»

Pitje kave brezpredmetno?

Nepotrebno zlo?

vir: Guardian
Guardian - Mnogi bralci ste najverjetneje (s skodelico kave v roki?) nekoliko nejeverno pogledali ta naslov, sploh na to ponedeljkovo jutro. A prav to trdi Peter Rogers, vodja raziskave na univerzi v Bristolu. Pravi, da pijte kavo redno oz. je sploh ne pijte, saj razlik med obema scenarijema ne bo. Redni uživalci kofeina naj bi bili namreč prav tako budni, kot ljudje, ki ne pijejo kave oz. raznih energijskih pijač s kofeinom.

Razlog za to naj bi se pravzaprav skrival v odvisnosti. Jutranja merica kofeina namreč zgolj prežene simptome odvajanja, do katerih pride čez noč. Obenem to pomeni, da morate kofein uživati vsak dan, saj prekinitev pitja kave ob vikendih ne bo pomenila nič dobrega za počutje...

77 komentarjev

V Veliki Britaniji na notranji let le s prstnim odtisom in fotografijo obraza

Boj proti terorizmu ali izgovor za zbiranje osebnih podatkov?

vir: Telegraph News
Telegraph News - Konec meseca bodo na britanskem letališču Heathrow pričeli z zbiranjem biometričnih podatkov za domače lete. Prstne odtise bodo sprva pobirali vsem potnikom letalske družbe British Airways, ki bodo potovali čez Terminal 5. Poznavalci razmer v letalski industriji predvidevajo, da naj bi takšno preverjanje potnikov že v nekaj letih postalo stalnica britanskih letališč.

Letno se skozi Terminal 5 sprehodi kar štiri milijone potnikov, ki bodo morali zdaj pri 'čekiranju' pustiti prstne odtise ter se slikati. S temi podatki bodo ob vkrcanju preverili, če na letalo morda poskuša vstopiti druga...

3 komentarji

Vzpostavlja se največja in najobsežnejša zbirka osebnih podatkov na svetu

Slo-Tech - V Britaniji bodo v kratkem začeli z projektom Biobank, katerega cilj je preučiti povezavo med gensko zasnovo in življenskim stilom ter različnimi vrstami obolenj.

V okviru projekta bodo rekrutirali pol milijona Britancev starih med 40 in 69 leti, kar predstavlja 1% britanske populacije. Vsak prostovoljec bo oddal vzorec krvi in urina, tako pridobljene vzorce DNK pa bodo shranili za neomejen čas. Prostovoljci bodo morali odgovoriti tudi na zelo podroben vprašalnik o življenskem stilu, zdravju in življenskem okolju. Prostovoljce bodo raziskovalno spremljali do smrti.

Raziskava naj bi dala odgovore na vprašanja kateri faktorji prispevajo k nastanku in razvoju različnih obolenj, poleg tega pa gre tudi za najbolj obsežno zbirko osebnih podatkov na svetu.

Vsekakor se podobne baze osebnih podatkov ne bi branili niti na Kitajskem. Le da bi bilo tam morda raziskovalno vprašanje zastavljeno nekoliko drugače: kateri faktorji prispevajo k lojalnosti režimu in kakšna je tipična genska...

4 komentarji

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev

Konec prepovedi dostopa do udba.net

24 ur -

Včeraj je inšpektor za varstvo osebnih podatkov, Jože Bogataj, preklical svojo znano odločbo o prepovedi dostopa do spletne strani udba.net. Uradno so vzrok za njegovo odločitev zviti uporabniki, ki so do strani dostopali prek proxyjev, zaradi česar omejitve dostopa do sporne strani ni bilo mogoče izvršiti -- potemtakem je odločba o prepovedi dostopa nična. A neuradno je njegova odločba že v samem začetku pravno sporna.

Najprej naj bi bilo sporno že to, da je odločbo izdal ustno (čemur je sicer sledila pisna odločba). Zakon o upravnem postopku namreč izdajo ustne odločbe (ki ji mora nato slediti še pisna) dovoljuje samo v nujnih primerih in sicer če obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, za javni red in mir, za javno varnost ali za premoženje večje vrednosti. Glede na to, da gre za stare evidence, javna varnost ni pretirano ogrožena, vprašljiv pa je tudi obstoj drugih nevarnosti, če seveda odmislimo napade kašlja omenjenih politikov.

Naslednja pravna napaka inšpektorja pa...

9 komentarjev