»

Prenovljen Mac Mini

Mac Mini - še manjši

vir: engadget
engadget - Čeprav se je prenova Applovega najmanjšega računalnika (in s tem tudi najmanjšega računalnika, na katerem teče OS X) pričakovala že za pred dnevi končan WWDC, temu ni bilo tako. Vseeno smo novega malčka dobili ob osvežitvi Applove spletne trgovine, ko so omogočili prednaročila za 4. iPhone v ZDA.

Novinec je zdaj še manjši, čeprav je nekoliko pridobil v širino in dolžino. V primerjavi s starim, ki je zasedal kvadrat s stranico 16,7 cm, najnovejši Mac Mini zaseda 19,7 cm v obe smeri, a le 3,6 cm v višino, v primerjavi z dobrimi 5 cm predhodnika. Ohišje je, kot je za Apple dandanes običajno, izdelano iz enega kosa aluminija. V nasprotju s preteklimi izkušnjami bo tokrat celo mogoča nadgradnja doma, brez da bi imeli težave s priznavanjem garancije. To bo sicer omejeno le na pomnilnik, ki bo dostopen skozi odprtino na dnu ohišja.

Procesorji...

71 komentarjev

1 milijon za najboljši Viiv PC

The Register - Viiv je Intelova platforma za majhne HTPC-je, kot je recimo Mac mini, ki pa trenutno še ni dosegla prevelike popularnosti. Intel je zato na IDF-ju napovedal razpis, v okviru katerega nameravajo najboljši izdelek, ki bo temeljil na njihovi platformi, nagraditi z milijonom dolarjev (600 tisoč za izdelavo in 400 tisoč za oglaševanje). En tekmovalec lahko prijavi do pet različnih dizajnov, ki morajo biti majhni in modni, delovati pa morajo pri dovolj nizkih temperaturah. Zmagovalec bo znan že na naslednjem, marčevskem Intel Developer Forumu, če lahko verjamemo Registerju.

7 komentarjev

Shuttle XPC X100

Slo-Tech - Podjetje Shuttle poznamo predvsem kot izdelovalca okostenelih - barebone računalnikov. Pri nakupu dobite samo ohišje in matično ploščo z vgrajeno grafično kartico, sami pa morate dodati procesor, pomnilnik, trdi disk in po želji zmnogljivejšo grafično kartico. Odločitev, da se podjetje poizkusi tudi v izdelavi računalnikov, ki zasedejo še manj prostora – volumna (pionir je bil Apple s svojim Mac Mini), seveda ne preseneča.

Tako bodo ponudili model Shuttle XPC X100, ki je zasede le malo več prostora, kot ohišje za prenosni disk, pri tem pa nudi celo možnost nadgradnje. Prav to X100 loči od Mac Mini-ja (AOpen-ovega klona Mini PC, ali MiniPC Japan), saj je mogoče grafični podsistem nadgraditi z modulom MXM, prav tako pa je mogoče vgraditi povsem običajen, 3,5 inčen trdi disk, ki je znatno cenejši (cena/GB) in hitrejši od diskov, ki...

5 komentarjev

Računalnik za vsak žep - CF700

golem.de - Japonski MiniPC je predstavil model CF700, ob katerem se celo Mac mini ne zdi prav majhen. CF700 meri skromnih 165x125x55 mm in tehta približno kilogram.

Zanimiva je tudi njegova notranjost. Temelji namreč na Intelovih mobilnih procesorjih Pentium M in Celeron M, vgradite pa lahko do 1 GB pomnilnika, hitrosti DDR266 ali DDR333. Za shranjevanje podatkov služi 40 GB 2.5'' trdi disk, za napajanje skrbi 80 W zunanji napajalnik, računalnik pa je možno napajati tudi v avtomobilu. Na zadnji strani računalnička najdete, poleg mrežnega priključka, še PS/2 vhod, VGA izhod, dva USB 2.0 priključka, avdio izhod in COM port.

Najmočnejši model je ''oborožen'' s procesorjem Pentium M770, ki tiktaka pri 2.13GHz, za prikaz slike skrbi...

21 komentarjev

Apple-ova tiha nadgradnja Mac minijev

ThinkSecret - Na ameriškem tržišču se bodo ponovno pojavili nekoliko močnejši Mac miniji, poroča Think Secret. Seveda je to internetno stran Apple v preteklosti že tožil zaradi razkrivanja poslovnih skrivnosti.

V vseh modelih bo tiktakal nekoliko hitrejši procesor, pa tudi trdi diski se bodo vrteli pri 5400 obratih (namesto 4800). Med ostale dobrote najbolje opremljenega modela sodi tudi dual layer DVD zapisovalnik, novi AirPort Extreme in Bluetooth 2.0+EDR. Predvidene cene so 499, 599 in 699 dolarjev. Zanimivo je, da se po pakiranju ne bodo razlikovali od sedanjih modelov, te dni pa naj bi dosegli tudi trgovce v Evropi, pravi hartware.net, predvidene cene so 519, 619 in 719 €.

Ko bo mali dobil še TV kartico, bo moj favorit za zamenjavo VCR, CD changerja, DVD/Divx predvajalnika, ki zaenkrat še strašijo v dnevni sobi. Vprašanje je le, ali se bodo pri Applu tega spomnili.

6 komentarjev

Pandora, prvi "klon" Applovega Mac Mini-ja

hardtecs4u - Ne potrebujejo vsi uporabniki diskovnih polj, dveh grafičnih kartic in najzmogljivejših procesorjev. Če se zadovoljimo z ravno dovolj hitrim procesorjem in nismo pretirano zahtevni glede strojnega 3D pospeševanja, bi radi posegli po nečem, kar je tudi dejansko majhno. Vse te zahteve je v smiselno celoto povezal Apple in trgu ponudil Mac mini-ja. Komajda kaj večji kot standardni pogon za ploščke, ima dovolj zmogljivo drobovje, da poganja sodoben operacijski sistem (v resnici potrebujete vsaj 512 MB RAM-a) in nezahtevnemu uporabniku ponudi vse, kar potrebuje.

Koncept je bil verjetno znan že prej, zato je prav zanimivo, da ga ni trgu ponudil že kdo drug, denimo velikan Dell. Na nedavnem Computexu je AOpen predstavil

17 komentarjev

Mac World Expo 2005 v San Franciscu

Mac mini

vir: Apple
Slo-Tech - Že več dni so srca oboževalcev, kalifornijskega podjetja Apple trepetala v pričakovanju največjega dogodka v letošnjem letu, Mac World Expa 2005, ki se dogaja ta teden v San Franciscu, saj je definitivno raj za vse oboževalce jabolčnih računalnikov. Še posebej pa je znana vsakoletna predstavitev novosti iz jabolčnega sveta, ki jo vodi capo podjetja Apple, Steve Jobs.

Že več tednov pred samim dogotdkom se je začelo po različnih internetnih straneh sušljati o vseh novostih, ki jih je Apple pripravljal za predstavitev na današnjem dogodku. Sledile so burne razprave na forumih (tudi na Slo-Tech-ovemu forumu se je odvijala debata o tem), sledile so tožbe iz strani Applea, še več govoric in potem je končno...

62 komentarjev