegova vizualna privlačnost. Laptopi Vaio so bili že v preteklosti znani po dobrem oblikovanju, z novo serijo N pa je Sony trditev iz prejšnje povedi (vsaj po mnenju pisca) le še potrdil. Luč sveta naj bi ti računalniki ugledali oktobra, stali pa bodo od tisoč dolarjev...

11 komentarjev

Epson MovieMate 30

Digital Trends - Vsakič, ko na televiziji vidim katero od oddaj, ki razkazuje domove slavnih, me navduši dovršen hišni kino. Recept za tovrstno zabavo je relativno preprost, a žal so problematične sestavine, natančneje njihova cena. Za sistem, ki vsaj približno spominja na kinodvorano, potrebujemo projektor, zvočni sistem s podporo prostorskega zvoka in seveda predvajalnik DVD-jev. Vse skupaj vas bo, tudi če boste skoparili, stalo zajeten kupček denarja, razen če izberete alternativo (ne govorim o papirnatih Do-It-Yourself rešitvah za pet tisočakov).

Epson je za vas pripravil celovito rešitev, ki je, roko na srce, manj funkcionalna od čistokrvnih sistemov, je pa zato bolj prenosna in predvsem cenejša. Zadeva se imenuje MovieMate 30 in je v osnovi lepa plastična škatla, ki vsebuje projektor, sukalnik DVD ploščkov in vse potrebne vhode ter izhode, za simbolično doplačilo pa bo Epson navrgel še komplet zvočnikov. Tako lahko stiskači za borih 1200 dolarjev dobite vso opremo, potrebno za ogled...

0 komentarjev

Archos 604 Wi-Fi z Opero

Digital Trends - Konec prejšnjega meseca sta bila najavljena nova modela Archosovih prenosnih predvajalnikov - 404 in 604. Slednji je opremljen s štiripalčnim zaslonom in 30 gigabajti trdega diska, a je kljub temu že po štirinajstih dneh dobil naslednika. V povezavi z Opero je Archos namreč najavil model 604 Wi-Fi, ki bo, uganili ste, podpiral brezžična omrežja. S pomočjo te funkcije bo možno na njegov vgrajen trdi disk snemati TV programe, Opera pa bo poskrbela za vgrajen spletni brskalnik. Cena in datum izida še nista znana, a napravica, ki bo morda opremljena celo z na dotik občutljivim zaslonom, ima potencial postati eden boljših vsestranskih gizmov, pravijo na Digital Trends.

5 komentarjev

Nokia bo uvedla imena namesto številk

Digital Trends - Ljudje si besede nedvomno zapomnimo lažje kot številke brez pomena. V računalniški branži smo tako navajeni GeForcov, Pentiumov, Audigyjev in ostalih bolj ali manj smiselnih nazivov za izdelke, medtem ko se na trgu mobilnih telefonov tovrsten koncept uveljavlja šele v zadnjem času. Začela ga je Motorola s popularno britvijo in nedavno izdanim kamenčkom (RAZR & PEBL), kmalu se je s čokoladkami pridružil še LG, po novem pa bo dajal besedna imena svojim mobitelom tudi proizvajalec, ki je do sedaj najbolj izkoriščal številska poimenovanja - finska Nokia. Namesto nesmiselnih nazivov, kot so 6234, 3210 in 7650, nas bodo obdarjali s poetičnimi imeni, so povedali včeraj, prvo med njimi pa se bo glasilo Sirocco. Izvorno novico lahko najdete na strani Digital Trends.

22 komentarjev

Opera 9

Opera software - Norveška Opera Software je v torek izdala deveto različico svojega spletnega brskalnika, Opere.

Najzanimivejše novosti (nekatere od njih ste si lahko ogledali v Tehnical Preview različicah) so:

  • Podpora za BitTorrent prenose

  • Content blocker za učinkovito blokiranje vsebin

  • Vmesnik za preprosto dodajanje spletnih iskalnikov

  • Grafični predogled vsebine zavihkov

  • Nastavitve za vsako stran posebej (piškotki, JavaScript, vsebina, CSS, ...)

  • Widgeti

  • Izboljšano urejanje bogatega besedila (Rich text editing)



Brskalnik Opera je priljubljen predvsem zaradi svoje majhnosti, hitrosti in varnosti. Trenutno je na voljo različica za operacijski sistem Windows, različice za ostale sisteme (Mac OS, UNIX, ...) lahko pričakujemo v kratkem. Klik.

236 komentarjev

Opera skladna z Acid2

OSNews - Naslednja novica bo nedvomno blagodejno vplivala na vse goreče privržence kulta Opere, pri čemer seveda ne mislimo na arije, temveč na internetne brskalnike [:D]. OSNews namreč poroča, da se je najnovejši build (8249) tega brskalnika uvrstil v elitni klub izdelkov, ki prestanejo test Acid2. No, da jim nekoliko ohladimo veselje, povejmo, da Opera ni prvi član tega ekskluzivnega kluba. Če gre verjeti Wikipediji, sta ta test že prej prestala Safari za Mac OS X in Prince XML (pretvornik iz XML v PDF), zelo blizu sta Konqueror in iCab. Članom Mozilline rodbine kljub trudu še nekoliko manjka do tega, medtem ko ta preizkus naj sploh ne bi bil glavni cilj razvijalcev prihajajočega IE7.

Sicer lahko omenjeni test vsakdo naredi tudi sam. Brskalnik je potrebno le usmeriti sem in rezultat primerjati z " pravilnim odgovorom".

29 komentarjev

Nova stran

Van's hardwere - Nastala je nova internetna stran, ki se ukvarja z računalniškim hardwer-om. Imenuje se Van's hardwere (mislm, kako originalno...) in jo najdete tukaj. Že takoj sta na njej dva članka. Prvi je test The Archos Jukebox 6000, napravice, ki se lahko priključi na USB vhod kot trdi disk in/ali predvaja mp3 file. In, meni bolj zanimiv članek o Nvidia nForce-u. Članek je lepo berljiv in vam ga priporočam.

0 komentarjev