»

Izšel operacijski sistem NetBSD 10.0

Slo-Tech - Po petih letih razvoja je izšel NetBSD 10.0, ki predstavlja osemnajsto večjo verzijo operacijskega sistema NetBSD. Beta je izšla že leta 2022, konec minulega leta pa smo dočakali prve kandidate za izid (release candidates). Sedaj je tu končni izdelek. Nova verzija, s katero lahko nadgradimo prejšnji NetBSD 9.0, prinaša precej novosti. To so na primer podpora za WireGuard, nove platforme ARM (denimo Apple Silicon, Raspberry Pi), Intel Ethernet, šifriranje izmenjalne particije (swap) itd. Novinec je tudi približno 12 odstotkov hitrejši od predhodnika. Novo verzijo lahko snamemo z uradne strani.

NetBSD je nastal iz Unixovega BSD (Berkeley Software Distribution), ki ga je napisal Bill Joy. Iz njega se je razvilo več operacijskih sistemov, med njimi tudi popularni FreeBSD, OpenBSD in seveda NetBSD. OpenBSD je sicer slednjega prerasel, a ima NetBSD še vedno precej zvestih uporabnikov. Tudi NetBSD je odprtokoden in brezplačen projekt, še danes pa teče na široki paleti strojne opreme....

2 komentarja

Izšel Python 3.0

The Register - Če ste morebiti zamudili, v sredo je izšel Python 3.0, katerega nova verzija ni več popolnoma združljiva z družino 2.x. Guido van Rossum, oče projekta, je dejal, da je jezik večinoma enak, so pa spremenili vrsto detajlov, popravili nekaj nadležnosti in pobrisali nekaj zastarele kode ter reorganizirali standardno knjižnico. Priznava, da verzija 3.0 teče deset odstotkov počasneje od predhodne in pravi, da se bodo tej težavi posvetili pozneje. Seznam vseh novosti je na voljo na uradni spletni strani.

60 komentarjev

NetBSD 3.0 je končno izdan!

OSNews - Po šestih RC različicah je NetBSD končno izdal verzijo 3.0. NetBSD nadaljuje svojo tradicijo izboljšavami stabilnosti, varnosti,... poleg ostalih platform sedaj podpira tudi 2 novi platformi in sicer: iyonix in hp700.

Knjižnice jedra in orodja lahko sedaj podpirajo datotečne sisteme velikosti večje od 2 terabajtov in podpora Xen 2.0 nudi gostovanje več navideznih serverjev na enem samem računalniku.

Preden si ga pretočite si oglejte seznam sprememb.

1 komentar

Xen 3.0

Monitor - Xensource predstavlja Xen 3.0 - novo različico odprtokodnega orodja za virtualizacijo operacijskih sistemov na Intelovi platformi za poslovne uporabnike. Tretja različica prinaša kopico novosti, med drugim najhitrejši hypervisor (vmesnik med navideznimi računalniki in strojno opremo), podporo za večje strežniške sisteme (32 procesorjev), podporo za 64-bitne procesorje, večji podprti fizični naslovni prostor, podporo za "vročo" priključitev procesorjev za izravnavo bremen in podporo Intelovi tehnologiji VT-x za pospeševanje virtualizacijskih sistemov. Kmalu se obeta tudi podpora za tehnologijo Pacifica, konkurenčni odgovor na to temo s strani družbe AMD.

Poleg Xena 3.0 je izšel še XenOptimizer, prvi komercialni izdelek podjetja za lažje upravljanje in optimizacijo bremena pri večjih namestitvah virtualizacijske tehnologije. Xen 3.0 podpirajo veliki ponudniki odprtokodnih rešitev, v svoje bodoče izdelke pa ga bosta vključila tako Red Hat kot Novell.

12 komentarjev

Končno slovenska tipkovnica za NetBSD

Slo-Tech - Od sedaj imate še en izgovor manj za neuporabo NetBSD, izredno prenosljivega operacijskega sistema, ki se po nekaterih testih sodeč tudi po učinkovitosti menda kosa s FreeBSD.

Pisec teh vrstic je namreč usposobil slovenski razpored tipk na tipkovnici in poskrbel za več možnih variant, odvisno od vaših želja in potreb. Zaradi daljše življenjske dobe so navodila za usposobitev podana v forumu, kjer lahko tudi dopišete morebitne težave ali mnenja.

1 komentar

Primerjava NetBSD 2.0 in FreeBSD 5.3

Slashdot - OSNews.com poroča, da je Gregory McGarry testiral hitrost operacijskih sistemov NetBSD 2.0 ter FreeBSD 5.3.

Testiral je na Pentiumu 4 3 GHz, kar pomeni da izboljšave FreeBSDja v SMP sektorju niso prišle do izraza in kjer NetBSD še vedno uporablja starejšo tehnologijo.

Poleg tega pa je NewsForge spisal intervju z nekaj NetBSD razvijalci o tehnologiji v ozadju tega operacijskega sistema.

9 komentarjev

NetBSD 2.0 je tu!

OSNews - Izšel je NetBSD 2.0, že deseta uradna različica operacijskega sistema, katere binarni paketi so na voljo za 48 arhitektur. Izboljšav in sprememb sta deležna predvsem datotečni sistem in delo s pomnilnikom, prisotne so varnostne izboljšave, podprte pa dodatne platforme in priklopne enote. Ena ključnih pridobitev nove različice je tudi podpora SMP. Prenos je na voljo z več zrcalnih strežnikov.

10 komentarjev

Primerjava operacijskih sistemov *BSD

OSNews - Organizacije in podjetja, ki želijo uporabljati prosti Unix, imajo danes na voljo dve rešitvi: bolje propagiran Linux ali starejši BSD. Naslednji članek nam predstavi vse glavne različice BSD-ja, ki se ponašajo vsaka s svojo specifičnostjo: FreeBSD (hitrost), NetBSD (prenosljivost med platformami), OpenBSD (varnost) ter Darwin (Mac OS X).

Domače strani vseh BSD-jev:
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD
OpenDarwin
DragonFly BSD (ni omenjen v članku)

0 komentarjev

Slovenska tipkovnica za OpenBSD (in NetBSD)

Slo-Tech - OpenBSD je eden najvarnejših operacijskih sistemov, ena od njegovih pomanjkljivosti za naše loge pa je tudi nepodprta slovenska tipkovnica. Ampak ne več dolgo. Lastnoprstno sem namreč spesnil ustrezne popravke, ki sedaj čakajo na prostovoljce, da jih preizkusijo. Tisti, ki vas stvar zanima, navalite na forum in ne pozabite poročati o vaših izkušnjah ali še kaj dodatno vprašati. Zadeva je najverjetneje uporabna tudi pri OpenBSD-jevi "materi" - NetBSD.

Če bo šlo vse po načrtu, se letošnjega prvega maja ne bomo spominjali le po pridružitvi EU temveč tudi po izidu prve uradne izdaje OpenBSD s podprto slovensko tipkovnico.

2 komentarja