»

Google RAISR: povečevanje ločljivosti fotografij nove generacije

Google - Eno izmed najbolj znanih in očitnih pretiravanj v televizijskih serijah je povečevanje ločljivosti posnetkov varnostnih kamer, ko naposled detektivi v odblesku od avtomobilske karoserije zagledajo podobo osumljenca. Resničnost je precej bolj klavrna, saj je ločljivost številnih fotografij in videoposnetkov slaba, metode za njeno izboljšavo pa vse prej kot navdušujoče. Ločljivost že povečajo, a rezultat je običajno dobesedno meglen. Sliši se kot idealen poligon za strojno učenje, kjer je Google med najboljšimi na svetu. Sloves so vnovič upravičili.

Google je že minuli teden predstavil metodo za povečevanje ločljivosti fotografij, ki so jo poimenovali RAISR (Rapid and Accurate Image Super-Resolution). Svoje sisteme za strojno učenje so trenirali na dveh kompletih podatkov - enkrat s fotografijami visoke ločljivosti in...

28 komentarjev

Flota ladij za boj proti globalnemu segrevanju

Modri biser

vir: Slashdot
Slashdot - Ker se svetovne politične organizacije in takšna ali drugačna telesa niso sposobna spopasti s problemom globalnega segrevanja na resen način (in dejansko vsaj od časa do časa v resničnem življenju izpolniti kako obljubo ali zavezujoč dogovor), so se med znanstveniki v zadnjih letih začele pojavljati raznorazne ideje, ki bi z "geoinženiringom" rešile problem globalnega segrevanja.

Najnovejša takšna ideja je prišla od raziskovalcev iz ZDA in Velike Britanije, kjer je John Latham iz državnega centra za atmosferske raziskave predlagal, da bi za boj proti globalnemu segrevanju uporabili več...

165 komentarjev

Glukozni motor

New Scientist - Ste kdaj pomislili, da bi v svoj avto namesto bencina natočili glukozo? Japonski znanstveniki so ustvarili motor, ki ga dejansko poganja glukoza. Bolje rečeno, namenjena je za hrano bakteriji Mycoplasma mobile, ki poganja omenjeni motor. Opazili so, da mikrometer velika bakterija prepleza vsakršen zid. To so izkoristili in naredili neskončni ukrivljeni zid. Naredili so kolo, kakršnega uporabljajo hrčki.



Seveda kolo ni enake velikosti kot hrčkovo, ampak ima le 20 mikrometrov premera in obliko propelerja. Da so s svojim premikanjem bakterije zavrtele propeler, so morali kemijsko modificirati njihovo površino. Kaj so s tem dosegli? Bakterije so postale lepljive in tako so s svojim...

11 komentarjev

Tiskanje z bakterijami

The New York Times - Znanstveniki z Univerze v Kaliforniji so odkrili zanimivo metodo za uporabo bakterij, te organizme (z rahlo modificiranim genetskim materialom) so namreč uporabili za izdelavo slik. Rezultat, na katerega so čakali okoli dvanajst ur, ni bil preveč navdušujoč, a ker gre za pionirski poskus, so raziskovalci z njim zadovoljni. Chris Voigt, predavatelj na zgoraj omenjeni ustanovi, je ob predstavitvi novega načina tiskanja digitalnih fotografij povedal, da je njegov nadaljnji razvoj (teoretično omogoča do 10x višje ločljivosti od sedanjih) odvisen predvsem od sodelovanja med znanstveniki na področjih medicine in tehnike.

18 komentarjev

Epsonov komar

Slashdot - Tiskalniški gigant Epson je danes širši javnosti predstavil leteča robota - µFR ("Micro Flying Robot"). 10g gramov težki mikrorobot uporablja za svoje delovanje ultra tanek ultrasoničen motor. Dodaten bonbonček pa je še vgrajeni modri zob, preko katerega krmilimo to čudo tehnike. Med demonstracijo je Epson uprizoril pravi manjši robotski balet. Več informacij na domači strani.

Robota bodo kazali vsem interesentom na Mednarodnem sejmu robotike 2003, ki se bo jutri začel v Tokyu. Ta dogodek sam pa skoraj zahteva, da bomo tekom tedna poročali še o kakšnem novem dosežku v tehniki.

9 komentarjev

Zgradimo internet, da ga bomo podrli

Slashdot - Zanimivo novico so objavili na TheChamplainChannel, kjer poročajo, da je ameriška vlada dodelila raziskovalcem na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley in Univerzi v Južni Kaliforniji pet milijonov dolarjev sredstev za izgradnjo modela interneta, ki bo karseda podoben dejanskemu. Zakaj to? Razlog je zanimiv. "Internet" bodo potem poskušali na vsak način sesuti in se ob tem naučiti čim več o izdelovanju obrambnih mehanizmov in nemara celo razviti kakšnega novega. Prva faza projekta bo končana februarja. Izvirna novica.

8 komentarjev

Ženske potrebujejo večje zaslone

New Scientist -

Zanimiva študija, katere rezultati so objavljeni na New Scientist, ugotavlja, da ženske za uspešno delo z računalnikom in navigacijo potrebujejo večje zaslone kot pripadniki moškega spola.

V študiji znanstveniki z univerz Pittsburgha in Pennsylvanie ter Microsoftovi inženirji ugototavljajo, da arhitektke, dizajnerke, instruktorice in celo igralke računalniških iger potrebujejo večje in širše zaslone ter natančnejše 3D-animacije, da bi se lahko njihova produktivnost kosala s storilnostjo moških.

Dasiravno se zadeva sliši diskriminatorno, raziskave, ki so jih zgoraj navedeni opravili, kažejo, da imajo ženske v povprečju slabšo prostorsko predstavo kot moški. Več o tem.

19 komentarjev

Nanocevke za boljšo toplotno prevodnost

UniSci - Vse od odkritja nanocevk pred kakim desetletjem znanstveniki raziskujejo možnosti, ki jih odpira uporaba teh cevk iz čistega ogljika. Ena od najnovejših možnosti uporabe je zanimiva tudi za nas, ki si prizadevamo čimbolj spustiti temperaturo procesorja. Znanstveniki z univerze v Pennsylvanii so prišli do odkritja, da majhen dodatek teh nanocevk termalnemu epoxyju poveča njegovo trdnost za 3.5 - krat, hkrati pa poveča tudi njegovo toplotno prevodnost. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev