»

Sony ustrelil še enega DRM kozla

ZDNet - Ob vseh možnih debaklih z DRM sistemi, ki jih je Sony uspel izvesti (spomnimo se samo slavnega rootkita), se vam verjetno počasi že zeha, a kljub temu zaenkrat ne nameravajo odnehati. Pojavljajo se novice o težavah z ARccOS-om, sistemom za zaščito DVD filmov, ki na začetek diska vstavi pokvarjene podatke. Večina komponentnih predvajalnikov naj bi jih ignorirala, zmotili pa naj bi starejše programe, ki se uporabljajo za izločanje vsebine DVDjev na trdi disk. Kljub zelo plemenitim namenom se je, kot ponavadi, stvar v praksi obrnila proti uporabnikom. Na nekaterih predvajalnikih iz Toshibe, Harman Kardon-a, RCA-ja, Phillips-a in celo Sony-ja ploščki z omenjeno zaščito ne delajo pravilno, zlobni uporabniki pa jih kljub vsemu brez težav nelegalno kopirajo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Sony prenehal izdelovati monitorje

Heise - V Severni Ameriki in Japonski je Sony prenehal prodajati svoje monitorje. Le-te čaka enaka usoda proti koncu leta tudi v Evropi. Predstavnik podjetja je omenjal, da bodo zadnji modeli odposlani prodajalcem decembra tega leta. Pred tem pa bodo sicer še poslali na trg nekaj novih modelov svoje G serije.

Prejšnje leto je Sony prodal približno 3.07 milijonov monitorjev po vsem svetu, kar ga je poneslo med 10 največjih svetovnih proizvajalcev. Glavni razlog za to odločitev so majhni dobički pri TFT monitorjih, kar je naredilo zadevo zelo neprivlačno v očeh vodstva te družbe.

So pa obljubili da bodo zasloni za profesionalni trg še naprej dostopni.

Več podrobnosti na Heise Online.

12 komentarjev

Odkrita resna varnostna pomankljivost v GPG

Crypto-Gram - V priljubljenem programu za šifriranje elektronske pošte in datotek GPG so pred kratkim odkrili resno varnostno pomankljivost.

Odkrili so namreč, da je mogoče digitalno podpisano elektronsko sporočilo spremeniti in sicer na tak način, da po spremembi digitalni podpis ostane veljaven. Spremembe je mogoče vriniti pred ali pa za originalno (in podpisano) sporočilo. Prizadete so vse različice GPG-ja pred različico 1.4.2.2. Popravki pa so seveda že na voljo.

Kaže, da je bila varnostna pomankljivost prisotna že dlje časa, pa jo do sedaj - kljub odprti kodi - ni še nihče opazil. Kljub temu imajo pri odprti kodi uporabniki vsaj možnost, da napake opazijo, kar za zaprto kodo žal ne moremo trditi...

24 komentarjev

Resna varnostna pomankljivost v Mac OS X

ZDNet - Zdnet poroča, da je bila odkrita resna varnostna pomankljivost za Mac OS X.

O obisku zlonamerne spletne strani namreč OS X v nekateri primerih samodejno zažene shell skripto (tudi znotraj ZIP datoteke). Pri Heise online so pripravili tudi demonstracijo. Nezaščitenim uporabnikom OS X se ob kliku na povezavo samodejno (brez opozorila) odpre terminalsko okno. Seveda bi bilo mogoče zlonamerno kodo spremeniti tudi tako, da bi namesto odprtja terminala pobrisala datoteke ali kaj podobnega, npr. zagnala kalkulator.

Za razliko od pred kratkim odkritega virusa Leap.A, ki ga je moral uporabnik sam zagnati, je za izrabo najnovejše varnostne pomankljivosti dovolj, da uporabnik le obišče zlonamerno spletno stran.

Zaenkrat se uporabniki lahko zaščitijo tako, da v brskalniku Safari onemogočijo možnost samodejnega odpiranja "varnih" datotek po prenosu, oziroma uporabijo alternativne brskalnike (Camino ali Firefox).

Na novico nas je opozoril OwcA.

33 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji