»

Zaton Segway-čkov?

vir: Reuters
Reuters - Podjetju Sagway inc. in njihovemu nenavadnemu dvokolesniku, gre tržno slabo. Previsoka cena v višini 5.000 dolarjev gotovo pri tem igra pomembno vlogo. Višje cene fosilnih goriv niso zvabile ljudi iz ljubljenih avtomobilov. Le ti so se ekološko ozaveščenim še bolj priljubili v obliki različnih hibridov. Tako je namesto kultnega statusa, napravica dosegla ravno obratno: posmehovanje.



Zaradi težav so zamenjali že tri vodilne podjetja. Zadnji šef...

19 komentarjev

En štamperle na 100 kilometrov

vir: Gizmodo
Gizmodo - Andy Green s fakultete za strojništvo, univerze mesteca Bath* ( University of Bath), je že zakrivil vozilce, ki je prevozilo 6603 milj z eno britansko galono goriva.



Na letošnjem tekmovanju ekstremno varčnih vozil v Franciji, od 19 maja naprej - Shell Eco marathon, namerava rezultat popraviti na 8000 milj, kar je 0.03531 litra na 100 km ali po domače: en štamperle. Glede na to, da jih je izdelava motorja stala le 2000 britanskih funtov, je to spodbudno za domače izdelovalce?

*Bath je še znan po tem, da so prav od tu poslali prvo pismo s poštno znamko, Jane Austen je pisala svoje...

19 komentarjev

Toyota Prius, osvežena in shekana

Wired News - Toyota si je očitno vzela k srcu sarkastične pripombe Jeremya Clarksona (Top Gear - njegov opis lahko preberete v temi Toyota Prius - mnenja, ocene) in opravila na svojem Priusu stilsko preobrazbo. Ta vključuje predvsem kvalitetnejše materiale v notranjosti, kjer si bomo lahko omislili tudi usnje. Del serijske opreme bo po novem nadzor pritiska v pnevmatikah in kamera za pogled nazaj ob vzvratni vožnji, po želji pa tudi mini audio vhod na zvočnem sistemu (podobno kot v Toyoti Aygo), kamor bo moč priklopiti prenosne predvajalnike. Preoblikovali so tudi prednje in zadnje žaromete, dodali LED zavorne luči, tako da je celoten spisek serijske opreme za modelno leto 2006 še bogatejši.

Prenovljeni avto pride v Evropo marca prihodnje leto, kot ste verjetno že zasledili v avtomobilskih revijah, tehnične detajle in ostale zanimivosti lahko najdete na Wikipediji.

Ker cene goriva rastejo tudi na drugi strani Atlantika, se do sedaj razvajeni Američani vedno bolj zanimajo za tovrstne...

7 komentarjev

Test zanesljivosti Priusa II

Slo-Tech - Nemški ADAC je pred dnevi zaključil 10-mesečni test Toyote Prius; v tem času so z njo prevozili 90.000 km. Za osvežitev spomina, gre za 2. generacijo Toyotinega hibridnega avtomobila. Med testom ni bilo težav ali napak na pogonskem sklopu, glede na cene goriv pa je zanimivo dejstvo, da je avtomobil v tem času porabil v povprečju 5,2 l goriva na 100 km, kar je za 0,4 l boljše od primerljivega dizla in za 2 l bolje od bencinsko gnanega avtomobila v ADAC-ovem dolgotrajnem testu.

O kvaliteti vozila in sami vsakodnevni uporabnosti se je prepričal tudi nemški Auto Bild na 4270 km dolgi poti iz Rovaniemija v Rim. Povprečna poraba enega vozila je bila 5.8 l, drugega pa 5.6 l na 100 km. Pomembnejše od porabe je najbrž dejstvo, da je na tej poti Prius spustil v ozračje za približno 200 kg manj C02 v primerjavi z ostalimi vozili istega razreda. Svojo slavo si je Prius zgradil tudi na dejstvu, da ga kupujejo prominentne osebe, tako tuje, kot naše. Da seveda ni vse tako rožnato, govori...

53 komentarjev