»

Intel ponuja odklep procesorja za doplačilo

engadget - Znano je, da se prodajajo procesorji, ki imajo kakšno jedro zaklenjeno, kakšen megabajt predpomnilnika onemogočen in podobno. Navadno gre za izmet ob proizvodnji, ko imajo primerki defekten del čipa, zato se prodajo kot cenejši modeli. Lahko se zgodi, da je povpraševanje po cenejših modelih tako veliko, da morajo proizvajalci onemogočiti dele povsem delujočih procesorjev, če je tak proizvodni režim cenejši od dveh ločenih linij. Intel pa gre še korak dlje in uporabnikom ob nakupu dodatnega kupona omogoča prenos programa za odklenitev predhodno nedostopnih zmožnosti.

Z nakupom 50-dolarske Processor Upgrade Perfomance Card lahko na novem procesorju Pentium G6951 dobimo dodaten megabajt tretjenivojskega predpomnilnika in...

35 komentarjev

Intel izpodrival AMD

X-Bit Labs - O finančni krizi in bojda neizbežni recesiji čivkajo že vrabci na vejah, zategadelj je ravno pravi čas, da pogledamo tržna deleža procesorskih velikanov. Intel je lahko s tretjim letošnjim četrtletjem bistveno bolj zadovoljen, saj se je njegov tržni delež povzpel na zavidljivih 81,2 odstotka, kar je največ v zadnjih treh letih. Nasprotno je AMD-ju v jadra pihal manj ugoden veter, saj je njihov kos pogače upadel na vsega 17,7 %, kar je prav tako najnižja vrednost v zadnjih treh letih. Medaljo za udeležbo dobi tudi VIA, ki obvladuje 1,1 % tržišča.

V tretjem četrtletju letos se je prvikrat primerilo, da so pošiljke mikroprocesorjev za mobilne naprave presegle tiste, namenjene namiznim računalnikom, kar je najverjetneje posledica povečanega povpraševanja po netbookih in ultra poceni računalnikih (ULCPC). AMD-jev slab rezultat gre bržkone na račun šibke prisotnosti v tem segmentu. Kljub temu pa je AMD na področju strežnikov svojo prisotnost okrepil, kar niti ni tako slabo, saj se...

29 komentarjev

AMD vreden manj kot je odštel za ATI

bit-tech.net - Cene AMD-jevih delnic so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih, tržna vrednost podjetja pa znaša vsega 5 milijard ameriških dolarjev, kar je za 400 milijonov dolarjev manj kot je pred letom in pol odštel za nakup kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI. ZA primerjavo: AMD-jev največji konkurent na področju procesorjev, Intel je vreden 162 milijard dolarjev, kar je za več kor dvaintridesetkrat več kot AMD, nVidiina tržna vrednost pa znaša 19 milijard ameriških dolarjev.

Kot je znano AMD-jevi izdelki že skoraj poldrugo leto po zmogljivosti zaostajajo za konkurenco, poleg tega pa niti nedavno predstavljeni procesorji Phenom niso prinesli občutnega izboljšanja stanja. Edina svetla točka med AMD-jevimi izdelki so grafične kartice serije Radeon HD 3000.

Več o trenutnem stanju AMD-ja si preberite na Bit-Tech-u.

67 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu spet bolje

Hartware.net - Po dveh slabših četrtletjih so se kazalci za Intel spet zasukali na bolje. Nemški Hartware tako poroča, da je Intel spet okrepil svoj tržni delež na področju procesorjev x86, ki se je povzpel s 73 na 76 odstotkov, kar pripisujejo novim procesorjem Core 2. Na trgu namiznih računalnikov je Intel pridobil šest odstotkov, na strežniškem pa dva; prva rast gre tudi na račun nižjih cen Celeronov D in Pentiumov 4.

Prav tako je rast zaznal tudi AMD, predvsem na področju prenosnih računalnikov, kjer je bila kar štiriodstotna. Ker se VIA počasi umika s procesorskega trga, je za eno odstotno točko z 22 na 23 zrastel tudi skupni AMD-jev delež na trgu procesorjev.

7 komentarjev

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko

News.com - Intel je izdal odprtokodne gonilnike za svoje grafične čipe, konkretno za Intel 965 Express Chipset izdelke. To je seveda pomembna poteza korporacije, ki obvladuje okoli 40% trga grafičnih kartic, obenem pa zelo dobra novica za uporabnike Linux operacijskih sistemov. Gonilniki konkurenčne Nvidie in ATI-ja so namreč zaprtokodni in vsaj v enem primeru precej slabe kvalitete.

Zanimivo bo tudi videti reakcijo konkurenčnih podjetij. Medtem ko zaenkrat Nvidia še ne namerava spreminjati svojega pristopa k izdaji gonilnikov za Linux, pa odločitev naveze AMD/ATI še ni znana. AMD je sicer že pri več projektih sodeloval z odprtokodno skupnostjo.

78 komentarjev

Intel znižuje cene

Hartware.net - Po tem, ko je AMD po Intelovi predstavitvi procesorjev Core 2 Duo znižal cene svojih procesorjev, je, kot je bilo napovedano, tudi slednji znižal cene svojim procesorjev. Najbolj se je pocenil procesor Pentium 4 541, za katerega je po novem potrebno odšteti 84 ameriških dolarjev, kar je 61 odstotkov manj od dosedanje cene. Med dvojedrniki bo za najcenejši model Pentium D 805 potrebno odšteti 93 dolarjev, za najzmogljivejšega, dvojedrnega Pentiuma, z oznako Pentium D 960, pa 316 dolarjev, kar pomeni 40 odstotno pocenitev.

Tabelo s cenami preostalih procesorjev najdete v izvorni novici na Hartware.net.

6 komentarjev

Intervju z vodjem Intelovega oddelka Mobility Group

Google News - TG Daily je objavil zanimiv intervju z Davidom Perlmutterjem, vodjo Intel Mobility Group, ki je v precejšnji meri odgovoren za razvoj zadnjega Intelovega procesorskega čuda z imenom Core.

V intervjuju je govora o trenutnem položaju Intela na trgu in napram AMD-ju, prihodnosti večjedrnih procesorjev za katere je David mnenja, da več kot štirijedrnih procesorjev končni uporabniki vsaj v naslednjih nekaj letih ne bodo potrebovali, prehodu na 45nm proizvodni proces, nekaj besed je namenjenih tudi (ne)slavni Netburst arhitekturi. Pogovor se dotakne tudi pričakovane porabe procesorjev, za katero Perlmutter trdi, da se utegne postopno zniževati, še posebej pri mobilnih procesorjih. Vsekakor obvezno čtivo za...

6 komentarjev

Intel v drugem kvartalu še slabše

Slo-Tech - Po slabih rezultatih v prvem četrtletju je Intel v drugem posloval še slabše in zabeležil najslabši poslovni kvartal v zadnjih treh letih. Po dolgem času se je zgodilo, da je Intelov dobiček padel pod milijardo ameriških dolarjev, tako da znaša le še 885 milijonov, kar je 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Tudi celoten promet je opazno padel in znaša le 8,0 milijarde, kar je za trinajst odstotkov manj kot v enakem obdobju lanil.

Intel pojasnjuje, da so za slabše rezultate krivi nasploh neugodno drugo četrtletje, zmanjšano povpraševanje in nižja povprečna cena prodanih procesorjev (kupci so se v večji meri odločali za cenejše modele kakor lani). V tretjem četrtletju pričakuje Intel boljše rezultate, tj. promet med 8,3 in 8,9 milijardami dolarjev. Ogledate si lahko tudi primerjalno tabelo AMD-jevih in Intelovih rezultatov od leta 2000 dalje.

34 komentarjev

Intel v prvem kvartalu slabše

Hartware.net - Dober teden za AMD-jem je svoje poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja predstavil tudi njegov večni rival Intel. Medtem ko je šlo AMD-ju v prvem četrtletju odlično, so se Intelovi prihodki zmanjšali na 8,94 milijarde dolarjev, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prav tako je na račun nižjih cen procesorjev nižji tudi čisti dobiček, ki se je z lanskih 2,18 milijarde spustil na 1,35 milijarde dolarjev, kar pa je še vedno več kot je celoten AMD-jev promet. V drugem četrtletju pričakuje Intel še nižje prihodke. Situacija pa naj bi se po njihovih predvidevanjih spremenila v drugem polletju, ko si s predstavitvijo novih procesorjev za vse tržne segmente obetajo znatno večje povpraševanje po njihovih izdelkih in temu ustrezno višji dobiček, poroča nemški Hartware.

14 komentarjev

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev