»

Sapphire-ov Boter

"The Godfather" v akciji

Daily Tech - Sapphire je predstavil grafično kartico z imenom The Godfather (boter), srce katere predstavljata dve grafični jedri Radeona X1950 Pro. Po besedah proizvajalca naj bi bila zmogljivost omenjene grafične kartice podobna zmogljivosti dveh Radeonov X1950 Pro v CrossFire načinu.

Frekvenca jeder in pomnilnika za zdaj ni znana, verjetno pa gre za enake frekvence kot pri X1950, torej 575 in 700 MHz. Po CrossFire priključku na kartici sodeč bo dve tovrstni grafični kartici možno uporabiti v CrossFire , oziroma v tem primeru Quad-Crossfire načinu. Kupcem naj bi bila omenjena grafična kartica na voljo predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Več o tem na Daily Tech-u.

17 komentarjev

MSI P965 Platinum s podporo CrossFire

MSI P965 Platinum

MSI - MSI je predstavil matično ploščo P965 Platinum, ki temelji na Intel-ovem veznem naboru P965 Express Chipset in kot prva z omenjenim veznim naborom na trgu podpira tehnologijo CrossFire, torej uporabo dveh povezanih ATI-jevih grafičnih kartic. Matična plošča tako premore dva PCIe 16x slota, izmed katerih en v CrossFire načinu deluje le s štirikratno hitrostjo.


Več o novi matični plošči na strani proizvajalca.

3 komentarji

HDMI grafične kartice

Slo-Tech - GeCube je predstavil grafični kartici HDMI X1300 in X1600, ki podpirata HDMI (High-Definition Multi-media Interface). To pomeni, da je možno omenjeni kartici povezati z drugimi HDMI audio/video napravami. Poleg HDMI podpirata omenjeni kartici tudi Shader Model 3.0, tehnologiji Avivo in HDR ter CrossFire. Več o tem si lahko preberete v GeCube-ovem sporočilu za javnost

Poleg omenjenih kartic s HDMI lahko po poročanju The Inquirer-ja pričakujemo tudi X1900 grafične kartice s HDMI podporo, pri tem naj bi HDMI priključek zaradi ohranitve dveh DVI izhodov na posebni plošči. Več o tem v izvorni novici.

12 komentarjev

Dual GeForce 7600GT

Slo-Tech - Galaxy načrtuje izdelavo grafične kartice z dvema GeForce 7600 grafičnima čipoma na eni kartici, povezanima v SLI način. Za osnovo so pri Galaxyju vzeli (domnevno) dizajn Dual GeForce 6600GT, saj imata grafična čipa obeh kartic enako razporeditev nožic.



Vsak izmed grafičnih čipov naj bi imel svojih 256 MB pomnilnika, ostale specifikacije še niso poznane, prav tako ne datum predstavitve in cena kartice.

Več o Dual GeForce 7600GT si lahko preberete v izvorni novici.

19 komentarjev

Napajalnik za grafične kartice

X-Bit Labs - S pojavom novejših, zmogljivejših in tudi precej požrešnih grafičnih kartic je dovolj močan napajalnik postal nuja za vse uporabnike sodobnih sistemov, še posebej za tiste ki uporabljajo dve (ali po novem celo štiri) kartici povezani s tehnologijo SLI ali CrossFire. Sodobni grafični izdelki, pa naj bodo iz rdečih ali zelenih tovarn, potrebujejo tudi več kot 100 W električne moči, zato bo na letošnjem CeBIT-u Fortron predstavil svoj najnovejši izdelek - napajalnik, namenjen napajanju grafičnih kartic, FSF VGA Power.

Nov gizmo z močjo 300 W se namesti v prosto mesto 5,25", vklopi pa se avtomatsko, skupaj z računalnikom. Za njegovo hlajenje skrbita vgrajena temperaturno regulirana ventilatorja s premerom 40 mm, za lepši izgled pa...

