»

Obraz na Marsu

Slika: obraz na Marsu, posnet leta 1976. Vir: izvirni članek, ESA

ESA - ESA (European Space Agency) je 21. 9. 2006 izdala serijo obdelanih stereofotgrafij področja Cydonija na Marsu, kjer se nahaja slavni "obraz na Marsu", ki je dajal inspiracijo številnim entuziastičnim zagovornikom obstoja inteligentne civilizacije na rdečem planetu (imenovanih tudi "marsovci" ali "mali zeleni" [:D]).

Novo izdane slike imajo ločljivost 13,7 metra na piko, posnete pa so bile z visokoločljivostno stereo kamero (Hi-Res Stereo Camera HRSC), ki je del orbiterja Mars Express.

Malo zgodovine: obraz na Marsu je prvič posnela vesoljska sonda Viking 1 25. julija 1976. Čeprav so Nasini znanstveniki sliko že v izdaji za medije pravilno interpretirali kot igro geologije in senc, so...

17 komentarjev

Upravljanje računalnika z mislimi

vir: Reuters
Reuters - Reuters poroča, da so znanstveniki naredili nov korak v smeri upravljanja računalnika z mislimi. Kot so sporočili raziskovalci podjetja Cyberkinetics Neurotechnology Systems, nov možganski senzor omogoča, da uporabnik (test je opravil 25-letni tetraplegik) z mislimi premika miškin kazalec, odpira elektronsko pošto in upravlja z robotsko napravo. BrainGate senzor, ki vključuje tudi implantacijo elektrod v možgane (v predel, ki nadzoruje gibanje), bo tako lahko v prihodnosti vsaj nekoliko olajšal življenje vsem, ki so postali paralizirani zaradi bolezni ali poškodbe. Čeprav to ni prvi tovrsten poizkus premikanja miškinega kazalca z...

18 komentarjev

Nova vesoljska odkritja

New Scientist - Okrog Plutona se občasno pojavljajo bledi ledeni obroči, ki so posledica trkov z drobci (relativno na velikost planeta), tavajočimi po vesolju. Njegova sopotnica je tudi luna, ki so jo odkrili leta 1978 in nosi angleško ime Charon. Sedaj so s pomočjo Hubblovega vesoljskega teleskopa odkrili še dve dodatni luni, ki sta poimenovani s tipično znanstveno suhoparnima imenoma P1 in P2. O tem, zakaj znanstveniki menijo, da so si vsi štirje v sorodu, preberite v izvornem članku New Scientista.

Temna snov, ki je burila duhove v prenekateri žal zaklenjeni temi tega foruma, bo še naprej ostala misteriozna, kmalu pa bo morda odkrita ali vsaj pojasnena <i>manjkajoča</i> kovina. Znanstveniki so z opazovanjem bližnjih galaksij ugotovili neravnovesje vsebnosti cinka, ki odstopa od teoretičnih številk.

7 komentarjev

Z dvigalom miljo visoko

New Scientist - Še pomnite NASIN natečaj za vesoljsko dvigalo? Kljub bornim rezultatom, ideja še živi. Podjetje LiftPort Group je januraja v Arizoni razpelo ogljikov kabel s postojanko na koncu miljo v nebo. Večslojni (očitno ploščat) kabel je širok 5 cm in debel nič več kot nekaj listov paprija. Celotna kompozicija je brez večjih težav visela pod tremi baloni neprekinjeno 6 ur. Še 61.999 milj, pa bodo na cilju. Dosežek žal kazi dejstvo, da je robotom-šerpam uspelo iz...

46 komentarjev

Ali smo dobili vzorce vesolja, stare kot vesolje samo?

Google News - Pred sedmimi leti, natančneje sedmega februarja 1999, je ameriška vesoljska agencija NASA poslala v vesolje plovilo z imenom Stardust.

Primarna naloga Stardusta je bila zbiranje prahu ter na ogljiku temelječih snovi iz kometa Wild 2, katerega je odkril Paul Wild, šestega januarja 1978. Takrat je bil relativno blizu Zemlje - 1,21 AU.

