»

Novi varčni dual core Intli...

Slo-Tech - Intel bo predstavil različico Yonah jedra (65 nm), ki bo tekel na 1.2 Ghz, na 533 MHz FSB, in imel 2 MB L2 predpomnilnika, pri največji porabi samo 9 W! Procesor se bo prodajal pod imenom Intel Core Duo U2500.

Intel je že imel čipe, ki so imeli power envelope 10W, vendar je šlo za enojedrne modele. U2500 je predviden za montažo neposredno na tiskanino (torej brez podnožja) in je namenjen uporabi v prenosnih tabličih računalnikih, UMPC-jih in Ethernet stikalih. Čip naj bi bil dobavljiv takoj.

Tudi "Merom" (65 nm) modeli naj bi imeli svojo nizkonapetostno različico, od Yonaha pa naj bi ga ločilo tudi bolj robustno upravljanje porabe posameznih sklopov. Splavitev Meroma je predvidena za avgust, nizkonapetostna različica pa verjetno nekaj mesecev pozneje...

Končno nekaj pametnega v rangu majhnih strojev! Sem se že naveličal VIA-inega skrivanja datasheetov in nabijanja cen za trapaste EPIA plošče, ko da so sedmo svetovno čudo!

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Novi PC malčki

AOpen MiniPC 2

Slo-Tech - Najbolj genialne so tiste rešitve, ki so očitne. To lahko rečemo za, zdaj že dobro poznani, Applov Mac Mini. Pri podjetju AOpen niso sedeli križem rok, in so nas v zelo kratkem času »presenetili« s prvim klonom Minija, Pandoro, o čemer smo na Slo-techu seveda tudi poročali. Ker pa je vsem, ki skušajo v tej industriji zaslužiti svoj kos kruha jasno, da je potrebno rešitve stalno razvijati, bo AOpen na letošnjem CeBitu predstavil prenovljen Mini PC. Ohišje bo še manjše kot pri predhodniku, matična plošča bo sprejela tudi Intelov...

12 komentarjev

Prvi test Yonah procesorja

AnandTech - Na Anandtechu so si procesor iz naslova lastili že kak mesec, a zanj niso imeli primerne matične plošče. Yonah namreč uporablja drugačno podnožje kot njegov predhodnik, število nožic sicer ostaja enako, a se je spremenil razpored le-teh (oz. ene od njih). Krivec za novost je zahteva po novem veznem čipovju, ki bo pravzaprav enako seriji 945, le da bo imelo vgrajeno grafično kartico (torej 945G v mobile izvedenki).


Nekateri so predvidevali, da bo Yonah enak Pentiumu D, ki je pravzaprav zlepljen skupaj iz dveh Prescott jeder, a to ne drži. Yonah ima še vedno le 2 MB...

81 komentarjev

Procesorske novice

Slo-Tech - V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih...

34 komentarjev

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev

Enojedrni Yonah procesorji na vidiku?

News.com - Intel kljub dvojedrni usmerjenosti po prvotni predstavitvi dvojedrnega Pentium M procesorja s kodnim imenom Yonah načrtuje tudi enojedrno verzijo, ki bo namenjena predvsem prenosnikom nižjega cenovnega razreda.

Steve Smith je na IDF dejal, da pričakujejo, da bodo enojedrni procesorji v nižjem cenonem razredu ostali še kar dolgo. Analitiki so špekulirali, da bi nekaj strank lahko prebegnilo k AMDju, če Intel nebi imel niti ene enojedrne rešitve. Špekulira pa se tudi o proizvodnji enojedrnikov.

Najbolj verjetna možnost je, da bo Intel naredil vse procesorje dvojedrne, kot enojedrnike pa prodajal tiste, ki bodo imeli tako ali drugače poškodovano jedro, obstaja pa tudi možnost, da bodo eno jedro preprosto izklučili.

Seveda obstaja tudi možnost pravega enojedrnega čipa, a če pogledamo Celeron linijo izdelkov, so to le okrnjeni Penitum 4 procesorji, torej je zadnja možnost skorajda neverjetna.

3 komentarji