»

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše

Slo-Tech - Izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je na tiskovni konferenci predstavil baterijo Powerwall, ki je namenjena napajanju celotnega doma. Obesi se na steno in omogoča hranjenje energije, ko je ta obilna in poceni, ter njeno izrabo ob konicah porabe. Na trg pride čez tri do štiri mesece in bo sprva bržkone igračka za bogati sloj ljudi, a Musk načrtuje počasno posvojitev v širokem krogu gospodinjstev, kar bi utegnilo spremeniti temelje elektrodistribucije po svetu.

Približno kvadratni meter velika naprava v elegantni črni (ali drugi) barvi tehta približno 100 kilogramov, zato ni presenetljivo, da se pritrdi na zid. Dražja verzija za 3500 dolarjev ima kapaciteto 10 kWh, petsto dolarjev cenejši model pa shrani 7 kWh....

135 komentarjev

Začetek proizvodnje Tesla Roadsterja

C|NET News - Zvesti bralci se gotovo spomnite napovedi električnega športnega avtomobila, ki sliši na ime Tesla Roadster. Včeraj, v ponedeljek 17. marca, je podjetje Tesla Motors začelo s serijsko proizvodnjo zelenega športega roadsterja. Sprva so napovedovali začetek prodaje za sredino leta 2007, vendar zaradi odpravljanja nekaterih tehničnih napak, se je vse skupaj malce zavleklo. CNET News poroča, da je trenutna kapaciteta le 2 avtomobila na teden, kar pa se utegne sčasoma spremeniti. Do naslednjega leta naj bi bili tako sposobni izdelati 100 avtomobilov mesečno. Trenutno je v čakalni vrsti za novo igračko približno 900 ljudi, med njimi tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger. Ob...

86 komentarjev

Tata Motors predstavil najcenejši avtomobil na svetu

vir: BBC
BBC - Indijski proizvajalec avtomobilov Tata Motors je na največjem indijskem avtomobilskem sejmu v Delhiju predstavil najcenejši avtomobil na svetu, poroča BBC. Vozilo so poimenovali Tata Nano in ga bodo prodajali za okoli 100.000,- indijskih rupij (1.730,- evrov). S tem naj bi omogočili prebivalstvu v državah v razvoju prehod na štirikolesna motorna vozila.

Osnovna različica štirivratnega petsedežnega vozila s 624 kubičnim motorjem nima klime, elektronskega pomika stekel, ali servo volana, bosta pa na voljo tudi dva luksuzna modela. Po zagotovilih proizvajalca porabi nano 5 litrov goriva na 100 kilometrov, napovedali pa so tudi različico z dizelskim motorjem. Serijska proizvodnja naj bi stekla...

214 komentarjev

Električni motocikel

News.com - Ob vedno večji ponudbi električnih avtomobilov, se očitno elektrifikacija širi tudi na motocikle. Podjetje Electricross tako ponuja terenski motocikel ki ga poganja elektromotor.

Drift, kot so izdelek poimenovali, je izjemno lahek motocikel, saj tehta samo 64 kilogramov. Elektromotor razvije sicer samo 19 KM, podajanje navora pa je (kot je značilno za elektromotorje) praktično linearno preko celotnega območja delovanja. Obenem je seveda za razliko od svojih bencinskih sorodnikov tudi izjemno tih, zaradi česar je primeren tudi za uporabo v mestih. Baterijo ponuja do 600 amperov toka, moč pa jo je zamenjati v nekaj sekundah. Polnjenje traja 2.5 ure v počasnem režimu in 40 minut v...

54 komentarjev

Varčen DIY avto

BuisnessWeek Online - Kaj se da narediti s 2500 dolarji gotovine, 1000 urami dela in rabljenimi deli motocikla? Pravilen odgovor bi bil -- avto. Sicer je v njem prostora za samo eno osebo, tudi prav posebno hiter ni, se pa ponaša z zelo nizko porabo goriva.

Avtomobilček se imenuje Moonbeam, poganja pa ga štiritaken Hondin motor, ki ga je Jory Squibb vzel s starega skuterja. Motor je vodno hlajen in tako omogoča gretje voznikove kabine v hladnejšem vremenu. Za prenos moči skrbi variabilni menjalnik, zaradi manj administrativnih zapletov pri legalizaciji vozila, pa je le-to trikolesnik. Avto dosega najvišjo hitrost okoli 80 km/h, poraba pa znaša pri vožnji po mestu slabe 3 litre na 100 kilometrov, z varčnim...

