»

Robot, ki prijateljuje s ščurki

New Scientist - Znanstveniki iz Belgije, Francije in Švice, so v projektu Leurre malega robotka opremili z vonjem ščurkov, da bi ga sprejeli medse. Dodali so mu še podobno vedenje, ki so ga pred tem temeljito preučili, kot na primer njihovo "zborovanje".



Samega infiltratorja so poimenovali Insbot, ki zna s pomočjo še treh tovarišev ostale ščurke nahujskati, da pridejo na plano, kar zna v prihodnosti ob poklic spraviti marsikaterega profesionalnega zatiralca insektov.

Shematika samega robotka je prosto dostopna, če imate željo zgraditi svojega in se vam zdi, da so vaši domači insekti preveč osamljeni. Zadevico poganjata dva PIC 20MHz procesorja in dva Swatch motorčka. Interakcijo z ostalimi ščurki si lahko ogledate na filmčku ali...

17 komentarjev

Nova vesoljska odkritja

New Scientist - Okrog Plutona se občasno pojavljajo bledi ledeni obroči, ki so posledica trkov z drobci (relativno na velikost planeta), tavajočimi po vesolju. Njegova sopotnica je tudi luna, ki so jo odkrili leta 1978 in nosi angleško ime Charon. Sedaj so s pomočjo Hubblovega vesoljskega teleskopa odkrili še dve dodatni luni, ki sta poimenovani s tipično znanstveno suhoparnima imenoma P1 in P2. O tem, zakaj znanstveniki menijo, da so si vsi štirje v sorodu, preberite v izvornem članku New Scientista.

Temna snov, ki je burila duhove v prenekateri žal zaklenjeni temi tega foruma, bo še naprej ostala misteriozna, kmalu pa bo morda odkrita ali vsaj pojasnena <i>manjkajoča</i> kovina. Znanstveniki so z opazovanjem bližnjih galaksij ugotovili neravnovesje vsebnosti cinka, ki odstopa od teoretičnih številk.

7 komentarjev

Pajki popravljajo vesoljska plovila

vir: NASA
engadget - NASA razvija osem-nogega pajku podobnega robota za delo v vesolju. Poleg poklona vsem ZF grozljivkam B-kategorije, ima oblika tudi kar nekaj dejanskih prednosti. Poleg velike stabilnosti in zmožnosti premagovanja ovir se lahko ob premišljenem razporejanju teže poja po površinah, ki bi jih sicer s svojimi 300 kilogrami poškodoval.

Moram priznati, da mi je že trenutni 1:4 prototip privabil nasmeh [navdušenja] na obraz.

21 komentarjev

Nakupovanje

engadget - Wal-Mart in Costco preučujeta možnost uvedbe biometričnih plačilnih terminalov v svoje trgovinske verige. Za uporabo takšnega sistema bi se vsaka stranka morala najprej registrirati, pri čemer bi oddala svoj prstni odtis in zlasti podatke o kreditni kartici, pri vsakem nadaljnem nakupu pa bi zadoščal le še prst na roki. Skupaj z radijskim sledenjem izdelkov bi to lahko izdatno zvečalo pretočnost blagajn kot tudi zmanjšalo število zaposlenih.

Ampak to še ni vse! Da bi kar se da oplemenitili...

28 komentarjev

Slovenija iz ptičje perspektive

Slo-Tech - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je omogočilo on-line vpogled v grafične podatke s katerimi razpolaga.

Gre za
- fotoposnetke celotne Slovenije (resolucija cca 0,5 m - vidijo se pešci na cesti),
- dejansko rabo zemljišč in gozdov (njive, travniki, gozdovi, vode, sadovnjaki, vinogradi...),
- parcele (meje parcel in pacelne številke),
- melioracijska območja.

Aplikacija omogča tudi:
- merjenje razdalj in površin z miško,
- omogočeno je vključevanje-izključevanje posameznih slojev,
- premikanje, zoomiranje,
- če imate kmgmid številko lahko vpogledate tudi v vse svoje parcele in površine, ki ste jih prijavili za subvencije v letu 2004.

Vnesite koordinate 462150, 100930 in merilo 1:1000...

88 komentarjev

Z mravljami nad kombinatoriko

Wired News - Biologija in računalništvo se vam morda zdita čuden par, a ravno ta izvirnost prinaša izjemne rezultate. Evolucijske algoritme že poznate, kaj pa algoritme, ki posnemajo obnašanje mravelj? Ta delovna bitja zmorejo premagovati velikanske ovire in so odlično organizirana, vse to brez centraliziranega vodstva! Med sabo komunicirajo s feromonskimi sledovi, ki jih puščajo za sabo, k danemu opravilu pristopajo, dokler ta ni rešen. Če to spremenimo v abstrakten sistem, dobimo množico preprostih agentov z 'skupno zavestjo', ali bolje rečeno enotnim zavedanjem problema. Vse ostalo so le posledice.

Več podjetji že uporablja postopke, osnovane na mravlji miselnosti za reševanje kombinatorijskih optimizacijskih...

3 komentarji

Prva noč

Jaz - Hehe, prva noč z novo stranjo je za nami. Zdi se mi, da do večjih težav ni prišlo, tako da lahko rečem, da je splavitev strani bila uspešna. To seveda še nikakor ni končna podoba, oziroma funkcionalnost, saj bo do konca tedna dodano več stvari, kar pa sem povedal že včeraj. Ne pozabite, da lahhko vsa svoja mnenja izrazite preko Foruma, ali se izživljate nad ubogo Anketo.Sedaj pa nekaj dejanskih novic [;)].

0 komentarjev