8 komentarjev

GeCube Dual-X1600 XT na CeBIT-u

X-Bit Labs - Potem ko je ASUS na začetku meseca zaradi manjših zmogljivosti od pričakovanih preklical izdelavo grafične kartice z dvema grafičnima čipoma X1600, se je GeCube odločil, da na CeBIT-u, kljub temu predstavi svoj model z dvema X1600 čipoma. Le-ta bosta povezana z CrossFire tehnologijo in bo imela kar štiri DVI izhode (dva Dual-Link in dva Single-Link DVI). Jedro X1600 XT tiktaka na frekvenci 590MHz, ima 12 pixel cevovodov in 5 vertex enot, na voljo pa ima 128 bitni pomnilnik pri frekvenci 1380MHz. Teoretično bi kartica z dvema takima čipoma dosegla zmogljivost Radeona X1800 XT, vendar v resnici take zmogljivosti dva čipa povezana z CrossFire tehnologijo (tudi SLI) ne zmorejo doseči.

Od aprila naj bi bila kartica dobavljiva po ceni 399 ameriških dolarjev. Cena je proti ceni navadne X1600 XT (približno 179 ameriških dolarjev) kar visoka, saj je edina prednost, ki jo prinaša nova kartica možnost priklopa štirih monitorjev na eno grafično kartico.

Izvorna novica na X-bit labs.

1 komentar

Asus Extreme N7800 GT Dual

Slashdot - Se še spomnite Gigabyte 3D-1 ter Asus dual 6800GT grafičnih kartic? Od večine se namreč razlikujeta po dveh grafičnih procesorjih na eni kartici, ki sta povezana s SLI tehnologijo. Asus pa je izdelal novo revizijo 6800 GT verzije, saj na njej počivata dva G70 čipa. In dobili smo Asus Extreme N7800 GT Dual.

Kartico so testirali na Hot Hardware. Kartica pa ima tudi lep spominek iz preteklosti. Se spomnite zloglasne Voodoo5 6000? Ta kartica je nujno potrebovala eksterno napajanje, kar pri n7800 GT Dual sicer ni potrebno, a zraven kartice vseeno dobite 80 W napajalec, ki je z zadnje strani ohišja strani speljan na 6-pinski PCI Express prključek. Z njegovo uporabo lahko močno razbremenite...

16 komentarjev

ATI predstavil novo generacijo grafičnih kartic - družino X1000

Slo-Tech - ATI je konec septembra na Ibizi, izbranim Evropskim novinarjem predstavil novo družino grafičnih procesorjev R5xx. Na presenečenje vseh je ATI z novo generacijo procesorjev opremil celotno družino grafičnih kartic od najcenejšega do najdražjega segmenta. Nova generacija procesorjev je izdelana v 90-nm procesu, pohvali pa se s popolnoma novo arhitekturo ter z uporabo naprednega pomnilniškega krmilnika...

Že v nekaj dneh (oz. tednih pri nas) bomo lahko na prodajnih policah ugledali X1300 in X1300 Pro, ki bosta presenetili z ugodno ceno in vsemi bonbončki - novimi tehnologijami kot je HDR... Malenkost dražje bodo X1600 in X1600 Pro, na vrhu cenovnega razreda pa se bosta nahajali X1800 XL in X1800 XT (ki je tudi najmočnejša in po testih prekaša Nvidia 7800 GTX).

Več podrobnosti vključno z rezultatom podrobnega testiranja, primerjave s konkurenco ter vpogled v zmogljivosti naveze novincev s CrossFire preberite v novemberski številki revije Moj Mikro, celotno poročilo z dogodka pa na...

12 komentarjev

Intel bo podprl CrossFire in SLI

DigiTimes - Intel za naslednje leto pripravlja novo vezno čipovje, s katerim bo ponudil podporo za SLI tehnologijo Nvidie in CrossFire tehnologijo podjetja ATI. Podprt bo PCIe x16 vmesnik, kar bo omogočalo izdelovalcem matičnih plošč uporabo dveh PCIe x8 rež za grafične kartice.
Vezno čipovje bo namenjeno zahtevnejšim uporabnikom, o čemer priča tudi cena, ki naj bi znašala 50$ za količine po 10.000 čipov. Izvirno novico si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji