»

Kdaj bo umrl 2G?

EFF - Medtem ko se že uvajajo mobilna omrežja pete generacije (5G), z omrežji četrte generacije (4G) pa so končno pokriti večji deli države, še vedno deluje tudi infrastruktura za dobri stari 2G. Tehnologija ima že zelo dolgo brado, saj je nastala leta 1991, kar prinaša tudi varnostne pomisleke. V 2G so do danes odkrili toliko ranljivosti, izmed katerih vseh sploh ni možno zakrpati, saj so nekatere del dizajna, da bi ga bilo smiselno pokopati. V ZDA, Kanadi, Južni Koreji, na Japonskem so ga že pred petimi leti (in poteka celo izklop 3G), v Sloveniji (in celi Evropi) pa še ne. Novi Android vendarle omogoča, da si vsaj na telefonu onemogočimo uporabo 2G, kamor bi telefon sicer preklopil, če bi bilo drugih omrežij - ali pa bi tako le mislil.

Glavni težavi 2G sta šibko šifriranje med baznimi postajami in telefoni, ki omogoča prisluškovanje (in to celo pasivno!) v realnem času. Druga težava je odsotnost kakršnegakoli zagotavljanja pristnosti, kar komurkoli omogoča lažno predstavljanje za...

76 komentarjev

Prihaja opensource telefon

Openmoko Neo Freerunner

vir: LinuxDevices
LinuxDevices - Openmoko je začel pošiljati svoj na Linuxu zasnovan telefon petim distributerjem iz Nemčije, Francije in Indije. Projekt je sicer doživel opazno zamudo, saj je bilo nemalo (predvsem strojnih) težav z delovanjem naprave.

Nova napravica sliši na ime Neo Freerunner in se ponaša s Samsungovim 500MHz procesorjem, zasnovanem na ARM9 arhitekturi, 128 MB glavnega pomnilnika in 256 MB flash EEPROMa za shranjevanje aplikacij in operacijskega sistema. Med bolj impresivne...

79 komentarjev

Mobitel z UMTS še letos

SiOL - Mobitelovo omrežje mobilne telefonije tretje generacije (UMTS) naj bi komercialno zaživelo še pred koncem leta 2003, je na današnji novinarski konferenci na Bledu dejal direktor družbe Anton Majzelj. Mobitel naj bi bil s to potezo med prvimi mobilnimi operaterji v Evropi, saj je UMTS storitve zaenkrat ponudilo le pet operaterjev. Mobitel bo tako naslednje leto pokril le Brnik ter Ljubljano, v začetku leta 2004 pa se lahko nadejamo UMTS tudi v drugih krajih Slovenije. Klik!

2 komentarja

Prenovljeni communicator

The Register - Verjetno vas ni veliko, ki ne bi vsaj vedeli, kaj pomeni beseda communicator, če je v povezavi z Nokio. Telefon, ki ni samo to, telefon, ki ima vedno nekaj več in nekaj, česar še drugi nimajo. Seveda na račun velikosti in cene. Telefon za prave poslovneže, torej.

Vendar je bila serija 9000, kakor so zaradi kodnih imen poimenovali vse izdane telefone, že precej zastarela. Da bi zadovoljili vse prestižne uporabnike, se je Nokia odločila izdati nov model, in sicer 9230. Kaj pa bo poleg tribanda, GPRS podprtih MMS-ov in ostalih dobrot še ponujal, so si ogledali tukaj. Tudi vi si lahko.

Ostali lahko samo upamo, da bo kmalu prišlo do PDA-GSM poroke..

1 komentar

Nokia in IBM sodelujeta

Ananova - Tako, najprej Sony in Ericsson, sedaj pa še Nokia in IBM. Slednja dva razvijata novo vodilo sistema za mobilne telefone in dlančnike. Skupaj se bosta predvsem potrudila pri programski opremi, ki bo tako platforma za še boljše igre, polifonične melodije in ohranjevalnike zaslona.
Kaj pa je rekel Dick Anderson, generalni menedžer IBM-a, pa si lahko preberete tu.

0 komentarjev

Nokia v težavah

Jaz - Ja, saj vem, to ni ravno novica z našega primarnega področja, toda menim, da bo več kot zanimiva za veliko Slo-Techerjev. Po tej novici sodeč bo namreč Nokia po vsej verjetnosti morala vpoklicati na milijone svojih mobilnikov. Razlog? Nezdružljivost z omrežji tretje generacije (3G), ki jih mislijo ameriški operaterji začeti uporabljati že to leto. Nokia je namreč v razvoju svojih 2G telefonov uporabila "bližnjico" in se ni natančno držala specifikacij standarda, kar sedaj povzroča nezdružljivost. Sicer obstaja možnost, da se bo podjetje sporazumelo z izdelovalci baznih postaj, in bodo namesto milijonov mobitelčkov nadgradili le-te, toda zaenkrat še nič ni sigurno. Interesting . Thnx, D!

4 komentarji

Konec...

Jaz - Hm, ok, ker niti ne vem, kako bi se tega lotil, bom povedal kar naravnost: Slo-Tech bo prenehal z delovanjem. Po enem letu in pol pač počasi dojemamo, da se je stvar vse preveč razširila in peščica zanesenjakov ni več dovolj, da bi stvari še naprej vodila tako, kot je treba. Kot ste sami opazili, se je naša aktivnost zadnje čase precej zmanjšala. No, večino časa smo debatirali kako in kaj v prihodnosti, toda na žalost nismo našli nobene dobre opcije za nadaljevanje obstoja. Začetne zagnanosti enostavno ni več, večina pa nas nekako niti nima več časa, ki je potreben za vzdrževanje tako velike strani. Da ne govorimo o naših "resničnih življenjih", ki so res trpela...
Kakorkoli, vsem zvestim bralcem se zahvaljujemo za dolgotrajno podporo, ki smo je bili deležni z vaše strani. Če vas ne bi bilo, bi Slo-Tech že zdavnaj nehal obstajati. Na splošno nam je zelo težko pustiti tako ogromno in neverjetno prijateljsko skupnost, ki se je razvila, toda nimamo izbire .
Naslednjih nekaj dni boste še...

98 komentarjev