»

Sateliti omrežja Starlink motijo opazovanje kometa NEOWISE

vir: CNet
CNet - Tegobe, ki so jih mnogi astronomi napovedovali zaradi polnjenja Zemljine orbite z megakonstelacijami satelitov, so lahko tudi amaterski opazovalci v praksi videli te dni, ko so sateliti omrežja Starlink vztrajno silili na posnetke kometa NEOWISE.

Amaterski astronomi na severni polobli približno zadnje tri tedne ob vzhodih in zahodih zrejo v nebo, da bi opazovali komet C/2020 F3 NEOWISE (ime je pobral po teleskopu, s katerim so ga odkrili). Gre za redkega prišleka, ki nas obišče na slabih 7000 let in je v primernih pogojih dobro viden tudi s prostim očesom. Priložnostni opazovalci so tako lahko uzrli najsvetlejše mimo nas švigajoče telo po kometu Hale-Bopp, na probleme pa so naleteli tisti s kanec naprednejšimi domačimi teleskopi: njihovi posnetki so v obliki grdih sledi ujeli tudi vsiljivce, satelite SpaceXove megakonstelacije Starlink.

Tovrstne nadloge astronomi napovedujejo že vse od trenutka, ko so snovalci megakonstelacij napovedali, da naj bi njihova omrežja vsebovala prek...

11 komentarjev

Jutri komet ISON v periheliju

Slo-Tech - Eden najteže pričakovanih kometov tega leta, komet ISON, bo v jutri (v četrtek) ob 19.25 uri po slovenskem času priletel v perihelij. V svoji najbližji točki se bo središču Sonca približal na 0,012 astronomske enote oziroma 1,86 milijona kilometrov (torej bo vsega 1,1 milijona kilometrov nad površjem Sonca; Zemlja je oddaljena 150 milijonov kilometrov od Sonca), kar ga uvršča med blizusončeve komete.

Komet sta lani odkrila Vitalij Nevski iz Belorusije in Artjom Novičonok iz Rusije, uradno pa je bil potrjen 24. septembra lani. Prihaja iz Oortovega oblaka. Ob odkritju je bil ISON še tako daleč, da je bil bistveno...

53 komentarjev

Konjunkcija notranjih planetov, Jupitra in Meseca

Universe Today - V tem tednu bomo vsako jutro pred sončnim vzhodom lahko opazovali zanimiv nebesni pojav, ko bodo vsi notranji planeti (Merkur, Venera, Mars), Jupiter in Mesec v konjunkciji. To pomeni, da bodo na nebu, gledano z Zemlje, zelo blizu skupaj, ker imajo podobne ekliptične dolžine. Pogled proti vzhodu kakšne pol ure pred sončnim vzhodom, to v naših krajih pomeni med 5.20 in 5.30 uro, bo na nebu najprej odkril najsvetlejšo točko, ki bo Venera. Nekoliko niže bodo skoraj na premici ležali Merkur, Jupiter in Mars. Slednjega bo videti najteže, saj bo najbolj medel in skoraj povsem poravnan z Jupitrom.

Konjunkcije so zanimiv, a ne zelo redek pojav, saj vsako leto vidimo vsaj kakšen ducat konjunkcij dveh planetov Sončnega sistema. Redkejše...

14 komentarjev

Nov komet C/2009 McNaught

Slo-Tech - Obeta se nam nov nebesni dogodek. Komet McNaught C/2009 se namreč približuje Soncu in se mu bo najbolj približal v začetku julija. Že sedaj je komet viden pred sončnim vzhodom s pomočjo daljnogleda v ozvezdju Andromede, vendar astronomi pričakujejo, da se mu bo svetlost povečala, morda celo tako, da ga bomo lahko opazovali s prostim očesom. Na žalost pa bo lokacija kometa takrat dokaj neugodna, saj se bo navidezno zelo približal Soncu in bo zato njegovo opazovanje zaradi jutranje svetlobe moteno. Ampak, pustimo se presenetiti. Astronomi pričakujejo najbolj ugoden čas za opazovanje v zgodnjih jutranjih urah v drugi polovici junija, ko se bo komet nahajal v ozvezdju Auriga.



