»

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev...

7 komentarjev

Mobiteli na letalih končno dovoljeni

Slo-Tech - Po mnenju mnogih bo nesmiselna prepoved mobilnih telefonov med letenjem v Evropi končno postala preteklost. EASA (European Aviation Safety Agency) je odobrila možnost nudenja storitev mobilne telefonije na letalih, kar se bo udejanjilo preko sistema OnAir na nekaterih Airbusovih letalih.

Uporaba bo možna šele, ko bo letalo doseglo določeno višino, saj bo komunikacija v prvi fazi potekala preko satelitov in ne preko zemeljskih postaj, problem bo najbrž tudi zasoljena cena. Po prvih podatkih naj bi minuta pogovorov stala 2,5 dolarja, sms sporočilo pa 50 dolarskih centov.

Izvorna novica.

22 komentarjev

Odslej mobilniki na letalih dovoljeni

The Register - Po poročanju The Registerja bo Air France naslednji letalskih ponudnikov, ki bo umaknil prepoved uporabe mobilnih telefonov med letom. Trenutno nas namreč stevardese in stevardi prijazno opozorijo, da lahko uporaba tovrstnih pripomočkov zmede letalske instrumente in ogrozi let, zato da naj jih izklopimo. Od marca 2007 bo na novih Airbusih A318 dovoljeno in možno uporabljati mobilnike za pošiljanje SMS-ov in uporabo podatkovnih aplikacij; klicanje ostaja prepovedano. Poskusna doba bo trajala do septembra, ko bodo zbrali uporabniške izkušnje in ocenili, ali se servis izplača. Koliko in če boste za ta luksuz odšteli, še ni znano.

15 komentarjev

Širokopasovna internetna povezava tudi v letalih

Neowin - Med tem ko se je v Sloveniji razmah širokopasovnih povezav šele dodobra začel, pa namerava le v Lufthansa ponuditi svojim potnikom. Z letali se prevaža vse več potnikov, ki imajo s seboj prenosnike in ostale elektronske naprave, ki podpirajo brezžično povezovanje. Boeing, ki je opravil večino razvoja, bo tako s pomočjo zemeljskih postaj in satelitov omogočil internet na svojih letalih. Lufthansa pa bo za te storitve zaračunavala po osem funtov za polete, krajše od treh ur, 11 funtov za srednje dolge polete ter 16 funtov za daljše polete. S svojo ponudbo predvsem cilja na poslovneže, ki bodo lahko tako ohranili stik s svojimi kolegi pri hitrostih, ki nihajo med hitrostjo ISDN-ja in DSL-ja.

3 komentarji

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev

Slovenska oblast s pridom uporablja mobilne telefone

Finance - Urad za informiranje je pripravil analizo uporabe mobilnih telefonov v državni upravi. Podatke so zbirali do konca marca in ugotovili nekaj dejstev, ki označujejo korak naše oblasti s časom: okoli 30 tisoč uradnikov poseduje dobrih 4 tisoč mobilnikov, stroški zanje pa so ocenjeni na okoli 31 milijonov tolarjev mesečno.

Mobilni telefon bojda uporabljajo za stalno dosegljivost, Ministrstva pa za njihovo uporabo razpolagajo z notranjimi pravilniki. Njihove omejitve pri porabi lahko opredelimo pri najnižjih 4 tisočakih ( Inšpektorat za šolstvo in šport) pa vse tja do neomemejene uporabe ( Urad za enake možnosti). Generalni sekretar vlade, Mirko Bandelj, nam v bližnji prihodnosti obljublja enotni pravilnik o ravnanju z uradniškimi mobilniki. Kot davkoplačevalci ga seveda "držimo za besedo". Izvirna novica.

10 komentarjev

Brezžični internet na letalih

več strani - Na letalu LH 418, ki leti iz Frankfurta proti Washingtonu, je nemški avioprevoznik Lufthansa začel poskusno uvajati brezžični dostop do interneta, ki dovoljuje surfanje na višini 10.000 metrov. Na začetku bo stvar brezplačna, po koncu trial obdobja pa bodo zaračunavali med 30 do 35 dolarji na let. Na voljo bo tromegabitna povezava za dolvleko ter 128 kilobitov na sekundo za gorpoteg. Opremo je prispeval Cisco Systems, ki je letalo tudi opremil s petimi t.i. access pointi. Do sredine leta 2004 bo Lufthansa tako s podobno opremo opremil še 80 letal. Klik!

6 komentarjev

Širokopasovni dostop na letalih

Gambit - Čeprav smo pred časom poročali, da je večina letalskih družb prepovedala uporabo presnikov na letalih, kaže, da stvari ne niso tako črne, kot izgleda.

Tako sem danes zasledil podatek, da naj bi recimo Lufthansa že kmalu ponujaja dostop do interneta na svojih letalih. Sicer je tehnologija še zelo draga, ker so povezave satelitske, vendar naj bi to rešil koncept lokalne mreže. Tako naj bi strežnik na letalu na letališču prevzel določene podatke, potem pa bi jih potniki brali preko interne mreže. Kako naj bi to potekalo, sicer meni ni jasno, samo strokovnjaki že vedo, kaj delajo. Več najdete tukaj.

0 komentarjev