»

Zaščita pred zaganjanjem tujih aplikacij na Xbox 360 končno premagana

Matična plošča stare revizije: na sredini Ati Xenos obkrožen z GDDR3 pomnilnikom, desno IBM Xenon, zgoraj HANA čip, zgoraj levo južni most

vir: LibXenon
LibXenon - Šest let po izidu, po 55 milijonih prodanih enot in eni strojni reviziji je zaščita na Xbox 360, ki preprečuje zaganjanje nepodpisanih programov na tej konzoli, končno klecnila pod napadi dveh hekerjev, ki sta poznana pod vzdevkoma GliGli in Tiros.

Xbox 360 namreč vključuje zaščito, ki zahteva, da so vsi programi (vključno z jedrom operacijskega sistema ter firmwarom) podpisani z Microsoftovimi privatnimi ključi. Ti ključi niso nikoli zapustili Microsofta in tako vse do sedaj (z izjemo kratkotrajne ranljivosti v preteklosti) na tej konzoli ni bilo mogoče poganjati nobene t.i. homebrew programske opreme.

Zagon konzole namreč poteka v naslednjih korakih:

  1. Prvi zaganjalnik...

27 komentarjev

Novice s konzolastičnega sveta

Gran Tourismo 5 Prologue

vir: digg.com
digg.com - Bitka med novodobnimi konzolami se z meseca v mesec zaostruje, kar tudi dokazujejo dogodki zadnjih nekaj tednov:

Pri Sonyu tokrat proslavljajo, saj se je njihov PlayStation 3 že drugi mesec prodal v večjem številu (točneje: 280,8 tisoč enot proti 254,6 tisoč) v primerjavi z njihovim neposrednim tekmecem, Microsoftovim Xboxom 360. Dodatno upanje za še večji uspeh daje milijon prednaročil za Gran Tourismo 5 Prologue samo v Evropi ter dejstvo, da je izid naslednjega paradnega konja, Metal Gear Solida 4 načrtovan že za junij.


A tudi v Microsoftovem taboru ne spijo. Za slabšo prodajo bi naj bilo krivo pomanjkanje konzol, saj bi naj še vedno imeli težave z dobavo po decembrski rekordni prodaji. Nadaljnja tolažba je še dejstvo, da je prodaja iger (od katerih...

36 komentarjev

Microsoft začel vojno proti piratstvu

Xbox Scene - Xbox-scene in tudi IGN poročata, da so bili nekateri lastniki Microsoftovih konzol Xbox 360 deležni precej neprijetnega presenečenja. Namreč, pri Microsoftu so gladko pobanali vse konzole, ki so imele modificiran firmware na DVD pogonih.

Modificiran firmware je konzoli sporočal, da je v pogonu originalen DVD, ne glede na poreklo medija. Kot tak je bil tako uporaben samo za poganjanje "varnostnih kopij", saj ni zaobšel hypervisorja. Hypervisor namreč ne dovoli poganjanja kode, ki ni bila ustrezno podpisana s strani Microsofta, zato zaenkrat (razen kratke ranljivosti) ni mogoče na konzoli poganjati homebrew programske opreme. Zaenkrat je bilo presenečenje omejeno samo na ameriško celino, verjetno pa enak pogrom ne bo...

86 komentarjev

Prvi rezultati boja konzol

Playfuls - Minil je prvi mesec od izdaje dveh konzol nove generacije, zato je čas, da si pogledamo prodajne rezultate. V ZDA poročajo, da je Nintendo prodal 476.000 Wii-jev, kar je skora dvainpolkrat toliko, kot je Sony prodal svojih Playstationov (196.000 enot). Glavni razlog za to je Sonyjeva nezmožnost dobave večje količine konzol, saj imajo še vedno resne tehnične težave z Blu-Ray pogoni. Tako je kljub začetnim Sonyevim obljubam, da bo konzol žejni trg dobil na voljo cel milijon Playstationov 3 (številka je vmes padla na pol milijona), na tržišče prispelo komaj 300.000 zmenetov. Ima pa tudi Nintendo nekaj težav z dobavo, saj je 50.000 Wiijev, namenjenih Evropi, bilo razprodanih že v prvih 12 urah in bodo verjetno težko dobavljivi vsaj do naslednjega leta.

Po napovedih analitikov, Sonyju ne bo nikakor uspelo doseči cilja, ki je bil 6 milijonov prodanih konzol v ZDA do marca 2007, saj bo imel težave z izdelavo vsaj še do takrat. Bolj realistična so pričakovanja Nintenda, ki v istem obdobju...

45 komentarjev

Novosti s sveta konzol

vir: Kotaku
Kotaku - Ker konec tega meseca izideta Sony PlayStation 3 in Nintendo Wii, je internet poln različnih mini-testov, predpregledov, govoric in ostalih običajnih stvari, povezani z izidom pomembne novosti. Na strani Kotaku si lahko tako za začetek ogledate, kako izgleda razpakiran PS3 (da, dejansko je v škatli osem kablov).Kljub mamljivim Blu-ray ploščkom, ki jih lahko najdete na fotografijah, zaenkrat niso smeli pokazati dosti več, pripravili pa so tudi nekaj za privržence nasprotnega tabora - kar 7 ur so sezabavali z Wii-jem, natančneje z igro Zelda: Twilight princess.Opisovalec komentira, da je nanj naredila mešane vtise, najbolj pa ga je zmotilo dejstvo, da uporaba Wiimotea (kot pravijo...

2 komentarja

Intervju s summ0ne-om

SLO Reactor - Slovenija je majhna, o tem ni dvoma. Kako nas poznajo v svetu, raje ne bi razpravljali- splošno znanje o Slovencih je pod nivojem. Pa ste kdaj razmišljali, če svet pozna Slovenijo v digitalnem svetu?

Obstajajo ljudje, ki jih niti sami ne poznamo dovolj dobro. Ste vedeli, da se v Sloveniji izdeluje eden najboljših PS2 čipov? In kaj smo naredili? Na SLO Reactorju smo stopili v kontakt z avtorjem čipa, summ0ne-om, ter z njim opravili intervju. Kako se zadeva odvija, kako je z zaščitami, kako v prihodnje in nenazadnje tudi- kako bo s čipi na konzolah nove generacije (XBOX360, PS3, Wii).

Celoten članek oz. intervju si lahko preberete tukaj.

Želimo vam prijetno branje.

25 komentarjev

Hack xbox360 prihaja v javnost

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je TheSpecialistu uspelo prirediti firmware DVD pogona v Xbox360 tako, da ne preverja več tim. mediaflagov ob zagonu *.xex datotek. TheSpecialist se je odločil da hacka ne bo objavil, saj omogoča le poganjanje varnostnih kopij DVD-jev, ne pa poganjanje nepodpisanih *.xex datotek. Kljub temu pa so podatki o firmware-u DVD pogona in implementirani zaščiti javno objavljeni.

Skupina Team Xecuter se je odločila ponoviti TheSpecialistovo delo, rezultate pa namerava dati v javnost. V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo skupek programov, s katerimi bomo s pomočjo PC-ja popravili firmware DVD pogona tako, da bomo lahko igrali tudi varnostne kopije iger.

Kajti, vsi smo že slišali za uničene medije ob prenašanju konzole med igranjem[>:D]).

Še povezava do izvirne novice.

3 komentarji

Prvi hack konzol nove generacije?

XBox - Po mesecih trdega dela se je zgodilo: prvi uspešen hack Microsoftove konzole nove eneracije - Xbox360. TheSpecialistu in njegovi ekipi je uspelo prirediti firmware DVD pogona tako, da ne preverja več mediaflagov ob zagonu datotek. Tako lahko zaženemo vsako datoteko, ki je podpisana ("digital signature") od Microsofta in ustreza regiji, za katero je konzola izdelana, ni pa več pomembno na katerem nosilcu je shranjena. Hack nam torej omogoča poganjanje iger iz DVDR in DVDRW medijev, in ne le Microsoftovih DVDXBOX360 medijev.

Vsaki dobri novici sledi še slaba : shackanega firmwarea TheSpecialist ni objavil javno. Razlog? Avtor hacka in njegova ekipa niso zagovorniki piratstva. Njihov cilj je poganjanje nepodpisanih homebrew programov na konzoli nove generacije.

Za več informacij kliknite sem, za ogled videa, ki prikazuje zagon igre Project Gotham Racing 3 na shackani konzoli pa kliknite sem (embeded flash) oz. sem (download).

V vsaki nesreči je nekaj dobrega. Kljub temu, da hack...

19 komentarjev