Več: APOD, Gary W. Kronk-s Cometography, Comet Chasing, JPL Small Body Database, Sky & Telescope

7 komentarjev

Ne zamudite kometa Lulin!

NASA - O kometu Lulin, ki se uradno imenuje C/2007 N3, smo sicer že poročali pred dobrim mesecem dni, ko smo povedali, da bo najbolje viden okrog 24. februarja. Da ne bi slučajno pozabili, vas na tem mestu še enkrat opominjamo nanj.

Komet sta pred dvema letoma odkrili ekipi astronomov iz Kitajske in s Tajvana, najbliže Zemlji pa bo prav nocoj, ko se nam bo približal na slabe pol astronomske enote, tako da ga bo mogoče videti tudi s prostim očesom (če bo seveda vreme zdržalo). NASA mu že nekaj časa intenzivno sledi tudi s satelitom Swift Gamma-ray Explorer, ki omogoča spremljanje kometa v UV in rentgenskem delu spektra, saj komet za seboj pušča velike količine plinov. Izračunali so, da komet vsako sekundo izgubi tri kubične metre vode, ki se zaradi sončnih žarkov hitro razbijejo na vodikove atome in hidroksi radikale; slednje detektira UV-del satelita, preden se daleč za kometom še ti razletijo na kisikove in vodikove atome. Pri tem razpadu s pomočjo sončnega vetra nastaja veliko...

27 komentarjev

Komet McNaught

Slo-Tech - Komet McNaught je bil odkrit 7. avgusta lansko leto. 11. avgusta so natančneje izračunali orbito, ki bi naj šla zelo blizu sonca oz. še bližje, kot je orbita Merkurja. To je sicer dobro v smislu vidnosti kometa, ni pa ugodno za njegovo opazovanje zaradi bližine sonca. Komet je od takrat konstantno pridobival na svetlosti. Kljub temu so ga zaradi neugodnega položaja Zemlje konec novembra za 6 tednov izgubili. Ponovno so ga našli konec decembra. Med tem časom je postal za astronomske razmere impresivno svetel. Takoj po novem letu je postalo jasno, da bo komet McNaught postal impresiven nebesni objekt, kar se je v resnici tudi zgodilo.

Severna hemisfera je od tega na žalost imela zgolj drobtinice, saj je 13. januarja...

15 komentarjev

Viden komet C/2006 M4 (Swan)

vir: NASA
NASA - Na večernem nebu je viden komet SWAN, odkrit na podlagi posnetkov vesoljske sonde SOHO. Komet ima hiperbolično orbito, na podlagi katere lahko sklepamo, da to ni periodični komet, ampak gre za enkratnega obiskovalca.

Komet je še viden z daljnogledom ob večernih urah ( položaj kometa 10. oktobra). Več podatkov dobite tule.

Še slika kometa:



Novica je spisana malo pozno, saj se komet že oddaljuje od sonca kar pomeni, da mu vidnost pada. Ampak pravijo, bolje pozno, kot nikoli [:D]

20 komentarjev

Napoved kometa 73P / Schwassmann - Wachmann 3

Slo-Tech - ESO (European Southern Observatory) VLT (Very Large Telescope) je v noči med 23. in 24. aprilom opazoval razpad kometa P73/Schwassmann-Wachmann 3. Komet je razpadel na vsaj 7 fragmentov.

Obstaja velika verjetnost, da bo vsaj eden od fragmentov viden s prostim očesom, nekje med 11. in 14. majem letos, ko se bodo fragmenti nahajali najbližje Zemlji. Tudi če fragmenti s prostim očesom ne bodo vidni, vseeno obstaja verjetnost, da se nam obeta spektakularen meteorski dež.


Vir slike: European Southern Observatory

Vir novice:
- European Southern Observatory
- Astronomy...

19 komentarjev

Viden komet Pojmanski

Slo-Tech - 5. marca se je komet Pojmanski na svoji poti okoli Sonca nahajal najbližje Zemlji (nekaj preko 100 milijonov kilometrov). Trenutno ga je možno opazovati zjutraj pred sončnim vzhodom v ozvezdju kozoroga ( vodič). Svetlost dosega magnitudo 5, torej je komet viden tudi s prostim očesom. Njegov rep je trenutno navidezno dolg več, kot je velika luna, kar je preseglo vsa dosedanja pričakovanja.

