»

Ali je iTunes ogrožen?

BBC - Ameriški odbor za licenčnine (Copyright Royalty Board) bo na današnji seji obravnaval zahtevo založnikov po zvišanju licenčnine za skladbe v digitalni obliki iz 9 na 15 dolarskih centov. Podpredsednik Applovega oddelka za razvoj spletne prodajalne iTunes Eddy Cue je že aprila lani odbor opozoril, da bi kakršno koli zvišanje licenčnin resno povečalo možnosti za obratovanje prodajalne z izgubo. Dodal je še, da je Apple v tem poslu zaradi dobička, zato bi v primeru uresničitve takšnega scenarija prodajalno iTunes zaprli.



Če kdo verjame, da bo Steve Jobs tokrat izgubil bitko, se je zelo verjetno zmotil.

13 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

DRM in še kaj

Ars Technica - Nedavno ta mesec se je pojavil ljubiteljski program FairUse4WM, s katerim je možno z datotek .wma sleči nadležen Microsoftov DRM verzij 10 in 11 ter tako omogočiti uporabniku prosto uporabo glasbe (lahko jo kopira, spreminja v druge bolj priljubljene formate, kot sta mp3 in ogg, itd.). To seveda ni všeč glasbeni industriji, ki je pritisnila na Redmondovce, ti sedaj obljubljajo da bodo stvar pokrpali, zadeva pa je sprožila tudi mnogo debat na temo digitalnih sistemov za zaščito avtorskih pravic. Preberite poročila na Ars Technici in slashdotu.

Vse skupaj lepo sovpada z najavo največje svetovne glasbene založbe Universal Music, da bo v naslednjih dveh letih preko portala SpiralFrog.com ponudila brezplačno glasbo, seveda le za ZDA in Kanado v .wma formatu z omenjenim DRMjem, kar ni po volji kupcev, ki glasbe ne morejo predvajati na poljubni napravi (beri iPodu). Tako se pojavlja vedno več zagovornikov odprave DRM-ja, npr. Yahoo, ki glasbo ponuja zgolj in samo brez digitalne...

11 komentarjev

Francija v boju proti upravljanju z digitalnimi pravicami (DRM)

Reuters - Francija poizkuša sprejeti zakon, ki bi Apple-u pošteno zagrenil življenje (potrošnikom ga pa olajšal, zdaj je namreč obratno). Zakaj? Apple bi moral dovoliti pretvorbo svojega formata zapisa glasbe v drug format. Tako bi se lahko glasba, prenesena iz sistema iTunes, predvajala tudi na drugih predvajalnikih, ne pa samo na iPod-ih.

Potrošniki bi tako smeli povsem zakonito uporabiti programsko opremo, ki pretvori digitalno vsebino v katerikoli format (ki ga potrebujemo). To pomeni, da ne bo več nezakonito zlomiti zaščito vsebine.

Nekateri analitiki menijo, da bi Apple v tem primeru resno razmislil o ugasnitvi servisa iTunes.

Več v izvorni novici na Reuters-u.

10 komentarjev

Spielbergov film Munich zaradi DRM ne bo deležen nagrade

Ars Technica - Munich, novi film Stevena Spielberga je pred kratkim začel igrati v kinih. Govori se že, da je velika verjetnost, da bo zanj dobil tudi oskarja. Vendar upajmo, da si bo komisija v ameriki lahko film celo ogledala.

Njihovi kolegi iz Britanske akademije za film (BAFTA) si filma namreč niso mogli ogledati. Najprej so bile težave na britanski carini, kasneje pa se je izkazalo, da jim je studio poslal DVD, ki je bil regijsko zaščiten za regijo 1 (amerika, kanada), Velika Britanija pa spada v regijo 2. Tako so lahko za film glasovali le člani akademije, ki so si film ogledali v kinu.

Filmska industrija je tako okusila, kako lahko njihova lastna zaščita deluje proti njim. Nesmiselno regijsko kodiranje si je industrija izmislila, da bi lahko nadzorovala izdajo DVD-jev, glede na to, kdaj film igra v neki regiji, in seveda, da lahko nadzira cene, ki so različne po regijah.

Upajmo, da se bodo ustvarjalci teh vsebin, ki jih članice MPAA tako ščitijo, uprli temu sistemu, ki jim je konec...

23 komentarjev

Sony daje navodila, kako zaobiti DRM

CNN - Bizarno, kot se sliši, ampak očitno so založbe pričele padati v past, ki so jo nastavile uporabnikom, da bi preprečile piratiziranje dragocenih glasbenih vsebin s CD-jev.

DRM je namreč povzročil med uporabniki iPodov veliko nezadovoljstvo, saj si le-ti ne morejo več skopirati legalno kupljenega glasbenega ploščka na svoj predvajalnik. Apple namreč nima namena dopuščati licenciranja lastne FairPlay DRM zaščite za uporabo na glasbenih zgoščenkah. Seveda pa niso jezni samo uporabniki iPodov, ampak tudi ostali kupci, ki so na lepem ugotovili, da se njihov glasbeni CD upira kopiranju. Vse to pa je privedlo do zanimivega paradoksa - namreč Sony BGM in nemalo izvajalcev je začelo ponujati uporabnikom navodila, kako zaobiti DRM! Navodila izdana s strani Sony BGM lahko najdete tukaj. Vse to pa seveda postavlja založbo v čuden položaj - ker reklamira tisto, proti čemer se bori.

14 komentarjev

DRM v boju s širšo populacijo

Slashdot - BBC poroča, da so britanci vedno bolj razočarani nad zapleti, ki jih doživljajo ob nakupu glasbe prek spleta. Od različnih formatov, ki so na voljo, je tu še zmešnjava s podporo DRM. Nekdo je tako zapravil 40 funtov, da je ugotovil, da njegov prenosni predvajalnik ne zmore predvajati WMA datotek z vključeno DRM zaščito. Oglejte si še novico in debato na Slashdotu.

V Franciji pa je sodišče razsodilo, da morajo proizvajalci omogočiti možnost izdelave rezervne kopije oz. onemogočiti zaščito pred kopiranjem, potem ko je želel en kupec vsebino DVDja posneti na videokaseto, ker si je želel film ogledati pri materi doma, kjer pa ni DVD predvajalnika. Ta odločitev pa naj bi bila deloma v nasprotju z evropsko direktivo o avtorski pravici. Studio Canal pa se utegne še pritožiti.

9 komentarjev

iTunes preko telefona

Slashdot - Podjetji Apple in Motorola utegneta že kmalu po novem letu predstaviti preprost in ne-predrag mobilni telefon, ki bo omogočal predvajanje glasbe s spletne trgovine iTunes. Telefon naj bi bil nekakšen dodatek za iPod, saj bo zaradi omejenih kapacitet omogočal predvajanje le manjšega števila skladb. Omenimo še, da je Apple včeraj sporočil, da je prodaja glasbe v iTunes presegla vrtoglavo mejo 200 milijonov skladb.

Kaj bo šele, ko bo iTunes na voljo pri nas? :)

7 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji

iTunes for Windows

vir: Apple
Apple - Že nekaj časa se je po Macovih forumih govorilo, da naj bi Apple svoj program za poslušanje in kupovanje glasbe - iTunes - predstavil tudi uporabnikom operacijskega sistema Windows. Pred nekaj urami so se govorice uresničile.

Vsi, ki uporabljate Okna in bi radi preizkusili glasbeni predvajalnik iTunes, si ga sedaj lahko dolpotegnete iz Applove domače strani - iTunes.

Pa še ena graja. V Apple Music Store lahko glasbo še vedno nakupujejo le prebivalci Združenih držav Amerike. Upam, da bo Apple le uvidel, da Američani niso na svetu sami in tudi nam omogočil enostavno kupovanje glasbe.

27 komentarjev