»

Pozdravljen, svet! - globoko iz vesolja

Umetniška upodobitev Rosette in Philae na kometu

vir: ESA
ESA - Leta 2004 je Evropska vesoljska agencija v vesolje poslala robotsko vesoljsko plovilo Rosetta, ki je del misije z namenom orbitiranja in pristanka na kometu 67P/Churyumov–Gerasimenko. To je nasploh prva misija takšne vrste, saj je pri vseh dosedanjih šlo zgolj za prelete kometov.

Na skoraj desetletni poti k cilju, kometu premera 4 kilometre, je plovilo opravilo več preletov Zemlje, Marsa in dveh asteroidov. Sredi leta 2011 je bila Rosetta od sonca oddaljena skoraj 800 milijonov kilometrov, zaradi česar sončna svetloba ni več zagotavljala dovolj energije za...

23 komentarjev

Voyager 2 govori klingonščino

NASA - Voyager 2 je vesoljska sonda, ki so jo s Floride v vesolje izstrelili leta 1977. Sprva zamišljen kot nadaljevanje programa Mariner je Voyager 2 letel proti zunanjim planetom Sončevega sistema. Izkoristil je gravitacijsko energijo Urana in Neptuna ter po nekaj fantastičnih posnetkih Saturna, Urana in Neptuna odletel proti medzvezdnemu prostoru.

Podatki s senzorjev na plovilu kažejo, da je 30. avgusta 2007 na oddaljenosti 76 astronomskih enot preletel terminacijski udar (zaradi fluktuacij Sončeve aktivnosti se je to zgodilo petkrat). To je meja, kjer se sončni veter zaradi interakcije z medijem v medzvezdnem prostoru toliko upočasni, da ne potuje več z nadzvočno hitrostjo (ta znaša v tistem delu vesolja okrog 100...

33 komentarjev

NASA praznuje 50 let

vir: NASA
NASA - Včeraj (1. oktobra) je ameriška agencija za aeronavtiko in vesolje, bolj znana pod imenom NASA, praznovala svoj 50. rojstni dan. Ustanovljena je bila 1. oktobra 1958 leta z namenom razvoja vesoljskega programa in izvajanja dolgoročnih raziskav v civilnem in vojaškem letalstvu. Njen moto se še danes glasi "napredek za vse".

NASA se ponaša z številnimi uspešnimi vesoljskimi odpravami, med katerimi je še danes verjetno največji uspeh pristanek človeka na Luni v programu Apollo. Med ostalimi velikimi dosežki lahko omenimo tudi programa Skylab in Shuttle, odpravi Voyager in Hubble space Telescope (HST) ter serijo uspešnih odprav na Mars, Jupiter in...

6 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Ali smo dobili vzorce vesolja, stare kot vesolje samo?

Google News - Pred sedmimi leti, natančneje sedmega februarja 1999, je ameriška vesoljska agencija NASA poslala v vesolje plovilo z imenom Stardust.

Primarna naloga Stardusta je bila zbiranje prahu ter na ogljiku temelječih snovi iz kometa Wild 2, katerega je odkril Paul Wild, šestega januarja 1978. Takrat je bil relativno blizu Zemlje - 1,21 AU.

Poleg tega je plovilo imelo dodatno nalogo - nabrati medzvezdni prah, vključno z nedavno odkritim tokom prahu, ki je pripotoval v naš sončni sistem iz smeri Strelca. Ti materiali, po mnenju nekaterih znanstvenikov, vsebujejo starodavne ostanke iz tvorbe in formacije sončnih sistemov. Strokovnjaki upajo, da jim bo analiza pomagala pri razumevanju evolucije (formacije) našega sončnega sistema in morda tudi izvora življenja. Vir.

V zgodnjih urah petnajstega januarja 2006 bo plovilo, ki je na svoji misiji prepotovalo 4,63 milijarde kilometrov, pristalo na Zemlji.

Več informacij je na voljo na news.google.com.

27 komentarjev

Našli razbitine BEAGLE 2 na Marsu

Reuters - Raziskovalno plovilce Beagle 2 naj bi pristalo na Marsu za božič leta 2003, a so žal izgubili kontakt z njim 19. decembra 2003. K sreči evropska izguba ni spravilo NASE v obup in so že v sklepni fazi priprav za misijo k Plutonu in njegovemu mescu.

Danes po skoraj dveh letih, jim je s pomočjo Mars Global Surveyorja uspelo najti razbitine plovila poimenovanem po Darwinovi ladji, ki naj bi nesrečno zadelo steno kraterja in se zaustavilo v njegovi sredini. Ker je bilo zamišljeno, za "pristanek" na vodoravnih tleh, je bilo to za sondo usodno. Če bi pristala samo meter bolj naprej bi pristanek verjetno preživela. Več fotografij si lahko ogledate na domači strani Beagle 2.

Škoda. Delujoči Beagle 2 bi zagotovo pripomogel v temi 50let laži in norčevanja!!!odgovor je tukaj"v vesolju nismo sami

13 komentarjev