»

V Iranu vedno več težav s Stuxnetom

Razširjenost Stuxneta po svetu

Slo-Tech - Prejšnji teden smo špekulirali, da je bil črv Stuxnet napisan posebej z namenom uničiti iranski jedrski program. Najsi to drži ali ne, Iranci imajo ogromne težave s tem črvom. Njihovi domači strokovnjaki za računalniško varnost črva ne morejo odstraniti, zato so Iranci previdno in potihoma na pomoč poklicali več evropskih strokovnjakov.

Doslej naj se še noben ne bi bil javil, da pride delat v Iran, ker so tam skrivnostni glede svojih sistemov. Ne želijo namreč razkriti, kje pomoč sploh potrebujejo, ali bodo strokovnjaki delali le v Teheranu ali tudi na terenu ter katere spremembe sistemov SCADA so Iranci uvedli po nakupu iz Nemčije. Na slepo si v Iran nihče ne želi, čeprav...

28 komentarjev

Sloveniji se obeta prepoved nasilnih računalniških iger

STA - Pravosodni ministri držav članic Evropske unije so na neformalnem zasedanju v Dresdnu spregovorili tudi o računalniških in video igrah, ki vsebujejo nasilne prizore.

Čeprav v Sloveniji prodaja računalniških in video iger z nasilnimi prizori ni prepovedana (v Nemčiji denimo takšna prepoved obstaja), je po zagotovilih slovenskega pravosodnega ministra Lovra Šturma "v prihodnje zagotovo pričakovati ukrepe na tem področju."

Medtem si Evropska komisija prizadeva za normativno ureditev področja interaktivnih iger, ki bi med drugim opredeljevala tudi prodajo in proizvodnjo interaktivnih iger za otroke. Slovenski pravosodni minister tovrstna prizadevanja Bruslja podpira in opozarja na "nujnost preventivnega pristopa k preprečevanju širjenja nasilnih računalniških iger." Sem sodi tudi vzpostavitev spletnega portala, kjer bi uporabniki lahko oblastem prijavljali spletne strani, ki ponujajo nasilne računalniške igre.

A poenotenje zakonodaje na ravni Evropske unije po mnenju ministra ni...

220 komentarjev

Izdelovalci nasilnih in "odraslih" iger v težavah?

Reuters - Zvezno država Minnesoto (ZDA) je tožilo trgovsko združenje industrije računalniških iger ESA - Entertainment Software Assossiation. V Minnesoti so si namreč zamislili zakon, ki bi omogočal naložitev globe mladoletnikom, mlajših od 17 let, s 25 dolarji, če bi kupili računalniške igre, neprimerne njihovim letom. ESA je nekaj podobnih primerov že dobila, saj jim je uspelo dokazati, da so protiustavnost tovrstnih zakonov.

Upam, da ne bo domača oblast prišla do podobne.

10 komentarjev

Črno beli svet nasilnih iger

Reuters - Z vsebino iger, ki prihajajo iz ZDA, niso zadovoljni v marsikateri južni (in vzhodni) sosedi ameriškega kontinenta. V arabskem svetu so do sedaj reciklirali zahodne igre z zamenjavo "oblek" glavnih pozitivnih in negativnih junakov.

Sedaj so Iranci, navdihnjeni z zadnjim dogajanjem okoli nukleark v svoji deželi, najavili prihod igre, v kateri bo "Komandant Bahman" reševal ugrabljenega znanstvenika iz rok hudobnih Američanov. Igra naj bi izšla pred marcem naslednjega leta, izpod pridnih prstov združenja islamskih študentov.

17 komentarjev

Recilkliran črno beli svet nasilnih iger

Reuters - Svet računalniških iger je pomensko zelo črno bel. Ravno pravšnji za sejanje raznih političnih, rasnih in verskih prepričanj. Verjetno zato razni verski fanatiki, puristi in ostali zategnjenci tako zelo nasprotujejo goloti v določenih igrah. Da ne omenjam ameriške vojske, ki je že pred leti pristopila k rekrutiranju in treniranju na virtualen način.

Virtualen bumerang se je vrnil. Trenutno največji nasprotniki globalne velesile so igice izkoristili v svoj namen. Preoblekli so američane v arabce in zlobneže v američane. Vkomponirali še nekaj video posnetkov iz realnosti, par govorov in slik, in že je tu Al-Kaida party game.

Modificiranje je moč relativno enostavno izvesti s pomočjo raznih programskih orodij ali zakrp, ki se jih najde na spletu. O učinku nasilnih iger na mladino so mnenja sicer deljena, a za labilne osebnosti definitivno škodljiva. Ker je takšnih možno na raznih kriznih območjih bližnjega vzhoda relativno enostavno najti, zna torej takšna "zabava" postati...

24 komentarjev