»

Nemčija začela pravni postopek zoper Facebook

Slashdot - Nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov v Hamburgu, ki mu načeluje Johannes Caspar, je začel pravni postopek zoper Facebook, katerega obtožuje ilegalni dostop do osebnih podatkov ljudi, ki ne uporabljajo Facebooka, in shranjevanje taistih podatkov. Caspar je dejal, da je po njegovi oceni shranjevanje podatkov od tretjih strank v tem primeru kršitev zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. Facebook ima do 11. avgusta časa, da se formalno odzove, nakar bo Caspar odločil, ali bo postopek nadaljeval. Nemški zakoni s tega področja so eni najstrožjih na svetu.

Facebook je letos aprila uporabnikom omogočil, da onemogočijo dostop do svojih stikov v e-pošti, a predhodno zbrani podatki naj ne bi bili izbrisani, marveč še vedno aktivno v rabi za namene trženja. Caspar pravi, da so dobili vrsto pritožb ljudi, ki jim je Facebook samodejno poslal sporočila, ko jih je našel med stiki svojih uporabnikov.

18 komentarjev

O skupnostih in možganskem treningu

Kiberpipa - V torek, 6.10., odpira vrata tudi 6. sezona Kiberpipinih odprtih terminov, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in društvom Lugos. V zadnjih nekaj letih je bila dodobra prečesana odprta scena, tako v Sloveniji, kot v tujini. Izpeljanih je bilo več kot 200 uspešnih predavanj, skupaj z domačimi in tujimi predavatelji, odprte so bile tematike neposredno povezane z odprto kodo in Linuxom, kot tudi vrsta novih, odprtih konceptov, tehnologij in filozofij. Pipini odprti temini so od vsega začetka bili zastavljeni na široko, da bi pod svojo streho zajeli tisti del kiberprostora, odprtih idej, kot tudi informacijske družbe, katere predstavniki smo in na katerih temeljih je tudi nastal projekt in prostor Kiberpipa.

Cilj v prihajajoči sezoni je vsekakor obdržati kvaliteto in še naprej vsak torek krajšati večere ob zanimiv temah in dobri družbi. Še več, na vso moč si prizadevamo, da vsebino in izvedbo Pipinih odprtih terminov še izboljšamo. Veseli bomo vsakega vašega predloga, kako...

2 komentarja

Prihodnji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihodnji teden vas vabimo v Kiberpipo na dve predavanji. V torek na Pipinem odprtem terminu bo Andraž Sraka predaval o upravljanju glasbenih z zbirk s programom Amarok. V sredo na Spletnih uricah pa bo predstavljena študija primera izdelave spletne strani in storitve Debikartica. Oboje ob 19.00.

Amarok je projekt, ki se razvija v okviru namizja KDE kot še en od grafičnih linux predvajalnikov zvočnega zapisa MP3,OGG,WAV,... Poleg klasičnega predvajalnika je Amarok tudi inteligentni program za upravljanje z glasbenimi zbirkami in pestrim naborom različnih dodatkov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

V novi sezoni spletnih uric predstavljamo novo serijo predavanj, ki se bodo služila kot predstavitev spletnih strani, ki so tako ali drugače posebne. Spletni projekti postajajo vedno bolj kompleksni - uporabniku prijazne storitve se preko zaledja integrirajo v različne sisteme naročnika in obratno. Pomembno je, da si pomagamo z metodologijo spletnega razvoja, saj v...

11 komentarjev

Spletne urice: TripTracker.net ali kako pritegniti spletno pozornost na globalnem trgu

Slo-Tech - V sredo 25. oktobra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na druge letošnje Spletne urice.
Eno bistvenih vprašanj pri razvoju svetovne spletne storitve je, kako pridobiti nove uporabnike in jih med množico konkurenčnih storitev tudi obdržati.

Na predavanju bomo spoznali dosedanje izkušnje s spletno storitvijo TripTracker.net, ki je širši svetovni javnosti postala dostopna pred nekaj meseci. Storitev omogoča uporabnikom izdelavo potopisov ter izmenjavo potovalnih izkušenj z drugimi uporabniki. TripTracker je enostaven za uporabo in omogoča avtomatsko generiranje interaktivnih predstavitev potovanj. S pomočjo GPS sledi se multimedijske vsebine (npr. fotografije) samodejno umestijo in prikažejo na satelitskih posnetkih zemlje.

0 komentarjev

Direktiva o retenciji komunikacjiskih podatkov: ali je tehnično izvajanje možno v praksi?

Slo-Tech - Tokrat vas na Pipin odprti termin izjemoma vabimo v SREDO 7. decembra ob 19.00, ko bo Andraž Sraka - sistemski inženir in skrbnik internet omrežja Sinfonika d.d predaval o (ne)zmožnosti tehnične izvedbe predlagane direktive o retenciji komunikacijskih podatkov.

23. novembra se je končala akcija zbiranja podpisov proti uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah s predajo le teh predstavnikom Evropskega parlamenta. Kaj pomeni hramba prometnih podatkov? Kako bo ta prizadela nas uporabnike javnih internetnih in telekomunikacijskih omrežij in kako ponudnike le teh storitev.

Bo hramba prometnih podatkov res le preventiva v boju zoper terorizem in kriminal? Na predavanju bo predstavljena evropska direktiva iz tehničnega vidika in kako naj bi se le ta izvajala. Kakšne podatke bi naj hranili ponudniki internetnih in telekomunikacijskih storitev in kakšen izziv bi naj predstavljala hramba teh podatkov za daljše časovno obdobje, zakar se zavzemajo...

0 komentarjev

Spletne urice: Odgovornost ponudnikov spletnih strani

Slo-Tech - Tokrat vas na spletne urice v Kiberpipo izjemoma vabimo v TOREK 6. decembra ob 19.00, ko bo Boštjan Berčič z Inštituta za pravno informatiko predaval o Odgovornosti ponudnikov spletnih strani

Predavanje bo osvetlilo pravna vprašanja ponudnikov spletnih storitev (in drugih TK storitev), predvsem njihovo odgovornost za ustvarjene, objavljene oz. prenešene vsebine ter pravice organov pregona v zvezi s postopki zoper njih. Predavenje bo osvetlilo nekatere civilno-, kazensko- in upravnopravne vidike po Zakonu o elektronskih komunikacijah, retencijski direktivi, Kazenskem zakoniku, Zakonu o varstvu osebnih podatkov in Obligacijskem zakoniku.

Če ste torej lastnik ali upravljalec svoje spletne strani ali strežnika, boste na predavanju zvedeli katere podatke morate hraniti o uporabnikih kdaj in pod kakšnimi pogoji ste primorani podatke posredovati policiji ali komu drugemu in kdaj tega ne smete. Kakšne so najboljše prakse ravnanja v kočljivih primerih, ko dobite pismo, da morate neko...

12 komentarjev

Teden direktive o retenciji komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - Kiberpipa v sodelovanju z društvom Polituss naslednji teden pripravlja serijo dogodkov na temo Direktive o retenciji komunikacijskih podatkov. Ta naj bi narekovala katere podatke morajo ponudniki interneta hraniti o komunikacijah svojih uporabnikov.
  • torek, 6.12., 19:00 Odgovornost podnudnikov spletnih storitev, predava Boštjan Berčič z Inštituta za pravno informatiko
  • sreda, 7.12., 19:00 Ali je tehnično izvajanje direktive možno v praksi?, predava Andraž Sraka, sistemski inženir in skrbnik internet omrežja Sinfonika d.d
  • sreda, 7.12., 20:00 Impro liga na temo nadzora
  • četrtek, 8.12., 17:00 Okrogla miza o direktivi
Na zaključni okrogli mizi bodo med drugim sodelovali dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu), Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela), mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu) in drugi.

Kakšni podatki se bodo beležili, kdo jih bo hranil, kdo bo imel do njih dostop, pod kakšnimi pogoji in kakšne so možnosti zlorab,...

4 komentarji