»

Toshiba s samoizbrisljivimi diski

vir: ZDNet
ZDNet - Toshiba je predstavila nov razred trdih diskov, ki imajo poleg avtomatskega šifriranja podatkov tudi tehnologijo za samodejni izbris v primeru izgube napajanja v primeru odtujitve ali podobno. Podatke je z obstoječih trdih diskov moč varno izbrisati, a je tovrstno prepisovanje dolgotrajno in poteka pri vključenem računalniku. Novi diski za varni izbris ne potrebujejo napajanja.

Novo tehnologijo so v Toshibi poimenovali Wipe. Podrobnosti še niso razkrili, so pa zapisali da ob izgubi napajanja razveljavi oziroma onemogoči varnostni ključ šifriranih podatkov, s čimer postanejo podatki, ki so v šifrirani obliki zapisani na disku,...

9 komentarjev

Toshiba bo kupila Fujitsujev HDD-oddelek

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se Fujitsu umika s trga trdih diskov in da razmišlja, komu naj proda proizvodnjo, pri čemer sta se kot kandidata omenjala spočetka WD, kasneje pa Toshiba. Slednja je tudi končni snubec, saj sta Toshiba in Fujitsu objavila sklenitev memoranduma, ki predvideva prenos vse proizvodnje in prodaje trdih diskov k Toshibi.

To želijo opraviti karseda hitro, poskusili bodo do konca prvega četrtletja tega fiskalnega leta. Točna razdelitev predvideva, da bo Fujitsu vse svoje dejavnosti s tega področja združil v novoustanovljeno podjetje, čigar 80-odstotni lastnik bo Toshiba, sam pa bo obdržal petinski delež v prehodnem obdobju. S tem prevzemom namerava Toshiba povečati svoj vpliv na trgu. Do leta 2015 si tako želijo petinski delež na svetovnem trgu trdih diskov (lani je znašal 8,7 odstotka, Fujitsujev pa 7,3). Finančnih podrobnosti niso razkrili.

0 komentarjev

50 let trdega diska

vir: CNet
CNet - Polovica stoletja bo, odkar je IBM predstavil računalnik z novim kosom strojne opreme -- trdim diskom. Ta kos so prvič pokazali svetu 13. septembra 1956 in je bil spoštovanja vreden. Tehtal je eno tono in hranil neverjetnih 5 MB podatkov na 50 ploščah premera 24 palcev (skoraj 61 cm). Zadeva se je zavrtela 1200-krat v minuti in prenašala podatke s hitrostjo 8.800 znakov na sekundo, skupaj z omarico, v kateri je bil hranjen, pa je disk meril 152 x 172 x 74 cm.


2 GB iPod Nano s takšnim trdim diskom bi tehtal skoraj 410 ton oz. povedano drugače -- od takrat smo v tem pogledu napredovali 150.000-krat (trenutno dostopni diski so veliki največ 750 GB) oz. 65.000.000-krat...

9 komentarjev

Seagate Barracuda 7200.10

Riba, ki ne mara vode.

vir: Techgage
Techgage - Če se ravnamo po razmerju med ceno in kapaciteto, so trenutno najbolj pameten nakup diski, na katere lahko shranimo 320 gigabajtov podatkov. Enega od boljših tovrstnih primerkov iz priznanih Seagatovih tovarn so danes preizkusili na Techgage in bili nad njim navdušeni. Disk je opremljen z mnogimi tehnologijami za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti, najbolj pomembno pa je zadnje čase zelo popularno vertikalno zapisovanje podatkov, ki močno poveča kapaciteto na kvadratni palec površine plošče.

Glede na to, da je na voljo po zelo nizkih cenah in poleg tega še navdušuje s hitrostjo, si je prislužil najvišjo oceno in priporočilo urednika, mi pa k temu dodajamo še en bombonček. Za razliko od ostalih kvalitetnih...

33 komentarjev

2.5 inčen trdi disk, kapacitete 200 GB

Slo-Tech - Za vse, ki ste velike škatle pod ali na mizi zamenjali s prenosnimi računalniki, sta Toshiba in Fujitsu poskrbela, da vam bo prostora na trdem disku zmanjkalo malce kasneje. Vsak zase sta predstavila 2.5 inč (standardna velikost pri prenosnikih) velik trdi disk, velikosti 200 GB.

Toshibin disk se vrti s 4.200 obrati na minuto, premore 8 MB predpomnilnika in tehnologijo NCQ, podatki pa se pretakajo prek SATA I vmesnika.

Diski naj bi bil na voljo v avgustu.

3 komentarji

Seagate ponuja 750 GB trdi disk

Slo-Tech - Seagate je z modelom Barracuda 7200.10 pričel ponujati trdi disk, s kapaciteto 750 GB. Z modeloma ST3750640A in ST3750640AS bodo ponujali tako EIDE kot tudi SATA diske.

Tako veliko kapaciteto so lahko dosegli z uporabo tehnologije Perpendicular Recording, ki jo lahko najdemo tudi pri novih modelih SCSI diskov (Cheetah 15k.5). Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, predpomnilnika je na voljo 16 MB. V sosedni Avstriji želijo za disk približno 450 evrov. Pričakujemo lahko, da jim bodo tudi preostali proizvajali hitro sledili, pa tudi cene ostalih, manjših diskov bodo padle.

Tako veliko prostora kar kliče, da ga zapolnimo z multimedijskimi vsebinami. Domači režiserji (in glasbeniki) imajo tako še malce bolj proste roke pri uresničitvi svojih idej.

Na svoj račun bodo prišli seveda tudi kmetovalci (in vrtnarji), saj lahko sedaj kupijo večje kose travnikov (in cvetličnih lončkov).

54 komentarjev

Tsk tsk, Toshiba!

Vnunet - Toshiba bo zamenjala okrog devet tisoč svojih žepnih računalnikov tipa e740 po celem svetu, zaradi odkritja napake na rezervni bateriji. Se sliši grozno? Pa ni tako zelo. Zakaj torej gre?

Če ima vaša Toshiba serijsko številko med 72014641L ter 92041620L, ima tudi serijsko napako. Problem je v rezervni bateriji, ki se ne vklopi samodejno ob izpadu napajana prve, kljub temu da bi se morala. Gary Evans, Toshiba, je še poudaril, da ima napako res približno devet tisoč izdelanih naprav, a da jih večina še ni zapustila skladišč in da naj bi končni uporabniki dobili izjemno malo "defektnih" toshib. Povedal je še, da je možnost izgube podatkov majhna, a da bodo vseeno brezplačno zamenjali vse napave z napako. Če imate torej Toshibo z napako, jo nesite brž zamenjat, sicer pa se malce informirajte na tem naslovu. [:D]

0 komentarjev