»

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs - Po neprepričljivemu i845 se je Intel pobral in od sedaj naprej izdeluje za procesorje Pentium4 same zanimive procesorske nabore. Toda to še ni nič v primerjavi s tem, kar nas čaka v prihodnosti. Intel bo namreč 7. oktobra (takrat bo AMD predstavil tudi Athlone s 333 MHz vodilom) izdal tri nove nabore - i845GE, i845GV in i845PE - ki bodo na matičnih ploščah uporabljeni že v istem mesecu.

i845PE in i845GE bosta po poročanju virov podpirala pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, 533 MHz vodilo in Intelovo tehnologijo HyperThreading (tehnologija s katero se lahko en procesor predstavi kot dvoprocesorski sistem). i845PE bo tako posodobljena verzija i845E, i845GE pa posodobljena različica i845G.

HyperThreading naj bi podpiral tudi i845GV, ki bo zamenjal nabor i845GL in bo vseboval tudi grafični podsistem. i845GL ne vsebuje AGP-ja, vendar pa še vedno podpira 533 MHz vodilo.

Tisto pravo pa bo se bo pojavilo konec druge četrtine leta 2003, ko naj bi Intel izdal nabor s kodnim imenom Springdale. Nabor...

0 komentarjev

Test i845E osnovnih plošč

AnandTech - Po pritiskih ljudstva na Intel, ki je Pentiumom 4 namenil le Rambusov pomnilnik, so s tekočih trakov prišle osnovne plošče, ki so bazirale na čipsetih 845 (SDR) in 845D (DDR). Čipovje 845 ni bilo najbolj uspešno, saj SDR pomnilnik ni mogel zadovoljiti potreb Pentiuma 4, za razliko od DDR-ja, s katerim je Pentium 4 deloval dokaj hitro. Pred kratkim so pri Intelu izdali posodobljen nabor čipovij 845D, z imenom 845E (kar dokazuje bujno domišljijo marketinškega oddelka [:D] ) in pri AnandTechu so takoj naredili test osnovnih plošč, ki bazirajo na tem čipovju. Plošč je 11:
  • ABIT BD7II-RAID

  • ABIT IT7

  • AOpen AX4B Pro-533

  • ASUS P4B533-E

  • Chaintech 9EJL

  • ECS L4IBAE

  • Epox 4BEAR

  • Gigabyte 8IEXP

  • MSI 845E Max2

  • Tyan S2099ANR

  • Tyan S2099GNNR
Test pa Vam je na voljo tukaj.

0 komentarjev

Čipovja za P4

X-Bit Labs - Na x-bit labs so naredili test čipovij za Pentium4, ki podpirajo 533 megaherčno vodilo. Za test so bili zato primerni naslednji čipseti:
- Intel 850E;
- Intel 845E;
- Intel 845G;
- SiS645DX in
- VIA P4X333.

Sicer so izpustili VIA P4X266E, toda razlog je dober: trenutno še ni matične plošče na tržišču, ki bi ta čip vsebovala. [:D] Test je precej obsežen in zelo pregleden, tako da ga priporočam vsem, ki mislite kupovati P4. Tukaj.

0 komentarjev

Cene RAM-a še vedno padajo

Crucial - Cene RAM-a še kar vztrajno padajo in nič ne kaže, da bi se ustalile. Poleg SDRAM-a je prav nesramno padla tudi cena DDR SDRAM-a, ki se z vsako pocenitvijo bolj približa ceni SDRAM-a. Če si samo pogledamo cene Crucial (Micron) pomnilnika lahko opazimo, da je med SDRAM-om in DDR SDRAM-om samo še dober dolar razlike:
  • 256MB DDR PC2100, 184-pin DIMM - $35.99

  • 256MB SDRAM, PC133, 168-pin DIMM - $34.19

Iz tako nizkih cen lahko sklepamo, da je zamenjava SDRAM pomnilnika z DDR SDRAM-om samo še vprašanje časa. Vendar pa kljub obetavnim napovedim DDR SDRAM gotovo še kar nekaj časa ne bo prevladal na trgu, saj je tukaj še vedno ogromno plošč, ki podpirajo SDRAM pomnilnik. Vključno z najnovejšimi i845 ploščami, ki podpirajo procesorje Pentium4. Ali lahko cene pomnilnika zdrsnejo še niže? Možno, vendar se bojim, da to zaradi napada na WTC, ne bo mogoče. Ali pač.

