»

Gruzinka od sveta odrezala Armenijo

Optična vlakna povezujejo svet, a le dokler so povezana tudi sama

Slo-Tech - Poškodbe na hrbteničnem omrežju, večinoma sestavljenem iz optičnih kablov, so vedno neprijetna reč, saj pogosto v srednji vek vržejo dobršen del prebivalstva. To so za kar 12 ur 28. marca občutili v večini Armenije, za kar pa je bila, nekoliko začuda, kriva 75-letna ženica iz sosednje Gruzije. Ta je po gozdu iskala odpadne kovine in naletela na optični kabel, ki je v svet povezoval 90 % zasebnih in poslovnih uporabnikov v Armeniji. Prepričana v vrednost svoje najdbe je ženica kabel prerezala, takoj po tem dejanju pa je bila verjetno razočarana, da notranjost kabla ni bakrena in je praktično brez vrednosti za njene podvige.

Vzdrževalci Gruzinskih Železnic in Telekomunikacij so nato dolgo iskali napako, dokler je niso...

17 komentarjev

Alienware z zaobljenim zaslonom

Gizmodo - Alienware je na lasvegaškem Consumer Electronics Showu (CES) predstavil zaobljen monitor z ločljivostvo 2880x900 pikslov. Sodeč po treh jasno vidnih črtah na slikah omenjenega monitorja se predvideva, da je le-ta sestavljen iz štirih med seboj povezanih delov.

Po zagotovilih proizvajalca je reakcijski čas monitorja pod 0,02 milisekundama, kupcem pa bo na voljo predvidoma v drugi polovici letošnjega leta. O morebitni ceni zaenkrat ni informacij.

Več o tem si preberite na Gizmodu

10 komentarjev

Matrox predstavil TripleHead2Go

Hartware.net - Po lanski predstavitvi Matrox DualHead2Go, je Matrox predstavil nov izdelek v segmentu GXM (Graphics eXpansion Modules), rešitev TripleHead2Go. Gre za zunanjo enoto, ki VGA signal grafične kartice namiznega ali prenosnega računalnika razdeli med kar tri monitorje. TripleHead2Go priključimo lahko tako na ATI-jeve kot nVidiine grafične kartice.

Kljub temu, da velja za proizvajalca grafičnih rešitev za profesionalno uporabo, Matrox poudarja, da je njihova nova rešitev primerna tudi za igranje igric. Surround-Gaming namreč omogoča prikaz slike na več monitorjih, kar omogoča prikaz veliko večjega horizonta, kot na enem samem monitorju. Seveda pa za tekoče igranje iger potrebujete zmogljivo grafično kartico. Seznam iger, ki podpirajo Surround-Gaming najdete tule.

Več o TripleHead2Go si lahko preberete...

32 komentarjev

Matrox Extio F1400

vir: Matrox
Matrox - V senci ATI-ja in nVidie, ki bijeta ogorčen boj za prestol na področju grafičnih kartic, je Matrox predstavil svojo najnovejšo grafično rešitev, Extio F1400, prvi t.i. Remote Graphics Unit (RGU). Gre za zunanjo enoto, ki poleg funkcije grafične kartice omogoča tudi priklop periferije. Z računalnikom je enota povezana z optičnim kablom (dolžine do 250 metrov) in PCI (ali PCIe 1x) kartico.



Matrox Extio F1400 ima Matroxov grafični čip, 128 MB pomnilnika, štiri DVI izhode, šest USB priključkov (štiri na sprednji, dva na zadnji strani)...

20 komentarjev

Matrox DualHead2Go

Slo-Tech - Matrox-ev vložek sredstev in časa v tehnologijo, ki omogoča priklop dveh ali treh monitorjev na eno grafično kartico, se kot kaže še vedno obrestuje. Nov produkt, DualHead2Go, je namenjen predvsem lastnikom prenosnih ali starejših računalnikov, ki želijo podatke prikazovali na treh monitorjih.

Gre za zunanjo enoto, ki ima en VGA vhod in dva VGA izhoda (sveta preproščina torej), gonilniki pa poskrbijo, da lahko podatke prikažemo na dveh dodatnih monitorjih. V članku na Anandtechu si preberite o tehničnih podrobnostih notranjosti enote in oglejte primere praktične uporabe.

Četudi se bo komu zdela enota odrešitev vseh muk in težav, ga...

12 komentarjev

Matrox predstavil grafično kartico na vodilu PCIe x1

Matrox Millennium G550 PCIe ×1

Slo-Tech - Matrox je predstavil grafično kartico Matrox Millennium G550 PCIe, na vodilu PCI Express x1. Če čudno mežikate v monitor, imate prav, saj grafične kartice redno uporabljajo PCI Express x16 vmesnik, še posebno nove in najnovejše zveri. Že ob pogledu na specifikacije pa postane jasno, zakaj se je podjetje odločilo za ta vmesnik. Na kartici je namreč pred štirimi leti predstavljen in danes zastarel procesor G550, ki ni zmožen poganjanja sodobnih iger (podprt je samo DirectX 7, 2x2 arhitektura). Tovrstnim opravilom kartica tudi ni namenjena, strežniki in industrijski računalniki so ciljna skupina.

...

29 komentarjev

Širokozaslonsko igranje

Igra Mafia na treh monitorjih

vir: Matrox
Slo-Tech - Pred leti je Parhelia, zadnja Matroxova grafična kartica, za tisti čas spodobno zmogljivostjo poganjati zahtevne 3D igre, obljubljala veliko, tudi Surround Gaming, večzaslonsko igranje. Na kartico smo lahko enostavno priključili tri monitorje in uživali na večji igralni površini. Kljub temu, da je bilo, v primerjavi z običajno rešitvijo, torej igranjem na enem monitorju (1024x768), večzaslonsko igranje izjemen napredek in doživetje, večje popularnosti in razširjenosti ta rešitev ni prinesla. Kljub naprednim funkcijam, je bila Parhelia ravno na meji zmogljivosti poganjati aktualne igre v večzaslonskem igranju. Tudi cena ob izidu je bila visoka, saj je Matrox od kupca želel okrog 130 tisočakov. Predvsem pa oddelku za marketing ni uspelo prepričati širše populacije, da bi si kupila še dva monitorja za popoln igralski užitek.



Matrox potem ni...

15 komentarjev

Ne bo Matrox G 800 grafikulje?

več strani - Tole pa je še ena slaba novica s področja grafičnih kartic. Na kar nekaj internetrih straneh se namreč pojavlja novica, da Matrox v bližnji prihodnosti (še) ne bo izdal G 800 grafične kartice. Se pa bo, nekaj tednov po CeBitu, pojavila nova grafična kartica z imenom G 550, ki pa na žalost ne bo prinesla nobenih večjih novosti, razen morda Matrox Skinninga. Očitno Matrox na področju 3D pospeševalcev (še) ne misli konkurirati nVidi, drugače pa je na področju poslovnih računalnikov. Hvala A.L.T..

3 komentarji