»

Mobilne aplikacije za iskanje prostih parkirnih mest

The New York Times - Iskanje prostega parkirnega prostora v mestu predstavlja precejšen problem, ki ga poizkušajo rešiti tudi z uporabo mobilne tehnologije. Prometni strokovnjaki namreč ocenjujejo, da kar 30 odstotkov zgoščenosti prometa odpade na voznike, ki iščoč prazno parkirno mesto krožijo po cestah. Pristopi k rešitvi problema pa so različni. Lani smo poročali o aplikaciji za Android, na kateri lahko uporabniki sami označijo prosto...

21 komentarjev

Aplikacija za iskanje parkirnega prostora

engadget - Google je pripravil aplikacijo za uporabnike androidnih telefonov, ki jim bo pomagala iskati prosta parkirna mesta v mestih. Ideja je zelo preprosta. Ko uporabnik zapusti parkirno mesto, lahko na telefonu označi parkirno mesto kot prosto. Vsi ostali uporabniki z isto aplikacijo v bližini na svojih zemljevidih vidijo rdečo zastavico, ki označuje pravkar sproščeno parkirno mesto. Po petih minutah zastavica postane rumena, po dvajsetih minuta pa izgine, saj program predvideva, da je parkirno mesto že zasedel kdo drug. Zamisel ni slaba, vprašanje pa je, ali se bo uveljavila.

Prva prepreka je kritična masa, saj brez zadostnega števila uporabnikov program ne bo...

28 komentarjev

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske...

36 komentarjev

Toyotin nov varnostni sistem v vozilih

Akihabaranews - Toyota je obstoječe varnostne sisteme izboljšala in povezala na nov način, z namenom zaznavanja trkov, izogibanju le teh, obdržati vozilo na cestišču, pomoči vozniku, nadzoru stanja vozila in v najhujšem primeru aktivno zmanjšati potencialne poškodbe potnikov. Več o tem si preberite tukaj.


Pri tem so domislili tudi nov varnostni sistem imenovan "Rear-End Pre-Crash Safety System". Le-ta v primeru, da radar zazna približevanje od zadaj, pomakne vzglavnike naprej za zavarovanje vratu in glave. Dosedaj so bili znani le pasivni sistemi (Saab), ki so reagirali mehansko po trku. Več o vsem skupaj si lahko preberete, ali pogledate film, tukaj.

Z delom sistema upravlja nov NECov 100 Mhz procesor IMAPCAR® namenjen zaznavi vizualnih objektov. Po trditvah proizvajalca je 5x hitrejši od konkurence, sposoben je namreč do 100 giga operacij/s pri porabi kvečjemu 2 W.
Sistem različne objekte zaznava s pomočjo radarjev, infrardečih in stereo video kamer (za zaznavanje 3...

33 komentarjev

Avto parkiraj se!

reddit - Japonci se lahko razvajajo s parkirnim pomagačem (IPA -- Intelligent Parking Assist) v Toyota Priusih že od leta 2003, letos pa to čudo tehnike prihaja tudi v Evropo. Vse kar mora voznik (v optimalnih okoliščinah) storiti je, da izbere željeno parkirno mesto, od tu naprej lahko moli vse štiri v zrak. Dobesedno.

Priporočam ogled tega kratkega filmčka, kjer je ta zmožnost zelo nazorno prikazana.

Kako že gre tista mantra, računalnik ne bo nikoli vozil tako dobro kot človek? Zanimivo.

70 komentarjev

Epsonov komar

Slashdot - Tiskalniški gigant Epson je danes širši javnosti predstavil leteča robota - µFR ("Micro Flying Robot"). 10g gramov težki mikrorobot uporablja za svoje delovanje ultra tanek ultrasoničen motor. Dodaten bonbonček pa je še vgrajeni modri zob, preko katerega krmilimo to čudo tehnike. Med demonstracijo je Epson uprizoril pravi manjši robotski balet. Več informacij na domači strani.

Robota bodo kazali vsem interesentom na Mednarodnem sejmu robotike 2003, ki se bo jutri začel v Tokyu. Ta dogodek sam pa skoraj zahteva, da bomo tekom tedna poročali še o kakšnem novem dosežku v tehniki.

9 komentarjev