9 komentarjev

Glukozni motor

New Scientist - Ste kdaj pomislili, da bi v svoj avto namesto bencina natočili glukozo? Japonski znanstveniki so ustvarili motor, ki ga dejansko poganja glukoza. Bolje rečeno, namenjena je za hrano bakteriji Mycoplasma mobile, ki poganja omenjeni motor. Opazili so, da mikrometer velika bakterija prepleza vsakršen zid. To so izkoristili in naredili neskončni ukrivljeni zid. Naredili so kolo, kakršnega uporabljajo hrčki.



Seveda kolo ni enake velikosti kot hrčkovo, ampak ima le 20 mikrometrov premera in obliko propelerja. Da so s svojim premikanjem bakterije zavrtele propeler, so morali kemijsko modificirati njihovo površino. Kaj so s tem dosegli? Bakterije so postale lepljive in tako so s svojim...

11 komentarjev

Toyotin nov varnostni sistem v vozilih

Akihabaranews - Toyota je obstoječe varnostne sisteme izboljšala in povezala na nov način, z namenom zaznavanja trkov, izogibanju le teh, obdržati vozilo na cestišču, pomoči vozniku, nadzoru stanja vozila in v najhujšem primeru aktivno zmanjšati potencialne poškodbe potnikov. Več o tem si preberite tukaj.


Pri tem so domislili tudi nov varnostni sistem imenovan "Rear-End Pre-Crash Safety System". Le-ta v primeru, da radar zazna približevanje od zadaj, pomakne vzglavnike naprej za zavarovanje vratu in glave. Dosedaj so bili znani le pasivni sistemi (Saab), ki so reagirali mehansko po trku. Več o vsem skupaj si lahko preberete, ali pogledate film, tukaj.

Z delom sistema upravlja nov NECov 100 Mhz procesor IMAPCAR® namenjen zaznavi vizualnih objektov. Po trditvah proizvajalca je 5x hitrejši od konkurence, sposoben je namreč do 100 giga operacij/s pri porabi kvečjemu 2 W.
Sistem različne objekte zaznava s pomočjo radarjev, infrardečih in stereo video kamer (za zaznavanje 3...

33 komentarjev

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster

vir: SiOL
SiOL - Zdaj že vemo, da avtomobilski motorji vse bolj prehajajo na alternativne vire energije, ki so prijazni okolju. Nafta in njeni derivati, se vse bolj opuščajo. Priča temu smo tudi raznim "vesoljskim" izvedbam avtomobilov. Seveda se pojavljajo tudi razne "normalne" serijske izvedbe avtomobilov. Nam so bolj domače razne Honde in Toyote s hibridnimi motorji, s klasičnim bencinskim in električnim motorjem. Pri Tesla Motros so pa izdelali športni avtomobil, ki ga poganja samo električna energija. Pa tudi izgled je "nevesoljski", dokler ne vidiš motorja, ne veš da ga poganja električni motor. Ta motor ima tudi kar impresivne (beri=športne) zmogljivosti. Motor je 3-fazni, 4 polni električni...

124 komentarjev

Luknja v Mozilli

Vnunet - Mozillo (do verzije 0.9.6) ter njene derivate je možno s preprosto html kodo prepričati, da gledani strani pošljejo piškotke, ki so jih v uporabnikov sistem namestile druge strani. Na to nevarnost ni imun niti Netscape (različice 6 - 6.2), zatorej predlagajo prehod na verzijo 6.2.1.

2 komentarja

Narobe skuter

Slo-Tech - Na današnji dan se je poleg male slovenske Vege (jok!) na svetu pojavilo še nekaj bolj zanimivega. Če je slučajno kdo kaj spremljal - zadeva se je sprva imenovala IT, potem pa Ginger. Na Time-u so objavili kako zadeva izgleda.
Na kratko je pa stvar taka: Vzemite scooter, in njegovi dve kolesi postavite vzporedno. In potem seveda padeš na nos ali pa na rit - kajne? Pa ne gre, ker ima stroj vgrajene senzorje, ki zelo hitro reagirajo in te ustavijo, tako da niti s precejšnjim talentom ne moreš nikamor pasti. Poleg tega se senzorji zagotovo uporabijo tudi za hranjenje energije iz zaviranja (kinetični buffer). Kako deluje pogon - ne vem. Ker članek navaja "Not only does it have no brakes, it also has no engine, no throttle, no gearshift and no steering wheel". Težko verjamem. Krmili se ga z nagibanjem in vrtenjem krmila. Menda je narejeno redundančno, tako da lahko kaj odpove, pa bo še vedno delalo.

Specifikacije:
hitrost: 8km/h .. 27km/h (odvisno od nastavitev)
doseg: 27km (ravnina -...

6 komentarjev