»

Več kot 100 milijonov žrtev kraje osebnih podatkov

Slashdot - Skorajda ne mine teden, da ne bi poročali o novih žrtvah kraje osebnih podatkov, in tudi tokrat je tako. Prejšnji teden je Boeingovemu uslužbencu iz osebnega avtomobila zmanjkal prenosni računalnik s podatki o 382.000 sedanjih in nekdanjih zaposlenih, med katerimi so bile številke zdravstvenega zavarovanja, domači naslovi, telefonske številke, rojstni datumi in finančni podatki. Prenosnik je bil sicer izključen in zaščiten z geslom, a to je bolj jalova tolažba, saj podatki niso bilo enkriptirani. Zanimivo je, da se je to Boeingu zgodilo že tretjič v zadnjem letu. Novembra 2005 je izginil prenosnik s podatki 160.000 ljudi, aprila pa še eden s 3.600 ljudmi. Boeing je že po prvem pripetljaju na vse računalnike namestil enkripcijske programe, a jih večina uporabnikov ni uporabila.

Z zadnjo krajo se je število žrtev kraje osebnih podatkov povzpelo že na 100 milijonov, poroča organizacija Privacy Rights Clearinghouse, ki tovrstne dogodke beleži od lanskega februarja, ko so kradli...

18 komentarjev

Kronologija kraje osebnih podatkov v ZDA

Schneier.com - Pri Privacy Rights Clearinghouse so objavili kronologijo varnostnih incidentov, pri katerih so bili ukradeni osebni podatki. Oškodovana podjetja morajo namreč zaradi zahtev nekaterih ameriških zveznih držav (predvsem Kalifornije, podoben ukrep pa se pripravlja tudi na ravni celotne ZDA) javnost in posameznike katerih osebni podatki so bili ukradeni obvestiti o incidendu.

Pregled se začenja s prvo tako objavo podjetja ChoicePoint 15. februarja 2005. Od takrat do danes je bilo na tak način oškodovanih slabih 89 milijonov oseb iz ZDA.

Hiter pregled kaže, da omenjeni incidenti v velikem deležu obsegajo hekanje, krajo ter izgubo strojne opreme.

0 komentarjev

Evropsko pošiljanje podatkov o letalskih potnikih v ZDA je nezakonito

BBC - Kot poroča BBC News, je Evropsko sodišče presodilo, da je sporazum med EU in ZDA, na podlagi akterega je Evropska Unija ZDA pošiljala podatke o letalskih potnikih nezakonit. EU je ZDA pošiljala imena in naslove letalskih potnikov ter podatke o njihovih kreditnih karticah. Letalska podjetja so ZDA morala 15 minut po vzletu letala poslati več kot 30 osebnih podatkov o posameznem letalskem potniku.

Po mnenju sodišča zaščita osebnih podatkov v ZDA ni ustrezna, zato sporazum nima ustrezne pravne osnove. Sporazumu, ki je bil uradno sklenjen zaradi boja proti terorizmu, je pred tem že nasprotoval Evropski parlament. Kljub temu, da je Evropsko sodišče sporazum razveljavilo, pa je državam članicam do 30. septembra postavilo rok v katerem lahko poiščejo ustrezno pravno osnovo za tak sporazum.

Primer je pred Evropsko sodišče prišel na pobudo Evropskega nadzornika varstva osebnih podatkov.

21 komentarjev

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

EU Observer - Kot poroča EU Observer, so si v ZDA zaželeli dostop do podatkov, ki jih bodo zaradi zahtev evropske Direktive o hrambi prometnih podatkov hranili evropski telekomunikacijski operaterji.

Drugega in tretjega marca 2006 so se namreč na Dunaju sešli predstavniki EU in ZDA, predstavniki ZDA pa so izrazili željo, da bi bili podatki, zbrani na podlagi omenjene direktive dostopni tudi njim.

Take želje pa se seveda hitro rade uresničijo. Predstavniki avtrijskega predsedstva naj bi po poročanju EU Observerja tako že izrazili mnenje, da bodo ti podatki dostopni kot katerikoli drugi na temelju obstoječih sporazumov. Trenutno so to sporazumi zgolj med posameznimi državami članicami in ZDA, ne pa tudi na ravni celotne EU. Vendar pa so predstavniki EU že dodali, da bo Evropska komisija na to temo sklicala ekspertno srečanje.

NSA se bodo torej lahko uresničile sanje: analizirala bo lahko prometne podatke Američanov in Evropejcev hkrati. In koliko milijonov Evropejcev sodeluje z Al-Kajdo?

15 komentarjev

Obsežna kraja osebnih podatkov v ZDA

Slashdot - Po poročanju Slashdota, je v ZDA prišlo do obsežne kraje osebnih podatkov.

Nepridipravi naj bi namreč podjetju ChoicePoint, ki hrani baze podatkov o skoraj vseh Američanih ukradli številne osebne podatke. Med drugim imena, naslove, številke socialnega zavarivanja, kreditna poročila, itd. Kraja je še posebej nevarna zato, ker je s pomočjo teh podatkov mogoče izvršiti tim. krajo identitete. Gre za kaznivo dejanje, ko se nekdo izdaja za drugega (npr. najame kredit v imenu nekoga drugega, itd.), kaznivo dejanje, ki ga pri nas zaradi drugačne zakonodaje skoraj ne poznamo, v ZDA pa je precej razširjeno.

No, pri tokratnem puščanju osebnih podatkov gre očitno za kriminal. Za razliko od nekaterih prejšnjih primerov, ko so uradniki več zveznih držav prodali osebne podatke vključno s fotografijami iz vozniških dovoljenj prodali zasebnemu podjetju, za katerega se je kasneje izkazalo, da je od U. S. Secret Service dobilo približno 1,5 mio. USD in izdatno tehnično pomoč z namenom, da ustvari...

14 komentarjev

Aretacija ruskega hackerja

SiOL - Na SiOL-u sem našel novico o aretaciji ruskega hackerja ki so ga s prevaro spravili v ZDA, kjer so ga ob prihodu aretirali. 27-letni Vasiliy Gorshkov je bil spoznan za krivega množične kraje številk kreditnih kartic ter drugih osebnih podatkov iz podatkovnih baz bank, ISP-jev ter drugih podobnih podjetij. Kazen je reci in piši 3 leta zapora ali varščina v višini 690.000 ameriških dolarjev. Sedaj pa še en klik!

3 komentarji