»

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji

Opera Mini 4 beta

Opera software - Vsi verjetno poznate internetni brskalnik Opera, le manjšina pa ve, da je norveško podjetje Opera Software ASA poleg namizne različice med drugim razvilo tudi brskalnik za igralno konzolo Nintendo Wii in najbolj razširjeno java aplikacijo za mobilne telefone – Opera Mini.

Za vse tiste, ki še ne veste, kaj Opera Mini je, naj omenim le, da gre za brezplačni mobilni internetni brskalnik, ki omogoča prikaz klasičnih strani na mobilnem telefonu. Pri tem pretok podatkov poteka preko...

28 komentarjev

Opera 9.20 in SpeedDial

Ars Technica - Eden od popularnejših alternativnih brskalnikov, Opera, je ugledal novo različico, tokratna številka je 9.20. Ker ne gre za večji preskok, so revolucionarne novosti izostale, torej gre za manjše popravke in izboljšave, kljub vsemu pa je ena funkcija vredna omembe.

Govorim o SpeedDial-u, precej zanimivi iznajdbi, ki uporabniku vsakič, ko odpre nov zavihek, ponudi devet polj (3x3), vsako od katerih vodi na določeno spletno stran. Tako si lahko uporabnik, podobno kot na mobilnem telefonu pomembne številke, označi priljubljene strani in se po želji zelo hitro dokoplje do njih (hitreje, kot če bi se prebijal skozi kup zaznamkov). Malce več o novosti v izvorni novici,...

38 komentarjev

Opera in Wii

Daily Tech - Pred nekaj dnevi je tudi nova Nintendova konzola Wii dobila svoj internetni brskalnik. In to nobenega drugega, kot precej znano, a ne pretirano uporabljano Opero. Programček se naloži na konzolo in že ste pripravljeni na vstop v svet (drugega, saj veste, svetova sta dva). Uporabniki poročajo, da je z Wiimotom navigacija po straneh precej lažja kot pri drugih konzolah, prav tako se s pritiskom na gumb povečamo določene elemente na strani, saj je pri ločljivosti 480p večina besedila slabo vidna. Med drugim vam opera lahko na zaslonu prikaže tudi tipkovnico za vnos besedila.



Izvorna novica podaja več informacij.

21 komentarjev

Archos 604 Wi-Fi z Opero

Digital Trends - Konec prejšnjega meseca sta bila najavljena nova modela Archosovih prenosnih predvajalnikov - 404 in 604. Slednji je opremljen s štiripalčnim zaslonom in 30 gigabajti trdega diska, a je kljub temu že po štirinajstih dneh dobil naslednika. V povezavi z Opero je Archos namreč najavil model 604 Wi-Fi, ki bo, uganili ste, podpiral brezžična omrežja. S pomočjo te funkcije bo možno na njegov vgrajen trdi disk snemati TV programe, Opera pa bo poskrbela za vgrajen spletni brskalnik. Cena in datum izida še nista znana, a napravica, ki bo morda opremljena celo z na dotik občutljivim zaslonom, ima potencial postati eden boljših vsestranskih gizmov, pravijo na Digital Trends.

5 komentarjev

Opera 9

Opera software - Norveška Opera Software je v torek izdala deveto različico svojega spletnega brskalnika, Opere.

Najzanimivejše novosti (nekatere od njih ste si lahko ogledali v Tehnical Preview različicah) so:

  • Podpora za BitTorrent prenose

  • Content blocker za učinkovito blokiranje vsebin

  • Vmesnik za preprosto dodajanje spletnih iskalnikov

  • Grafični predogled vsebine zavihkov

  • Nastavitve za vsako stran posebej (piškotki, JavaScript, vsebina, CSS, ...)

  • Widgeti

  • Izboljšano urejanje bogatega besedila (Rich text editing)



Brskalnik Opera je priljubljen predvsem zaradi svoje majhnosti, hitrosti in varnosti. Trenutno je na voljo različica za operacijski sistem Windows, različice za ostale sisteme (Mac OS, UNIX, ...) lahko pričakujemo v kratkem. Klik.

236 komentarjev

Opera 9 Technology Preview 2

Opera software - Opera je včeraj izdala novo verzijo svojega istoimenskega spletnega brskalnika Opera. Gre za drugo Technology Preview verzijo, kar pomeni, da je namenjena prikazu novih tehnologij, ki bodo vključene v končno verzijo brskalnika, Opero 9.

Kot se za tehnološko najnaprednješi brskalnik spodobi, je novosti kar nekaj:
  • Podpora widgetom, majhnim AJAX aplikacijam in pripomočkom, ki vam olajšajo delo oziroma prikazujejo željene informacije
  • Bittorrent odjemalec, ki je sedaj optimiziran tako, da pred uporabo ni potrebno nikakršno nastavljanje
  • Nastavljanje in dodajanje novih spletnih iskalnikov prek vmesnika
  • Vmesnik za nastavljanje blokiranja željenih vsebin (na primer oglasov)
  • Izpopolnjen uničevalec neželjenih pojavnih oken
  • Možnost nastavitev za vsako stran posebej
  • Predogled v tabih odprtih strani

Več si lahko preberete tukaj, kjer je na voljo tudi prenos različic za Windows, UNIX in Mac platforme.

Velja pa še opozoriti, da je Technology Preview verzije priporočeno namestiti ločeno od stabilnih...

53 komentarjev

Opera 9 Preview 1

Opera software - Opera je danes izdala prvo javno predogledno verzijo bodočega spletnega brskalnika Opera 9 (kodno ime Merlin), ki je namenjena predvsem prikazu novih tehnologij in (boljši) podpori standardov, čemur so razvijalci posvetili veliko pozornosti.

Med mnogimi spremembami so tudi spremenjene bližnjice, ki po novem ne bodo več motile uporabnikov, ki so k Operi migrirali iz katerega od drugih brskalnikov.

Pred preizkusom si preberite zvrhan spisek novosti, na voljo pa sta tudi različici za operacijske sisteme Unix in Mac.

40 komentarjev

BitTorrent klient v Operi

Opera Web Browser - Danes je Opera izdala testno verzijo spletnega brskalnika Opera 8.02 Technical Preview 1, ki je le namenjena prikazu nekaterih novih funkcij, ki bodo v končni verziji produkta.

Načeloma takšne verzije niso nič posebnega, pri tej verziji pa je posebej zanimivo to, da vsebuje odjemalec za protokol BitTorrent, ki v zadnjem času postaja zelo popularen. Zaenkrat ga sicer ni moč konfigurirati, a se bo to spremenilo v naslednji verziji.
Te funkcionalnosti v ostalih brskalnikih (tudi z vtičniki) trenutno ni mogoče doseči, naj pa le še omenim, da je kljub temu dodatku velikost namestitvenega paketa Opere ostala praktično enaka.

Na voljo za pre(do)gled so verzije za Windows, Mac OS in Linux, dobite pa jih lahko tukaj

(Spet) je čas za kopiranje.

51 komentarjev

Brezplačna Opera za izobraževalne ustanove

Opera Web Browser - Podjetje Opera Software je 12. januarja letos objavilo, da bo odslej izobraževalnim ustanovam ponujalo brezplačno licenco svojega internetnega brskalnika Opera (brez oglasov) za vse šolske računalnike, skupaj z brezplačno tehnično podporo. Brskalnik je posebej primeren za univerzitetna okolja, saj že v osnovni obliki ponuja vse funkcije, ki jih študentje potrebujejo, možne so pa tudi prilagoditve za potrebe šol, vključno z obveščanjem študentov prek za to namenjenega prostora.

Le nekaj dni za tem so objavili prve rezultate, po katerih se je v program prijavilo že več kot 500 izobraževalnih ustanov, ki tako svojim študentom odslej ponujajo varnejše in hitrejše brskanje po internetu.

Več informacij in prijava

22 komentarjev