»

GeForce Go 7700

Nvidia - Nvidia je predstavila novo grafično kartico za prenosne računalnike, GeForce Go 7700. Gre za prvo tovrstno nVidiino grafično kartico, izdelano v 80 nanometrskem procesu. Jedro GeForce Go 7700 tiktaka pri frekvenci 450 MHz in premore dvanajst Pixel cevovodov ter lahko upravlja z do 512 MB pomnilnika, pomnilniške širine 128 bitov. Po zmogljivosti naj bi se uvrščal med GeForce Go 7600 in 7600 GT, od slednjega naj bi bil namreč kljub oznaki 7700 počasnejši. Prvi prenosni računalnik opremljen z omenjeno grafično kartico bo Asusov A8Js.

Več o GeForce Go 7700 preberite v nVidiinem sporočilu za javnost.

1 komentar

Maja prihajajo prvi PPU-ji

Ageia PhysX

Slo-Tech - O PhysX-u, 1. fizikalno procesni enoti (PPU), je bilo pred časom veliko napisanega tudi na Slo-Tech-u. Ageia je oznanila, da bo PhysX proizvajalcem Asus in BFG kupcem na voljo začetku maja. Na PCI kartici bo PPU čipu družbo delalo 128 MB GDDR3 pomnilnika. Različica za sodobnejši PCIe bo na voljo kasneje.



Poleg tega je Ageia dobila konkurenco, saj sta pred kratkim Havok in nVidia predstavila možnost pospeševanja fizikalnih učinkov s pomočjo SLI tehnologije. V tem primeru eden izmed GPU-jev opravlja nalogo PPU-ja. Več o tem lahko preberete v nVidiinem sporočilu za javnost.

Več o prihajajočih PPU-jih si lahko preberete v izvorni novici na Daily Tech-u.

49 komentarjev

Zbirka testov

Slo-Tech - Spet je nedelja in spet je tu zbirka nekaj testov za vse, ki čez vikend nimate početi kaj drugega. Tokrat je največ novosti prav na področju grafičnih kartic in parjenju le-teh v dvojice za vsako dodatno dih jemajočo sličico.

Če začnemo z možnostmi parjenja grafičnih kartic, je zagotovo prvi postanek Tom's Hardware, saj so do potankosti opisali tako CrossFire kot SLI. V testu so primerjali ASUSovi matični plošči, A8R-MVP (bazira na Radeon Xpress 200 veznem čipovju) in A8N-32 SLI Deluxe, ki pa je osnovana okrog svežega nVidiinega čipovja, nForce 4 SLI x16. Kasneje so primerjali tudi nVidiin način parjenja kartic, SLI (z dvema 7800 GT grafičnima karticama) z ATIjevim CrossFire, kjer pa so sparili X850XT ter X850XT Master kartico (za pravilno delovanje je potrebna posebna kartica z dodatnim čipom).

Ravno nakupujete novo grafično kartico in denar ni ovira? Potem si le oglejte primerjalni test nVidiine paradne serije, GeForce 7. V testu sicer ni bila uporabljena najhitrejša...

13 komentarjev

Novi Forceware gonilniki

Nvidia - Včeraj je nVidia izdala novo verzijo svojih gonilnikov ForceWare za grafične kartice. Verzija 81.95 sicer ne prinaša dramatičnih sprememb, saj jih večino že poznamo.

Gonilniki tako podpirajo novo verzijo kartice 7800GTX s 512 MB pomnilnika, okrnjeno verzijo kartice 6800GT, 6800GS, podpirajo različne proizavajalce kartic v SLI načinu (npr. ASUS in Leadtek), boljši izkoristek dvojedrnih procesorjev, ter še mnogo drugih bombončkov, najpomembneje pa je, da so potrjeni s strani Microsofta skozi njegov WHQL program.

8 komentarjev

Nedeljsko branje

Slo-Tech - No, pa nadaljujmo. V prejšnji novici sem obljubljal tudi teste hladilnikov, še prej pa še nekaj o grafičnih karticah.

Na X-bit labs so pod drobnogled vzeli ne eno, temveč dve grafični kartici, Asusovi <i>ekstremni</i> 7800 GT. Azijci so se tokrat požvižgali na referenčni dizajn in na vezje modre barve čipe prispajkali po svoje. Tudi hladilnik ni originalen nVidiin, namenjen 7800 GT karticam, temveč je zelo podoben tistemu z Asusove serije nVidiinih grafičnih kartic 6800.

Na X-bit labs so pripravili tudi zanimiv slovarček za vse, ki vas zmedejo imena, kot so 7800 GTX, 7800 GT, 6800 Ultra, 6800 GT, X850XT, X850PRO, X800XL, X1800XT, X1800XL, ... V njem je poleg imena grafične kartice v tabeli navedeno še kodno ime jedra, izdelovalni proces, vodilo kartice, tip in količina pomnilnika, število cevovodov v jedru, zadnja podprta verzijo DirectXa, frekvence in širina spominskega vodila.

Če imate toplotne težave s svojim kavnim mličkom in uporabljate le tovarniški sistem za...

4 komentarji

Sobotno branje

Slo-Tech - Na različnih koncih interneta kot gobe po dežju rastejo testi novih izdelkov, pa naj bodo to grafične kartice, matične plošče, hladilniki, ali pa kaj drugega, zato smo pripravili kratek povzetek dogajanja zadnjih dni.

Začnimo pri matičnih ploščah. Verjetno skoraj vsi poznate nVidiino implementacijo sočasne uporabe dveh grafičnih kartic, SLI, ki naj bi v pravljičnem svetu omogočal kar dvojno število sličic na sekundo v primerjavi z le eno grafično kartico. Prva inkarnacija tega sistema je razdelila 16 stez PCI Express vodila dva enaka dela z 8 stezami, kar pa bi znalo postati z napredkom grafičnih kartic omejujoče. Zato so nVidiini inženirji pripravili nov čip, ki podpira kar 40 stez (32 se jih porabi za grafični kartici, ostalo pa za PCI Express vodila s po eno ali štirimi linijami). Prvi matični plošči z novim naborom, ki so ju uspeli testirati na Anandtech-u, sta Asusovi rešitvi za Intel in AMD procesorje. P5N32-SLI so sicer dobili v roke že prejšni četrtek, zato pa je test...

6 komentarjev

Tovarniško navit Geforce 7800 GTX

Winfast PX 7800 GTX

X-Bit Labs - Kljub temu, da je nedavno predstavljeni Geforce 7800 GTX zaradi optimizacij in dodanih cevovodov včasih tudi to 50% hitrejši od prejšnjega zastavonoše, Geforce 6800 Ultra, proizvajalcem očitno to ni dovolj.

ASUS je tako predstavil različico kartice, na kateri je frekvenca GPU-ja 470 MHz (običajna frekvenca je 430 MHz), frekvenca pomnilnika pa je ostala na 1.2 GHz. Opaziti je, da ASUS ni spreminjal hladilnega sistema, ki ga je načrtovala Nvidia. To pomeni, da je hladilni sistem dobro načrtovan in bo prenesel tudi kasnejše morebitne nadgradnje oziroma pohitritve GPU-ja, ali pa zgolj to, da se jedro dobro navija. Hladiti 300 milijonov tranzistorjev ni mačji kašelj.

Podobno je storil tudi Leadtek. Na svoji strani so objavili BIOS, ki nastavi frekvence GPU-ja na 450 MHz,...

33 komentarjev

Večerno branje

Overclockers Australia - Med deskanjem po spletu sem naletel na par zanimivih zgodbic, ki vam jih podajam v branje.

Prva govori o nevarnosti, ki jo predstavlja Mandrake 9.2 Linux LG-jevim CDROM pogonom. Očitno se ne marata najbolje, tako da inštalacija tega operacijskega sistema povzroči takojšnjo smrt pogona.

Druga novička pa govori o dogodkih med snemanjem filma The Passion. Film govori o poslednjih urah življenja Jezusa, kar je zanimivo pa je to, da je v igralca, ki igra Jezusa, med snemanjem v Rimu udarila strela. Igralec ni bil poškodovan, producent pa je dejal, da je videl dim, ki se je pokadil iz igralčevih ušes.

14 komentarjev