»

Domače branje: "Schneier, Bruce. 2003. Beyond Fear. New York: Copernicus Books."

Slo-Tech - Schneier, Bruce. 2003. Beyond Fear. New York: Copernicus Books.

Bruce Schneier, se sicer ukvarja z računalniško varnostjo in kriptografijo, vendar pa v knjigi Beyond Fear govori predvsem o varnosti na splošno. Osnovni principi varnosti varnosti se namreč ne razlikujejo, pa naj gre za informacijsko varnost, fizično varnost ali varnost pred terorizmom.

Na začetku knjige Schneier razloži nekaj osnovnih konceptov, predvsem to, da je varnost stvar tehtanja ("security is a trade-off"), v nadaljevanju pa se ukvarja z osnovnimi principi napada ter varovanja. Z številnimi primeri pokaže da popolnoma učinkoviti protiukrepi ne obstajajo in da posledično tudi popolne varnosti ni. Prav tako pokaže tudi da sam nakup varnostne tehnologije ni zadosten ukrep za povečevanje varnosti in da enako velja tudi za panično zaostrovanje varnostnih ukrepov. Ne preseneča, da se ravno zato Schneier v knjigi dotakne tudi ukrepov za povečevanje varnosti v letalskem prometu in protiterorističnih ukrepov v ZDA...

11 komentarjev

Schneierjeva analiza programa US-VISIT

Crypto-Gram - V najnovejši izdaji Crypto-Grama Bruce Scneier podaja kratko analizo programa US-VISIT. Gre za projekt, s katerim ZDA spremljajo tuje državljane, ki obiskujejo ZDA.

Ob vstopu v ZDA vsakemu obiskovalcu poberejo prstne odtise in ga fotografirajo, ter preverijo, če se oseba nahaja na seznamu kriminalcev ali teroristov.

Od januarja 2004 so tako preverili več kot 44 milijonov obiskovalcev, med katerimi so odkrili "okrog 1000" oseb, ki so bili na seznamu kriminalcev in ilegalnih migrantov, v številko pa so všteti tako "težji", kot "lažji" kriminalci.

Leta 2004 so bili predvideni stroški projekta US-VISIT okrog 15 milijard dolarjev, čeprav so pravi stroški verjetno še višji.

Na podlagi teh podatkov je Schneier preprosto izračunal da je odkritje posameznega kriminalca oz. ilegalnega migranta s pomočjo programa US-VISIT stalo 15 milijonov dolarjev.

In kaj na to porečejo davkoplačevalci?

22 komentarjev