»

Procesorji, prilagojeni potrebam strank, počasi začenjajo svoj pohod na strežnike

Wired News - Da spletni velikani potiskajo meje prilagoditev strežniške opreme najprej je bilo že dalj časa znano, saj je za npr. Google že dalj časa znano, da so izdelali svojo konfiguracijo, na kateri temeljijo njihovi strežniki, Amazon bi naj za svojo storitev Glacier prav tako uporabljal posebno nizkoenergetsko opremo, pri tem pa ne zaostaja niti Facebook. Kako močno se je spremenilo tržišče za strežnike pove že podatek, da so leta 2008 HP, Dell in IBM pokupili 75 odstotkov vseh strežniških procesorjev, danes pa 75 odstotkov pokupi osem podjetij, med katerimi najdemo tudi že omenjeni Google.

Prilagajanje procesorjev zahtevam strank je tako samo naslednji logični korak, ki pa je do danes večinoma ostajal v domeni zahteve izbire specifične serije procesorjev. Kljub na papirju istim karakteristikam procesorji pridejo iz proizvodnje linije z različnimi karakteristikami - določene serije procesorjev so bolj energetsko učinkovite, spet druge najhitrejše, in ko si dovolj velika živina, lahko...

27 komentarjev

Štirijedrni AMDji šele leta 2007

Slo-Tech - Na tiskovni konferenci, ki se je petega septembra odvijala v Dresdnu, je AMD novinarjem pokazal svoje načrte za prihodnost ( roadmap), ki se dotikajo štirijedrnih procesorjev. Za razliko od Intel-a, ki bo tovrstne izdelke splavil že konec tega leta, bodo pri AMD-jevi na voljo šele v drugi četrtini 2007, kljub vsemu pa drugi največji proizvajalec procesorjev ostaja optimističen. Med drugim so predstavili tudi posodobljeno tehnologijo za varčevanje z energijo, imenovano PowerNow!, ki skrbi za upočasnjevanje procesorja ob manjših obremenitvah - na tem področju so pred konkurenco. Za razliko od Intelovih treh stopenj upočasnjevanja procesorja jih imajo kar pet, kar jim omogoča do dve...

23 komentarjev

Masovna odpuščanja v Intelu

Digital Trends - O morebitnih odpuščanjih hardverskega giganta smo poročali že v nedeljo, včeraj pa je zgodba dobila uraden epilog. Intel je napovedal, da bo v prihodnosti odpustil 10.500 delavcev, kar je približno 10% vseh zaposlenih. Drastična poteza naj bi bila del prestrukturiranja, ki ga nameravajo opraviti, da bi optimizirali delovanje podjetja in ponovno pridobili tržni delež, ki jim ga je v preteklih letih odvzel AMD. Letos bo največ odpuščanj v marketingu, managementu in med IT osebjem, do leta 2008 pa naj bi Intel s svojim načrtom prihranil 6 milijard dolarjev. Več podrobnih informacij lahko najdete v izvorni novici na Digital Trends ali v Intelovi uradni izjavi za tisk.

15 komentarjev

Intel vs. AMD: Zmogljivost na Watt

Lost Circuits - Pri LostCircuits so preizkusili procesorje, ki se hvalijo z oznakami "Low power" in "Energy Efficient". Primerjali so porabo tako novih in starejših AMD ter Intel procesorjev, čeprav je bila pozornost večinoma usmerjena na najnovejše pridobitve obeh taborov.

Zaključki kažejo, da novi Intel Core procesorji porabijo opazno manj energije, kot njihovi predhodniki in tudi kar se same hitrosti tiče, obnesejo odlično. Vseeno pa jih pri tem testu zasenči AMDjeva "ADD" serija procesorjev, ki je sicer kar se hitrosti tiče, počasnejša od svojih Intel vrstnikov, je pa zato nesporni zmagovalec kar se tiče učinkovitosti glede na porabljeno energijo.

Za grafe in ostale podrobnosti si oglejte sam test.

Na novico nas je opozoril dr.J. Hvala!

Sicer je pa rahlo vprašljivo kupovanje "Energy efficient" procesorja, ko pa potem vseeno priključimo dva MOLEXa na grafično kartico...

20 komentarjev

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Intel Core 2 Duo

AnandTech - Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.



Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in...

75 komentarjev

Novi varčni dual core Intli...

Slo-Tech - Intel bo predstavil različico Yonah jedra (65 nm), ki bo tekel na 1.2 Ghz, na 533 MHz FSB, in imel 2 MB L2 predpomnilnika, pri največji porabi samo 9 W! Procesor se bo prodajal pod imenom Intel Core Duo U2500.

Intel je že imel čipe, ki so imeli power envelope 10W, vendar je šlo za enojedrne modele. U2500 je predviden za montažo neposredno na tiskanino (torej brez podnožja) in je namenjen uporabi v prenosnih tabličih računalnikih, UMPC-jih in Ethernet stikalih. Čip naj bi bil dobavljiv takoj.

Tudi "Merom" (65 nm) modeli naj bi imeli svojo nizkonapetostno različico, od Yonaha pa naj bi ga ločilo tudi bolj robustno upravljanje porabe posameznih sklopov. Splavitev Meroma je predvidena za avgust, nizkonapetostna različica pa verjetno nekaj mesecev pozneje...

Končno nekaj pametnega v rangu majhnih strojev! Sem se že naveličal VIA-inega skrivanja datasheetov in nabijanja cen za trapaste EPIA plošče, ko da so sedmo svetovno čudo!

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

AMD predstavil AM2 procesorje

Slo-Tech - V skladu z napovedmi, je AMD danes predstavil prva procesorja iz serije novih procesorjev za podnožje AM2. Athlon 64 FX-62, s frekvenco 2,8 GHz je na voljo po ceni 1031 ameriških dolarjev, kar je razmeroma nižja cena od pred kratkim napovedane. Cena za model Athlon 64 X2 5000+ je 696 ameriških dolarjev, kar je malo višja cena od omenjene napovedi.

Pojavili so se tudi prvi uradni testi nove AMD-jeve platforme AM2, oglejte si jih na X-bit labs, Hartware.net, na HKEPC pa so testirali nove procesorje Sempron. Na Hexus.net si lahko ogledate primerjavo novega FX-a in prihajajočega Intelovega Conroe-ja.

Poleg tega je bilo predstavljenih nekaj novih matičnih plošč s podnožjem AM2: EPoX EP-MF570 SLI, Gigabyte GA-M59SLI-S5, Abit KN9 SLI in Albatron KM51PV-AM2.

Več o predstavitvi novih procesorjev lahko preberete v AMD-jevem poročilu za javnost.

39 komentarjev