0 komentarjev

Intel toži Vio. Ali obratno???

The Register - Pred nekaj dnevi je bila objavljena novica o Intelovi tožbi VIA-e zaradi nabora čipov (oz. vodila) za procesorje Pentium 4. Sedaj VIA na Tajvanu in v Združenih Državah toži Intela zaradi neplačila licenc Pentiuma 4 ter i845 čipovja.

Sam sem ob tem rekel le "Urg!", saj se mi je to zdela zadnja možna varianta. Pa vendar je na tej stvari tudi nekaj več kot le absurd... Namreč, pred leti je podjetje S3 od propadlega Exponential-a odkupilo nekaj zanimivih procesorskih patentov. Kasneje je Intel vse (ali nekaj njih) licenciral, S3-ju pa omogočil dostop do tehnologije Pentiuma 4. In vse je bilo lepo. Potem pa so delnice S3-ja romale pod okrilje VIA-e - tu pa Intel zanika, da bi VIA imela pravico do uporabe P4 tehnologije. Protiudarec? VIA trdi, da Intel sedaj nima pravic do tehnologije podjetja Exponential! To bo vsekakor še zelo zanimivo, po mojem skromnem mnenju pa se bo končalo dokaj kmalu, z ali odkupom licenc na obeh straneh ali odstopom od tožb. "Verjetno pa se zelo motim", če mi je...

4 komentarji

Intel naj bi se odločil za tožbo proti VII

The inquirer - Razlog za to je stara zgodba. Viin P4X266 čipset. Potem ko smo o tem na veliko špekulirali, ali se bo to zgodilo ali ne, se naj bi to, po poročanju na The Inquirerju, zgodilo. Chen Chun-shen, predsednik Intel Asia Pacific, je za tajvanski časopis "Economic News" izjavil, da bo Intel ubral sodno pot proti vsem proizvajalcem P4 čipsovij, ki nimajo kakih licenc za proizvodnjo P4 čipsetov. To pa seveda leti na VIO. Drugi proizvajalci P4 čipsetov (SiS, ALi in pa po novem se bo tudi ATI vključil v igro) imajo te licence, medtem ko je problem glede Vije znan. Jaz mislim, da je Vija upravičena do tistega, kar je dobila z nakupom S3ja. Tukaj po mojem ne gre za nič drugega, kot da bi si ostali, predvsem pa Intel, odrezali večji kos pogače, saj je Vijin čipset glede na i845 izredno poceni. Medtem pa Vija namerava začeti z dobavo večjih količin tega čipseta proizvajalcem. Govori se o 100000 komadih še ta mesec. DigiTimes pa tukaj poroča še o eni Vijini strategiji. In to, da so ti čipseti...

0 komentarjev

Negotova prihodnost i850

X-Bit Labs - Rambusov pomnilnik RDRAM (Rambus DRAM) je na papirju videti sijajen, v praksi pa se ne izkaže za tako bleščečega. Do nedavnega je bil celo majhen zaviralec prodaje Pentiumov 4, saj običajni uporabniki, ki jih je več kot zahtevnih uporabnikov, ne potrebujejo dragega RDRAM-a. No, če je verjeti X-bit labsom, se bo množična podpora RDRAM-u ustavila ob prihodu SDRAM in DDR SDRAM chipsetov. Takrat se bo delež i850 matičnih plošč zmanjšal za 20%-30%. Grobar množične podpore pa utegne biti tudi DDR SDRAM, katerega chipseti so resda počasnejši od i850 in katerega pasovna širina je manjša od RDRAM-a, vendar ima DDR pomnilnik manjšo latenco od RDRAM-a. Množična podpora se bo zmanjševala do Q2 2002, ko naj bi chipset i850, ki edini podpira RDRAM, dočakal svoj konec. Čeprav se bo množična podpora RDRAM-u prenehala, pa bo Intel še vedno ostal zvesti podpornik le-tega. Po "smrti" i850 chipseta, bo le-tega nadomestilo čipovje, ki je trenutno znano pod kodnim imenom Tulloch. Tulloch se bo po...

0 komentarjev

Samsung ima 300MHz DDR SDRAM

več strani - Samsung je proizvedel nekaj primerkov najnovejšega DDR SDRAM-a, ki deluje pri frekvenci 300 MHz in ponuja 600 Mbps (Megabit per second) prenosa, kar znese približno 2.4Gbps. Pomnilnik bo šel v masovno proizvodnjo že v tretji četrtini tega leta (Q3 2001). Samsung bo čipe proizvajal v 128Mb (Megabit, ne Megabyte) in 64 Mb različicah. Pomnilnik bo namenjen prenosnikom in zmogljivim napravam. Več na The Registerju in X-bitih (priporočam slednjo povezavo).

0 komentarjev

P4 kmalu na DDR SDRAM-u?

X-Bit Labs - Intel je presenetil z novico, da je možno, da bosta njegovi čipovji, ki podpirata SDRAM in DDR SDRAM izšli prej od načtrovanega. Intel 845 čipovji Intel 845A, ki podpira SDRAM, in Intel 845B, ki podpira DDR SDRAM, naj bi izšli v tertji četrtini tega leta (Q3). Najprej je bil prihod teh čipovij načrtovan za začetek naslednjega leta.
Enako velja tudi za druge proizvajalce P4 čipovij. SiS že hiti s svojim SiS 645, ALi pa z ALi 1741. VIA že ima pripravljeno čipovje za ta namen (PX266), ampak še nima licence s strani Intel-a za njegovo prodajo. Intel ji bo licenco verjetno prodal ob začetku prodaje svojega Intel 845 čipovja. Cena Intel 845A naj bi bila $40, Intel 845B pa $45.
Smiselnost uporabe P4 z DDR SDRAM-om je vprašljiva. Sodeč po testih, se P4, v povezavi z DDR SDRAM-om, obnese veliko slabše kot navaden Duron. Intel priznava, da gre tu le za začasno rešitev, dokler se RDRAM ne poceni. ...

4 komentarji

ALi Aladdin Pro5 čipovje

Akiba - AKIBA PC je objavila teste ALi Aladdin Pro5 čipovja. Gre za čipovje za Intel Socket370 procesorje, z DDR SDRAM podporo. ALi je dolgo odlašal z izidom tega čipovja; izšlo naj bi konec prejšnjega leta. AKIBA PC je teste opravila na P3 1000 MHz Pentium-u in 128MB RAM-a. Rezultati niso zavidanja vredni! ALi-jevo čipovje se je namreč odrazalo slabše od Intel 820 in od Intel 815 čipovja.
V tem testu je prišla na plano Pentium-ova slaba združljivost z DDR SDRAM-om. Odrezalo se je namreč slabše od i815, ki deluje na SDRAM-u. Za fotografije pojdite sem. Besedilo je v japonščini, zato dvomom, da boste lahko kaj prebrali. Za branje se odpravite sem.

2 komentarja

Vojna za DDR P4 čipovja

OC Workbench - Naslednje leto bomo videli pravo malo P4 vojno med različnimi tajvanskimi proizvajalci čipovij. Intel je namreč očitno spoznal, da P4 ne bo doživel večjega uspeha brez podpore DDR čipovij in tako so VIA, SiS in ALi najavili svoja P4 DDR čipovja. Prva bo predvidoma VIA, ki bo svoje PX266 čipovje začela proizvajati že v prvem/drugem četrtletju naslednjega leta, sledil ji bo ALi v tretjem četrtletju, zadnji pa bo SiS koncem naslednjega leta. Vsa čipovja bodo namenjena novim P4 procesorjem s Socket 478 podnožjem.

2 komentarja