»

Najmočnejši socket939 procesor

AMD Athlon 64 FX-60

AMD - AMD je danes spustil v prodajo svojo najnovejšo pošast, dvojedrni procesor AMD Athlon 64 FX-60, katere jedri tiktakata na 2.60GHz, vsakemu jedru pa je dodeljeno 1 MB L2 predpomnilnika. Po podatkih AMD-ja gre za njihov zadnji procesor za podnožje (socket 939, vsi prihajajoči procesorji bodo izdelani za novo platformo AM2. Zanj hočejo ''skromnih'' 1.031 ameriških zelencev.



Ob predstavitvi so se na spletu pojavili že prvi testi in primerjave nove AMD-jeve zverine:

AnandTech
X-bit labs
Hexus.net
PCPerspective
Hot Hardware
AMDZone
T-Break

Vse skupaj bi lahko bilo še bolj pompozno, če AMD splavitve novega procesorja ne bi držal v taki tajnosti, da je na predstavitev prišla le...

54 komentarjev

AMD Athlon 64 5000+ X2

Xtreme Systems - V drugi četrtini leta 2006 tako končno dobimo podnožje M2, ki bo prineslo podporo DDR2 tudi na AMD sisteme. Procesorji bodo opremljeni s 333 MHz zunanjim vodilo, torej bodo bodoči uporabniki potrebovali PC2-5400 module.

Novo enojedrni čipi bodo imeli kodno ime Orleans, njihovi dvojedrni bratci pa Windsor. Vsi bodo narejeni v 90nm procesu, vsebovali bodo Pacifica virtualizacijsko tehnologijo ter Presidio Security tehnologijo.

Novi X2 5000+ bo tekel pri 2,667 GHz (333 MHz * 8), vseboval pa bo 2x 1 MB L2 predpomnilnika.

Še novica na VR-Zone ter tema na XtremeSystems.org forumu.

34 komentarjev

AMD na 65 nm

The inquirer - AMD je dokončal razširitev tovarne Fab 36 v Dresdnu, kjer bodo izdelovali procesorje v 65 nm tehnologiji in načrtuje odprtje v sredini oktobra. Glede na podatke, do katerih se je dokopal The Inquirer, je AMD izdelal prve delujoče primerke procesorjev v 65 nm junija. Uradno so prvi primerki takih procesorjev napovedani za leto 2006, torej AMD ne bo zaostal za Intelom pri prehodu na nov postopek izdelave.

62 komentarjev

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev

AMD izziva - Intel se umika

The inquirer - The inquirer navaja, da je AMD v nekaj današnjih ameriških časnikih (med drugim Wall Street Journal, USA Today in San Francisco Chronicle) objavil zanimivo celostransko reklamo, na kateri AMDjev procesor stoji v boksarskem ringu in čaka na nasprotnika iz Intela. S tem so pozvali svojega konkurenta na uraden dvoboj, v katerem bi se naj pomerila strežnika z dvojedrnimi procesorji obeh podjetij, testiranje pa bi izvedla nepristranska družba. Po besedah AMDja bi z rezultati takšnega testiranja končni uporabniki lažje izbrali procesor, ki bi najbolj ustrezal njihovim potrebam, a Paul Ottelini, CEO Intela, je izziv gladko zavrnil.

Če vas zanima kaj več o AMDjevi zanimivi reklamni potezi (ki je, mimogrede, na tak način niso izvedli prvič) preberite izvorno novico na The inquirerju in poročanje PCWorlda.

Intel je upravičeno vrgel brisačo v ring, saj je AMD trenutno težkokategornik, vprašanje pa je, kako se bodo na to potezo odzvali kupci.

21 komentarjev

SCSI kontrolerja

Tom's Hardware - Že dolgo časa obstaja SCSI tehnologija, ki je mnogo hitrejša in temu primerno tudi dražja od običajne ATA 100 tehnologije. Seveda so drugačni tudi trdi diski, saj se vrtijo na višjih obratih in so tudi hitrejši glede prenosa podatkov. Ker pa večina matičnih plošč nima SCSI kontrolerjev, ga moramo dukupiti in dva izmed njih so si ogledali na Tom's Hardware. Sami kartici spadata v višji kakovostni in prav tako cenovni razred. Cena je morda pretirana saj boste za prestiž morali odšteti kar 650 ameriških zelencev.

0 komentarjev