Od 5. marca dalje pa se Zemlja oddaljuje od kometa in se bo le-ta manjšal, zato svetujem, da ga astronomski navdušenci opazujejo prvo jasno jutro (morda že jutri).

Komet so prvič fotografirali 29. decembra 2005, da pa gre za komet, pa je prvi ugotovil Grzegorz Pojmanski iz Astronomskega observatorija Varšavske Univerze dne 2....

34 komentarjev

Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

Hubble Site - NASA je v sodelovanju z ESA, CFHT in NOAO izdala sliko spiralne galaksije, ki je najpodrobnejša doslej. Sestavljena je iz 51 Hubblovih fotografij, ki so bile povezane s pomočjo podatkov iz različnih observatorijev na tleh. Vse potrebne informacije so bili pridobljene med leti 1994 in 2003. Barva galaskije predstavlja vidni spekter in je dobljena s kombinacijo podatkov modrega, zelenega, rdečega ter infrardečega (near infrared) dela spektra, slika pa v originalu meri 16.000 slikovnih pik v dolžino in 12.000 v širino (prilepljena slika je pomanjšana in velika zgolj 290 KB). Če vas zanimajo izvirniki, jih lahko najdete na strani Hubble Site, potrebno pa je opozorilo, da je...

8 komentarjev

Projektil iz sonde Deep Impact je uspešno trčil v komet Tempel 1

NASA - Danes se je uspešno zaključil trk človeškega projektila s kometom. Projektil iz Nasine sonde, je v skladu z napovedmi trčil v komet Tempel 1. Gre za prvi tovrstni projekt v zgodovini človeštva. Po poročanju Nase je projektil zadel točno tja kamor so napovedovali, le da je sam trk bil veliko bolj silovit kot so pa sprva predvidevali. Projektil je tik pred trkom poslal zadnje posnetke, sam trk, in trenutke pred trkom je sonda prav tako posnela .

Dogajanje je bilo tudi vidno iz Zemlje. Komet je priblizno tako velik kot Manhattan, sam projektil, ki je zadel komet pa je velikosti pralnega stroja. Trk je pa povzročil blisk, ki ga je posnel teleskop Hubble. Komet je po trku postal svetlejši, ponoči se ga bo verjetno dalo videti že z daljnogledom.

Na Nasini spletni strani lahko vidimo, da so na kometu nasli pričkovane snovi med drugim vodo, ogljikov dioksid, ter nekatere druge ogljikovodike...

Danes le vzemite v roke dalnjogled in malo poglejte v zrak. Žal pa so trk pri Nasi načrtovali...

59 komentarjev

Rosetta 14. februarja odrine na romanje

vir: ESA
ESA - Očitno sta se NASA in ESA odločili, da bosta leto 2004 naredili zanimivo za vse navdušence nad vesoljem, kar ste nedvomno tudi sami opazili. V tem duhu danes poročamo o novem poskusu, ki za spremembo ne bo osredotočen na Mars (kot je to v navadi zadnje tedne), temveč na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ne bo pa to "sprehod", kakršen je postalo romanje na Mars, saj na kometu ni še nihče pristajal.

Rosetta naj bi se na svoje popotovanje odpravila 14. februarja, kar je leto kasneje, kot so načrtovali. Za to zamudo je kriva nesreča ene izmed Arian 5 v decembru 2002, nosilne rakete, ki bo v vesolje ponesla tudi Rosetto. To je povzročilo plaz sprememb, saj je prvotni cilj, komet Wirtanen, medtem že "pobegnil". K sreči je na pomoč...

6 komentarjev

Malo lahkega branja

BBC - Komet Ikeya-Zhang se je vrnil po 341 letih blodenj po vesolju, vsaj tako trdijo na BBCju. Komet so prvi opazili japonski opazovalci. Sicer ni viden s prostimi očmi, vendar že ob pomoči daljnogleda postane viden za opazovalce na severni polobli. Za več informacij kar klinite! Posebnost je, da so po dolgem času odkrili en komet s prostimi očmi. Če ne gre drugače, pa kar daljnogled v roke :D.

0 komentarjev