»

NVIDIA predstavila 7300 GS

GeForce 7300 GS

Hartware.net - Ameriška nVidia je včeraj naznanila prihod svoje najnovejše grafične kartice nižjega cenovnega razreda, 7300 GS. Jedro vsebuje 4 pixel cevovode ter 3 vertex senčilnike ter tiktaka na frekvenci 550 MHz. Kartica ima lahko 128 (do 256 s tehnologijo TurboCache) ali 265 (do 512 TurboCache-em) MB pomnilnika, z le 64-bitno pomnilniško širino in frekvenco 405 MHz (810MHz DDR).



7300 GS podpira DirectX 9.0, Shader Model 3.0, HDR in nudi PureVideo podporo, poleg tega ima s tehnologijo TurboCache tudi možnost souporabe sistemskega pomnilnika, s čimer se lahko po potrebi razširi količino lastnega pomnilnika.

Kartica bo na tržišče v ZDA prispela najverjetneje v začetku februarja, njena cena...

53 komentarjev

6800 GS na AGP vodilu jutri na policah trgovin

ComputerBase - Na iskalcu cen Idealo.de se je pojavila kartica Geforce 6800 GS, seveda z AGP vmesnikom, saj so PCIe izvedenke te kartice že nekaj časa na voljo tudi v naših trgovinah.

Iz specifikacij v trgovinah je razvidno, da bo kartica opremljena z dvema DVI izhodoma, nosila pa bo 256 MB RAM-a. V tujini jo bodo na začetku ponujali za približno 245 Evrov.

Še povezava do izvorne novice: klik!

21 komentarjev

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Slo-Tech - nVidia je kupila ULi Electronics, družba, ki izdeluje predvsem poceni (a ne slaba) vezna čipovja, tako za AMD kot Intel sisteme. Znani so predvsem kot izdelovalci nadomestnih južnih čipovij za ATI-jevo RDX200 družino veznih čipovij ter veznih čipovij, ki počivajo predvsem na ASRock matičnih ploščah.

nVidia je ULi kupila za okrog 52 milijonov ameriških dolarjev, ta, po svetu znan kot zelo inovativen proizvajalec veznih čipovij, pa bo nVidii prinesla mnogo novih tehnologij, ki bodo uporabne predvsem v nForce veznih čipovjih.

Mnenja o tem nakupu so deljena, nekateri pravijo, da je tako trg izgubil enega proizvajalca več s tem pa se je zmanjšala raznolikost posledično pa se bodo dvignile cene. Spet drugi pravijo, da je bil ta nakup dobra odločitev. Le čas bo pokazal, kaj je ta nakup prinesel, mogoče pa se lahko nadejamo čipovja nForce, ki bodo namenjena predvsem cenejšim računalnikom.

Izvorna novica na Anandtechu in uradna izjava na strani nVidiie.

19 komentarjev

Pasivno hlajen Geforce 7800 GT

Asus Geforce 7800 GT

Slo-Tech - Davno so minili časi, ko smo zlahka prenašali bučanje vsaj dvanajstih ventilatorjev, ki so hladili pregreto jedro notranjosti navitih računalnikov in tako preprečevali Kitajski sindrom.

Tega se zavedajo tudi proizvajalci. Pri sodobnih grafičnih karticah je že postalo nekaj povsem običajnega, da kartica deluje z različno hitrostjo takrat, ko mora izrisovati samo 2D sliko, kot pa takrat, ko jo polno zaposlimo z najljubšo igro.

Tudi to omogoča proizvajalcem, da (skoraj) najhitrejše izvedenke kartic opremljajo samo s pasivnim hlajenjem. Asus bo tako decembra predstavil pasivno hlajenega Geforca 7800 GT. Kartica ima celo povišan takt jedra s 400 na 420 MHz. Začetna cena je postavljena na 450 Evrov...

12 komentarjev

Nvidia z GeForce 7800 GTX 512 spet na vrhu

AnandTech - Na AnandTechu so preizkusili novo grafično kartico, ki nosi ime Geforce 7800 GTX 512. Poleg GeForce 6800 GS je to že druga kartica iz zelenega tabora, ki predstavlja zelo učinkovit odgovor na ATI-jeve adute (Radeon X800 GT vs. GF 6800 GS & Radeon X1800XT vs. GF 7800 GTX 512).

Ime nove kartice razkriva manj, kot dejansko skriva 'pod pokrovom'. Namreč, poleg prenovljenega PCB-ja in večje količine pomnilnika (512 MB), so kartico oplemenitili tudi s povišanim delovnim taktom tako spomina (iz 600 MHz na 850 MHz) kot tudi jedra (iz 430 MHz na 550 MHz). Takšne pohitritve delovanja jedra jim je omogočila optimizacija že obstoječega 110 nm procesa, pri čemer so izboljšali ključne podatkovne poti v čipu. Kartica je pod obremenitvijo zelo požrešna (284 W), vendar ji tega največji navdušenci in privrženci...

44 komentarjev

Vapochill LS na 7800GTX

VR - Zone - Imate odvečno kompresorsko hlajenje po imenu Vapochill in Geforce 7800GTX kartico, ki jo želite naviti do konca svojih zmogljivosti?

Čeprav je Vapochil sistem za hlajenje centralnega procesorja, so se fantje na VR-Zone potrudili in spisali vodič, kako zmodificirati namestitveni okvir, da lahko cel izparjevalnik namestimo na GeForce 7800GTX grafično kartico. Razlog temu posegu je namreč pomankanje t.i. 'phase-change' hladilnih sistemov za grafične kartice in ob pomankanju znanja o izdelavi sistema je to edina preostala možnost za ostale visokih frekvenc in podiranja 3D Mark rekordov željne navijalce. O rezultatih modifikacije žal ne poročajo.

14 komentarjev

Igranje na najvišji ločljivosti

Tech Report - Nekaj dni za tem, ko smo na Slo-Techu objavili novico o širokozaslonskem igranju, so na strani Techreport naredili test, kjer so skušali dognati, ali so najnovejše grafične kartice sposobne poganjanja iger na najvišjih ločljivostih, npr. na 2048x1536.

Pred testom so o tem povprašali proizvajalca, v testih Geforce 7800 GTX se je namreč pokazalo, da se kartica odlično odreže na najvišji ločljivosti, med tem ko kartici prejšnje generacije, Geforce 6800 Ultra in Radeon X850XT PE, pri tem nista tako uspešni.

Predstavnik Nvidie je povedal, da je bilo jedro NV40 (srce...

45 komentarjev