»

SLI brez strojnih dodatkov

Hexus - Že pred skoraj desetimi leti smo lahko s povezavo dveh grafičnih kartic ustvarili SLI navezo in povišali 3D performanse našega mlinčka, potem pa je za nekaj časa takšen princip pospeševanja utonil v pozabo, dokler ga nVidia pred ni ponovno obudila pod isto kratico z drugim pomenom.

Sočasna uporaba novejših kartic je sprva zahtevala uporabo posebnega mostička, s katerim smo obe grafi fizično povezali (če sta to seveda podpirali), a kmalu so se pojavile rešitve, ki so za majhno razliko v performansah omogočale bistveno bolj svobodno spajanje neidentičnih kartic brez mostičkov. Zaradi praktičnosti pri nadgrajevanju se je tovrsten način uporabe razširil, na strani Hexus pa so se odločili, da ga bodo temeljito pretestirali in ugotovili njegov dejanski vpliv na performanse.

5 komentarjev

NVIDIA Quad SLi gonilniki zapustili beta fazo

Quad-SLi

vir: ComputerBase
ComputerBase - Lastniki štirih grafičnih procesorjev imajo razlog za veselje. Na voljo so uradni (WHQL) gonilniki za njihovi dve GeForce 7950GX2 grafični kartici. Prejšnji model, GeF 7900GX2, še ni podprt (te je npr. vgrajeval Alienware).



Pri Computerbase so seveda takoj naredili test. Kjer tiktaka OpenGL večjih problemov niso našli, v D3D pa bodo treba gonilnike še dodelati. Poraba ob obremenitvi znaša 414W (ATi X1900XT CF 402).

22 komentarjev

Nvidia Quadro Plex

Nvidia Quadro Plex

Slo-Tech - Izdelovalci grafičnih kartic vsake toliko časa presenetijo z njihovo dolžino. Spomnimo se zadnjega poizkusa 3Dfxa, nesrečnega Geforca 5800, prve različice sendvičev GX2, ... Zakaj ne bi kartic, namesto, da zasedajo dve prosti reži (oziroma štiri) enostavno zapakirali v lastno ohišje in izločili iz drobovja računalnika?

Nvidii se ta ideja očitno zdi kar pravšnja in tako so na letošnjem SIGGRAPH-u predstavili ohišje za grafične kartice, ki tako ždijo poleg in ne v računalniku. The Quadro Plex 1000 je na voljo v treh okusih. Prva dva nosita v sebi ali Quadro FX 5500 ali Quadro FX 4500 X2, tretji pa je namenjen video produkciji – NVIDIA Quadro FX 5500 SDI.



Ohišja je mogoče...

19 komentarjev

Quad-SLI že za 5500 evrov in fizika na grafičnih procesorjih

Alienware Aurora ALX

ComputerBase - Dell je z XPS Renegade prvi ponudil Quad-SLi konfiguracijo, ponudnikom pa se bo pridružil tudi AlienWare (zdaj Dell-ova podružnica). Takšno konfiguracijo si boste lahko omislili že za borih 5500 evrov, pri čemer tudi v osnovnem sistemu prejmete dvojedrni Athlon-FX 60. Več o specifikacijah in posebej za serijo Aurora ALX razvitem sistemu hlajenja, si lahko preberete na tej povezavi.



Morda pa bo nakup takšnih sistemov vendarle smiseln. NVidia in Havok sta pred časom predstavila Havok FX, ki bo izračun fizike prenesel na drugi grafični procesor (SLi konfiguracije). Če bo za sliko v SLi...

19 komentarjev

GeForce 7900G2X v trgovinah (Quad SLi)

Hartware.net - O Nvidiini rešitvi povezave štirih grafičnih karticah, Quad Sli, smo že poročali. Gre za trenutno najmočnejšo civilno (za vojsko ni omejitev) rešitev poganjanja iger na velikih monitorjih (vsaj 24 palcev), ki je dostopna kupcem z zelo debelo denarnico.

Do nedavna si je lahko petični kupec tak sistem omislil pri Dellu ali pri Dellu (no, Alienwaru), zasledili pa so jih tudi v nekaterih nemških spletnih prodajalnah.

Na prave entuzijaste, katerim čast ne dopušča, da bi si kupili sestavljen računalnik, nVidia, vsaj uradno, ni mislila. Možnosti izdelave in prodaje škatelne verzije sicer niso prav vneto zanikali, vendar tudi podatkov o izidu samostojnega kompleta niso izdali.

Kot poroča Hartware, pa so te dni v trgovino ARLT prišli prvi paketi 7900G2X, proizvajalca Gainward. Cena je kakopak zasoljena. Za en par od vas pričakujejo 999 evrov. Za grafični podsistem boste torej odšteli za dve kavi manj kot 2000 evrov. Na voljo pa so tudi že dovolj zmogljivi (800 in več vatni)...

11 komentarjev

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Dell Quad SLi

vir: AnandTech
Slo-Tech - Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so...

34 komentarjev