Poleg tega je plovilo imelo dodatno nalogo - nabrati medzvezdni prah, vključno z nedavno odkritim tokom prahu, ki je pripotoval v naš sončni sistem iz smeri Strelca. Ti materiali, po mnenju nekaterih znanstvenikov, vsebujejo starodavne ostanke iz tvorbe in formacije sončnih sistemov. Strokovnjaki upajo, da jim bo analiza pomagala pri razumevanju evolucije (formacije) našega sončnega sistema in morda tudi izvora življenja. Vir.

V zgodnjih urah petnajstega januarja 2006 bo plovilo, ki je na svoji misiji prepotovalo 4,63 milijarde kilometrov, pristalo na Zemlji.

Več informacij je na voljo na news.google.com.

27 komentarjev

Iskanje zvezd za lenuhe

CNet - Amaterski opazovalci nočnega neba naj bi, če sodimo po poljudnoznanstvenih oddajah, znatno prispevali k novim odkritjem. Mimogrede, za vse vas, ki imate tovrstne ambicije, po novem ponujajo tudi posebne opazovalske stole.

Večina dosedanjih amaterskih teleskopov deluje tako, da se s pomočjo računalnika usmerjajo proti želenim planetom, zvezdam, ozvezdjem in galaksijam, pri Celestronu pa so si teleskop zamislili na ravno obraten način. Njihov nov izdelek omogoča, da skozenj pogledamo v nebo, pri čemer nam naprava pove, kam gledamo. Model Skyscout to naredi z vgrajenim GPSom, senzorji za x,y in s komponente ter bazo s 6K+ podatki. Ima tudi utor za SD spominsko kartico za nalaganje dodatna pojasnila.

Verjetno se bo s prodajo te naprave zmanjšalo število prijav opažanj NLPjev. Še resen premislek - Ali ponujajo različice za severno in južno poloblo posebej?

11 komentarjev

Našli razbitine BEAGLE 2 na Marsu

Reuters - Raziskovalno plovilce Beagle 2 naj bi pristalo na Marsu za božič leta 2003, a so žal izgubili kontakt z njim 19. decembra 2003. K sreči evropska izguba ni spravilo NASE v obup in so že v sklepni fazi priprav za misijo k Plutonu in njegovemu mescu.

Danes po skoraj dveh letih, jim je s pomočjo Mars Global Surveyorja uspelo najti razbitine plovila poimenovanem po Darwinovi ladji, ki naj bi nesrečno zadelo steno kraterja in se zaustavilo v njegovi sredini. Ker je bilo zamišljeno, za "pristanek" na vodoravnih tleh, je bilo to za sondo usodno. Če bi pristala samo meter bolj naprej bi pristanek verjetno preživela. Več fotografij si lahko ogledate na domači strani Beagle 2.

Škoda. Delujoči Beagle 2 bi zagotovo pripomogel v temi 50let laži in norčevanja!!!odgovor je tukaj"v vesolju nismo sami

13 komentarjev

Vesoljsko dvigalo - tekmovanje

vir: NASA
News.com - NASA gosti tekmovanje, na katerem se bo sedem prijavljenih moštev iz ZDA in Kanade pomerilo v izdelavi konceptnega vesoljskega dvigala. Ekipe morajo pripraviti robotizirana dvigala in trak, po katerem se bodo na tekmovanju vzpenjala. Vzpeti se bodo morali 50 metrov visoko in ob tem prenesti nekaj tovora, z minimalno hitrostjo vsaj 1 m/s. Zmagala bo ekipa, ki bo v treh poskusih zbrala največ točk. Le-te se bodo izračunale na podlagi mase prepeljanega tovora in povprečne hitrosti dvigala. Vsekakor bodo rezultati dela ekip zanimivi za nadaljne raziskovanje vesoljskega dvigala, ki bi pomenilo poceni prevoz opreme in ljudi v orbito Zemlje. Več o tekmovanju...

52 komentarjev