»

PDFreaders.org tudi v slovenščini

Slo-Tech - Spletna stran PDFreaders.org, iniciativa organizacije Free Software Foundation, je zdaj na voljo tudi v slovenščini.

Iniciativa je nastala kot odgovor na dejstvo, da so praktično vse spletne strani in tudi državne organizacije, s tem ko so na spletno stran dale povezavo, "brezplačno oglaševale" rešitev zgolj enega podjetja, čeprav obstaja več različnih implementacij. Tovrstno početje je primerljivo s tem, da bi vam državni organ priporočal, da za vožnjo po slovenskih cestah uporabite vozilo znamke Audi in vam zraven podal še kontakt pooblaščenega prodajalca. Zato je FSFE postavila spletno stran, na kateri je seznam prostih pregledovalnikov PDF datotek in pozvala javni sektor, da preneha z "brezplačnim oglaševanjem".

Stran je po novem tudi v slovenščini, tako da tudi slovenski javni sektor nima več razloga, da bi oglaševal izdelek zgolj enega izbranega podjetja.

51 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.5

Slashdot - Šest mesecev je naokrog in izšla je nova različica operacijskega sistema OpenBSD, ki je osnovan na Unixu in postavlja v prvi plan odprtost in varnost. Verzija 4.5 prinaša kar nekaj novosti, med njimi podporo za nove platforme. Odslej bo OpenBSD namreč tekel tudi na platformi sparc64. Poleg tega vključuje vrsto gonilnikov za nove naprave, OpenSSH 5.2, Gnome 2.24.3, KDE 3.5.10 in še marsikaj...

9 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2008 Spring

Lugos - Nova izdaja brezplačnega in odprto-kodnega operacijskega sistema Mandriva Linux med drugim prinaša podporo za ASUS Eee PC, najnovejše različice priljubljenih programov, nova nastavitvena orodja, prenovljen izgled in je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Novosti in izboljšav v ravnokar izdani distribuciji Mandriva Linux 2008 Spring je kar precej. Ta različica prvič prinaša uradno podporo za popularni lahki prenosnik ASUS Eee PC. Poenostavljena je sinhronizacija z mobilnimi napravami (Nokia, Blackberry, Windows Mobile). V nadzornem središču sta na voljo dve novi orodji: nastavitve za starševski nadzor dostopa do spletnih strani in nastavitve za redno izdelavo varnostnih kopij sistemskih ter uporabniških datotek. Dodali so večpredstavnostno središče Elisa in orodje Codeina za preprosto nameščanje večpredstavnostnih kodekov. Mandriva Linux 2008 Spring prav tako uporablja nov zvočni strežnik PulseAudio.

Med programsko opremo najdemo: jedro Linux 2.6.24, pisarniški paket OpenOffice.org...

10 komentarjev

Mandriva Linux 2007

Slo-Tech - Mandriva 2007 je danes uradno ugledala luč sveta. Prinaša obilico novosti, od katerih je poglavitna ta, da je vključeno najnovejše programje. Dosedanja politika Mandrive je bila bolj nagnjena k vključevanju nekoliko starejših, vendar preizkušenih različic programja, kar pa je ob istočasnem prehodu na izhajanje novih izdaj Mandrive le enkrat letno, pomenilo resno zaostajanje za ostalimi distribucijami.

Tokrat je slika močno spremenjena. Ogrodje operacijskega sistema sestavljajo jedro 2.6.17, glibc 2.4 in gcc 4.1. Najnovejši sta namizji KDE 3.5.4 in Gnome 2.16. Tudi brskalnik Firefox 1.5.0.7 in pisarniški paket Openoffice 2.0.3 sta najnovejša. Mandriva 2007 nas preseneti z zares lepo delujočimi 3D učinki namizja Compiz z AIXGL oziroma Xgl.

Različica Powerpack pa vsebuje še cel kup presenečenj. Tako je na primer vključen emulator za poganjanje igric Cedega, antivirusni program Kasperski, zbirka lastniških gonilnikov za celo vrsto strojne opreme, java 1.5.0-8, DVD predvajalnik...

102 komentarja

KDE 3.5.4

KDE - Pri projektu KDE so danes izdali različico 3.5.4 svojega odprtokodnega in prostega namizja za operacijski sistem Linux in ostale UNIX-e, ki je v precejšnji meri preveden tudi v slovenščino. Vzdrževalna različica, poleg odpravljenih napak in posodobljenih prevodov, prinaša tudi nekaj novosti in izboljšav. Izboljšana je podpora izmenljivim napravam, programa Konzola in Kate sta doživela pohitritve, veliko izboljšav pa je doživel tudi pogon KHTML, ki skrbi za izrisovanje spletnih strani. Za podroben seznam sprememb glede na predhodno različico si oglejte angleško stran KDE 3.5.4 Changelog. Dodatne informacije o tej izdaji so na voljo na strani Najava izdaje KDE 3.5.4.

12 komentarjev

KDE 3.1.1 prihaja

KDE.org - Danes je projekt KDE širnemu svetu naznanil izid KDE 3.1.1, posodobljene različice nadgradnje tretje generacije najbolj naprednega in zmogljivega prostega namizja za Linux in ostale UNIX sistema. KDE 3.1.1 prinaša osnovno namizje in še sedemnajst dodatnih programski paketov, kot so omrežje, multimedija, izbobraževanje, PIM, igre, pripomočki in drugi. Na voljo je že v enainpetdesetih jezikih. Več o tem in dolvleka.

4 komentarji