»

Firefox z napako

Slashdot - V javnost je prišla vest, da ima najnovejša različica Firefoxa napako, ki vam lahko onemogoči uporabo brskalnika, dokler je ne odpravite. Do napake pride, ko uporabnik naleti na spletno stran, ki namerno vsebuje zelo dolgo ime strani. Ker Firefox shrani podatke o obiskanih spletnih straneh v datoteko, ki jo prebere ob vsakem zagonu, se vam tako brskalnik ob naslednjem zagonu "obesi" in prične porabljati celotno razpoložljivo procesorsko moč. Problem se začasno odpravi, če izbrišete datoteko history.dat v mapi z osebnimi nastavitvami brskalnika. Za napako ni na voljo še nobenega uradnega popravka. Ta neljubi dogodek lahko preprečite, če onemogočite spremljanje zgodovine (Tools Options History Remember visited pages for at least 0 days) ali pa če v datoteko prefs.js, ki je v isti mapi kot history.dat, vstavite:
user_pref("capability.policy.default.HTMLDocument.title.set","noAccess");
Napaka preizkušeno deluje na Windows XP. Kdor želi poizkusiti.

Kot zanimivost velja še...

106 komentarjev

Izšel Firefox 1.5

OSNews - Danes je izšla težko pričakovana različica priljubljenega spletnega brskalnika, Mozilla Firefox. Inačica 1.5 prinaša mnogo izboljšav ter novosti, med katerimi velja omeniti močno pričakovano avtomatsko posodabljanje, ki občutno zmanjša čas in velikost posodobitve. Med novostmi je tudi podpora vektorski grafiki SVG, hitrejša navigacija ter izboljšana podpora CSS in JavaScript spletnih tehnologij. Najnovejšo različico lahko prenesete s FTP strežnika. Kmalu bo na voljo tudi namestitev z uradne spletne strani.

Skupaj z novo verzijo spletnega brskalnika bo fundacija Mozilla razširila ciljno publiko svojega oglaševanja tudi na povprečne uporabnike interneta. Tako je začela z zbiranjem kratkih predstavitvenih filmov, ki jih lahko posnamete in pošljete vsi navdušeni uporabniki brskalnika preko strani Spread Firefox. Najboljši film bo izbran kot reklama, ki se bo predvajala na različnih medijih.

Spremenil naj bi se tudi ritem izdaj končnih različic brskalnika. Sedaj lahko...

89 komentarjev

Slovenija druga v popularnosti Firefoxa

SperadFireFod - Francosko podjetje XitiMonitor je te dni objavilo izsledke raziskave o razširjenosti brskalnika Mozilla FireFox. Raziskava ugotavlja, da delež uporabe FireFoxa v zadnjem letu raste (IE, ravno nasprotno, izgublja popularnost), povprečno pa ga ob nedeljah, ko je uporaba tega brskalnika najvišja, uporablja 16,7% evropskih uporabnikov spleta.

Na prvem mestu po uporabi je Finska (32,1%), Slovenija pa ji je z dobrimi 31,8% tesno za petami. Tretja je Nemčija z 28% tržnim deležem, ki pa glede na število uporabnikov predstavlja enega največjih...

107 komentarjev

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

News.com - Od prvega izida Firefoxa 1.0, lanskega novembra, je bilo zabeleženih 106,4 miljonov dolpotegov brskalnika iz Mozilline domače strani. V začetku tega meseca je izšel Firefox 1.5 release candidate 1, ki ga trenutno testira okoli pol miljona uporabnikov in bo v par tednih doživel uradno izdajo. Med glavnimi novostmi tako nova različica prinaša avtomatske posodobitve in hitrejše brskanje po straneh.

Chris Beard, predsednik Mozille, je še dejal, da bodo po izidu različice 1.5 začeli z agresivnejšim razvojem. Tako bi naj Firefox 2 izšel v sredini prihodnjega leta, Firefox 3 pa v prvi četrtini 2007. Prav tako pa bodo pri Mozilli z novim letom začeli z rednimi posodobitvami varnosti in stabilnosti vsakih 6-8 tednov. Nujni varnostni popravki pa bodo izhajali po potrebi tudi med rednimi popravki.

Vse najboljše in kar tako naprej!

39 komentarjev

Varnostne luknje v IE6/SP2

Slashdot - Secunia je ponovna objavila opozorilo o kritičnih varnostnih luknjah. Tokrat je na udaru Microsoft Internet Explorer 6. Kritične napake je mogoče izkoristiti v sistemih z nameščenim drugim skupkom popravkov za Windows XP. Težave se pojavljajo v Microsoftovi ActiveX kontroli, ki dovoli skriptnim jezikom pisati poljubne datoteke na disk. V povezavi z ostalima dvema luknjama pa je mogoče tudi poganjati poljubne ukaze.

Preizkus ranljivosti vam bo hitro povedal ali ste tudi vi ranljivi. Varnostno podjetje predlaga kot rešitev napake zamenjavo brskalnika. Microsoft je bil obveščen o napaki 21. oktobra 2004.

53 komentarjev

Orodne vrstice iskalnikov za Firefox

Mozillazine - Nov iskalnik A9, ki si ga lasti Amazon.com, odslej ponuja orodno vrstico tudi za brskalnik Firefox. Vrstico namestimo kot običajno razširitev za Firefox. V predstavitvi nove razširitve so avtorji zapisali, da je bila med najpogostejšimi željami uporabnikov. Na naklonjenost slednjim s strani podjetja pa kaže že oglas na prvi strani iskalnika in prednostna vloga Firefoxa na strani s predstavitvijo vrstice.

Za podoben korak so se odločili tudi pri Yahoo!-ju. Trenutno smo ob obisku toolbar.yahoo.com preusmerjeni na neuradni Yahoo! Companion for Mozilla, ob obisku beta.toolbar.yahoo.com pa na neuradno vrstico Yahoo! za Firefox.

Še nekaj orodnih vrstic iskalnikov za Firefox.

Še en razlog več za udeležbo današnje prireditve!

8 komentarjev

Gmail ranljiv

Slashdot - Izraelska novičarska stran Nana poroča, da je domači heker Nir Goldshlagger odkril resno varnostno luknjo v priljubljenem Googlovem poštnem sistemu Gmail. Natančne podrobnosti o napaki sicer še niso znane, morebitni škodljivci pa naj bi imeli možnost kraje datoteke s piškotom. Ta bi jim ob poznavanju uporabniškega imena omogočala dostop do celotnega poštnega predala originalnega lastnika. Strokovnjaki za Gmail že odpravljajo napako, omeniti pa velja, da je sistem še vedno v fazi beta in temelji na sistemu povabil. Zgodbo prodaja tudi The Register.

Če popravek ponudite sami, dobite eno brezplačno povabilo za Gmail ;)

1 komentar

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

Spet neumnosti na E-bayu

The inquirer - Zadnjič smo poročali, da je neki Američan na E-bayu prodajal svoj glas na predsedniških volitvah, sedaj pa se je našel njegov mentalni ekvivalent, ki prodaja - mapo na svojem disku.

Tako uporabnik ehosin, kakršen je njegov vzdevek na strani, ponuja mapo "New folder", staro malo več kot dan, in seveda neuporabljeno, poroča Inquirer. Prodajalec pravi, da je mapa kompatibilna z vsemi verzijami Oken, cena po petih ponudbah pa znaša še nekaj več kot 10 funtov.

Pohitite, preden stran umaknejo. Klik.

Vzorec širjenja neumnosti je presenetljivo podoben članicam "zavezniških sil v Iraku"...

17 komentarjev