»

Nova anketa: število monitorjev

Slo-Tech - Tokrat vas sprašujemo po tem, koliko monitorjev je priklopljeno na vaš primarni računalnik. Operacijski sistemi že nekaj časa (od Win98 naprej, kolegi, ki uporabljajo druge sisteme, me bodo dopolnili v komentarju na novico) podpirajo prikaz slike na več monitorjih. Davno (od jeder RV250 in NV25 naprej) so tudi minili časi, ko smo uparjali AGP in PCI grafično kartico (vsako za en monitor), saj vse nove grafične kartice že v jedru nosijo dva RAMDAC-a. Tako zadošča že kartica, ki je trenutno v vašem računalniku, da ima le dva izhoda (VGA+DVI).



Kljub temu, da je namestitev popolnoma nezahtevna, rešitev pa izredno uporabna, se v širšem krogu uporabnikov ni prijela. Veliki večini...

103 komentarji

Pasivno hlajen GeForce 7600 GT

Pasivno hlajen GeForce 7600 GT (Gigabyte)

Slo-Tech - Uporabniki vse bolj cenijo tišino svojih mlinčkov. Zato ne preseneča, da proizvajalci za svoje produkte izumljajo različne rešitve, ki pripomorejo k čim manjšemu hrupu.

GeForce 7600 GT, pravi naslednik legendarnega modela 6600 GT, bo v eni izmed verzij opremljen z velikimi hladilnimi rebri, ki naj bo po zagotovilih proizvajalca (Gigabyte) učinkovito odvajala oddano toploto. Takti jedra in pomnilnika ne bodo spremenjeni oziroma nižji, torej GPU ostane pri 560 MHz, RAM pa pri 1.4 GHz.

Ker se tišina danes (drago) plača, je cena postavljena nekoliko višje, na 237 dolarjev. Ali se to izplača, ali pa poseči po cenejši verziji, opremljeni z referenčnim hladilnikom in ga nadomestiti z npr....

15 komentarjev

Pasivno hlajen Geforce 7800 GT

Asus Geforce 7800 GT

Slo-Tech - Davno so minili časi, ko smo zlahka prenašali bučanje vsaj dvanajstih ventilatorjev, ki so hladili pregreto jedro notranjosti navitih računalnikov in tako preprečevali Kitajski sindrom.

Tega se zavedajo tudi proizvajalci. Pri sodobnih grafičnih karticah je že postalo nekaj povsem običajnega, da kartica deluje z različno hitrostjo takrat, ko mora izrisovati samo 2D sliko, kot pa takrat, ko jo polno zaposlimo z najljubšo igro.

Tudi to omogoča proizvajalcem, da (skoraj) najhitrejše izvedenke kartic opremljajo samo s pasivnim hlajenjem. Asus bo tako decembra predstavil pasivno hlajenega Geforca 7800 GT. Kartica ima celo povišan takt jedra s 400 na 420 MHz. Začetna cena je postavljena na 450 Evrov...

12 komentarjev

Nvidia z GeForce 7800 GTX 512 spet na vrhu

AnandTech - Na AnandTechu so preizkusili novo grafično kartico, ki nosi ime Geforce 7800 GTX 512. Poleg GeForce 6800 GS je to že druga kartica iz zelenega tabora, ki predstavlja zelo učinkovit odgovor na ATI-jeve adute (Radeon X800 GT vs. GF 6800 GS & Radeon X1800XT vs. GF 7800 GTX 512).

Ime nove kartice razkriva manj, kot dejansko skriva 'pod pokrovom'. Namreč, poleg prenovljenega PCB-ja in večje količine pomnilnika (512 MB), so kartico oplemenitili tudi s povišanim delovnim taktom tako spomina (iz 600 MHz na 850 MHz) kot tudi jedra (iz 430 MHz na 550 MHz). Takšne pohitritve delovanja jedra jim je omogočila optimizacija že obstoječega 110 nm procesa, pri čemer so izboljšali ključne podatkovne poti v čipu. Kartica je pod obremenitvijo zelo požrešna (284 W), vendar ji tega največji navdušenci in privrženci...

44 komentarjev

Asus Extreme N7800 GT Dual

Slashdot - Se še spomnite Gigabyte 3D-1 ter Asus dual 6800GT grafičnih kartic? Od večine se namreč razlikujeta po dveh grafičnih procesorjih na eni kartici, ki sta povezana s SLI tehnologijo. Asus pa je izdelal novo revizijo 6800 GT verzije, saj na njej počivata dva G70 čipa. In dobili smo Asus Extreme N7800 GT Dual.

Kartico so testirali na Hot Hardware. Kartica pa ima tudi lep spominek iz preteklosti. Se spomnite zloglasne Voodoo5 6000? Ta kartica je nujno potrebovala eksterno napajanje, kar pri n7800 GT Dual sicer ni potrebno, a zraven kartice vseeno dobite 80 W napajalec, ki je z zadnje strani ohišja strani speljan na 6-pinski PCI Express prključek. Z njegovo uporabo lahko močno razbremenite...

16 komentarjev

Vapochill LS na 7800GTX

VR - Zone - Imate odvečno kompresorsko hlajenje po imenu Vapochill in Geforce 7800GTX kartico, ki jo želite naviti do konca svojih zmogljivosti?

Čeprav je Vapochil sistem za hlajenje centralnega procesorja, so se fantje na VR-Zone potrudili in spisali vodič, kako zmodificirati namestitveni okvir, da lahko cel izparjevalnik namestimo na GeForce 7800GTX grafično kartico. Razlog temu posegu je namreč pomankanje t.i. 'phase-change' hladilnih sistemov za grafične kartice in ob pomankanju znanja o izdelavi sistema je to edina preostala možnost za ostale visokih frekvenc in podiranja 3D Mark rekordov željne navijalce. O rezultatih modifikacije žal ne poročajo.

14 komentarjev

Geforce 7800 GT

Geforce 7800 GT

vir: Guru 3D
AnandTech - Danes je nVidia predstavila novega člana v družini grafičnih kartic, Geforce 7800 GT. Kot se da sklepati že iz imena, gre za okrnjeno verzijo zastavonoše, 7800 GTX. Namesto arhitekture 24x8, ima kartica 20x7 cevovodov (pixel, vertex). Srce ji tiktaka pri 400 MHz, torej za 50 MHz nižje kot pri zmogljivejšemu modelu, prav tako je frekvenca pomnilnika s 600 spuščena na 500 MHz (1000 DDR).

Kartica se odreže bolje kot 6800 Ultra, in tako lahko pričakujemo padec cen celotne družine, zgrajene okrog NV4X. V testu ugotavljajo, da so nove kartice že tako zmogljive, da je potrebno zelo resno razmisliti o nakupu novega monitorja. 7800 GT z lahkoto prebavi vse igre na ločljivosti 1600x1200, zato je...

29 komentarjev

Znane podrobnosti o Geforce 7800 GT

The inquirer - Nvidia pripravlja novo grafično kartico iz 7800 serije - tokrat je to GF 7800 GT, katere predvideni datum uradne predstavitve določen za 11. avgust.

Procesor nove grafične kartice bo opremljen z 20 cevovodi tekel pri 400 MHz, medtem ko bo pomnilnik nihal pri taktu 1GHz. Seveda bo pomnilniško vodilo 256 bitno, kar omogoča teoretično prepustnost 32Gb/sekundo. Kartica bo na voljo na PCIe vodilu, zaenkrat tudi še ni znano, ali bo sploh kdaj na voljo izvedba za AGP. Ostale podrobnosti tukaj.

21 komentarjev

X-Wing 101 ohišje

Mikhailtech - Zanimivo industrijsko ohišje po imenu X-Wing 101 proizvedeno od podjetja Color Cases, se ponaša z lepo barvo, veliko možnostmi za hlajenje (veliko lukenj za ventilatorje), lepim izgledom ter relativno prostornostjo. Toda ima tudi precej napak. Recimo neuporabna zgornja in spodnja luknja za 5.25" enote in podobno... Toda te novice ne pišem zato, da bi vam predstavil ohišje, marveč zato, da bi vam pokazal tole: Kaj je to, sprašujete? To je "dimnik" oziroma luknja za izpih vročega zraka na vrhu ohišja. Če potrebujemo odjem vročega zraka iz ohišja, enostavno pritisnemo in zadevica se odpre. V njej pa lepo tiči ventilator, ki poskrbi za...

5 komentarjev