»

USB 2.0 razširitvena kartica

System Cooling - USB 2.0 postaja standard, ki vedno bolj izpodriva svojega predhodnika USB 1.1. Ponuja nam namreč kar nekaj bonitet, najpomembnejša pa je zagotovo veliko večja prepustnost. No, večina novih plošč ima USB2.0 že integriran, če pa novo tehnologijo želite tudi na kakšni starejši plošči, vam lahko pride prav dodatna razširitvena kartica za PCI režo. Takšno kartico so si tokrat ogledali na SystemCooling in bili z njo sorazmerno zadovoljni. Klik!

1 komentar

Univerzalno ali ognjeno?

X-Bit Labs - USB (Universal Serial Bus) je s svojo drugo različico postal prava konkurenca Firewire standardu. Oba standarda sta namenjena zelo podobnim stvarem, imata podobno hitrost in ostale značilnosti, a sta, kako zanimivo, med seboj popolnoma nezdružljiva. Uporabnikom se seveda postavi vprašanje, ali lahko rečemo kdo je boljši. Prav gotovo namreč nekatere naprave bolje sodelujejo z USB 2.0, druge pa s Firewire vmesnikom.

S prav tem vprašanjem so se ubadali na X-Bit Lab's, kjer so preizkusili delovanje obeh standardov z različnimi napravami in preverjali, kateri napravi bolj odgovoraja Firewire ter kateri USB 2.0 Klik!

1 komentar

USB 2.0 v vsak računalnik

Bjorn3D - S prihodom Windows 95B, smo dobili v osebne računalnike podporo novemu standardu, USB imenovanem. Šlo je za revolucionaren standard, podport že v operacijskem sistemu, z zmožnostjo priključevanja naprav med delom ter priključitvijo kar do 127 naprav na en USB vhod.

A tistih 12 Mbps kmalu ni več zadoščalo, saj se je pojavila konkurenca s FireWire tehnologijo, ki podpira 400 Mbps ter ima vse lastnosti USBja. USB standard je udaril nazaj in dobili smo USB 2.0, ki podpira hitrosti do 480 Mbps ter je povsem nazaj združljiv z USB 1.1.

Kako do USB 2.0 v vašem računalniku? Lahko zamenjate matično ploščo ter v veliko primerih s tem tudi procesor in pomnilnik, a to je malce predraga možnost. Cenejšo so si ogledali pri Bjorn3D. Gre za PCI razširitveno kartico, ki vam doda 2 USB 2.0 priključka. Za vse, ki vas zanima je tukaj test.

4 komentarji

Zunanji USB 2.0 rack

Extreme Overclocking - Tukaj si lahko preberete test precej zanimive zadevice - gre za zunanji rack, v katerega lahko damo pisano paleto pogonov - CD, DVD, R/RW pogone in pa seveda diske. Na računalnik ga priklopimo preko USB 2.0 povezave, kar pomeni hitrosti do 480 Mbit/s. Če si boste stvarco srčno zaželeli, vas bo olajšala za 80 zelencev, zraven pa je treba prištet še 20 zelencev za USB 2.0 kontroler, če ga še nimate.

3 komentarji

USB mrežna kartica

Rizenet - Tako, pa smo dobili tudi USB mrežne kartice, ki jih enostavno priključimo na USB vodilo. Sam sicer ne spremljam preveč dogajanja na network sceni, zato sploh nisem vedel, da te stvari obstajajo. Zato sem še bolj z užitkom prebral ta test na Rizenetu, kjer so se spravili na Compex UE202-A USB LAN Adapter. Kartica podpira prenose od 10 do 100 Mbit/s, inštaliramo pa jo tako, da jo vstavimo v prost USB port, naložimo gonilnike iz Windows CD-ja in že smo pripravljeni na igranje/prenašanje datotek. USB kartica izgleda obetavna, vendar se izkaže za problem ravno njena zasnova na USB vodilu. Kot veste ima USB vodilo hitrost prenosa 12 Mbit/s, ki se porazdeli med ostale naprave, ki so priključene na USB. Ravno zaradi tega ne moremo uporabljati 100 Mbitne povezave, ampak samo 10 Mbitno povezavo, pa še tu pride do upočasnitev, če imamo na USB-ju več naprav. Sicer stvari niso tako črne kot izgledajo, saj se kartica povsem solidno obnese pri igranju mrežnih iger ali pri prenašanju manjših...

3 komentarji

Panasonicova USB 2.0 DVD-RAM enota

EverythingUSB - Panasonic je poslal v prodajo svojo prvo USB 2.0 enoto. Ta zunanja enota bo lahko pisala na DVD-RAM nosilce velikosti 2.6, 5.2, 4.7 ter 9.4 GB. Zmožna je tudi prebrati CD, CD-R, CD-RW, DVD ter DVD-R. CDje lahko bere pri 24x hitrosti DVDje pa pri 6x hitrosti. Kar je zanimivo pri tej enoti, poleg tega da je sploh prva USB 2.0 enota na trgu je to, da je bil USB 2.0 zgrajen tako, da omogoča popolno podporo za nazaj, tako da lahko enoto priključimo tudi na vodilo USB 1.1. Cena? 580 ameriških zelencev.

0 komentarjev

Windows XP brez podpore USB 2.0

The Adrenaline Vault - Uff... tale novica me je pa kar malo šokirala. Micro$oft v njihov nov operacijski sistem Windows XP ne bo vključil podpore USB 2.0 standardu, ki podpira prenose do 480 mbit/s. Razlog za to naj bi bila nerazširjenost tega standarda, zato so se pač raje odločili za Firewire, ki podpira prenose do hitrosti 400 mbit/s. Sedaj pa se mi zastavlja vprašanje, ali je to sploh smiselno in zakaj ne bi vključili podpore obema standardoma, saj je raziskovalna skupina Cahners In-Stat napovedala, da bo leta 2004 750 milijonov računalnikov opremljenih z USB priključkom in "samo" 112 milijonov z Firewireom. Samo upamo lahko, da se to ne bo zgodilo.

9 komentarjev

Prve USB 2.0 kartice

USB Workshop - Na USB Workshop strani lahko zasledimo novico, da se je začela prodaja prvih USB 2.0 PCI razširitvenih kartic. Proizvajalec je podjetje Orange, kartice pa izgledajo precej zanimivo. Že sam USB 2.0 standard omogoča precej višje hitrosti: do 480 Mbit/s, kar je zelo konkurenčno FireWiru ter neprimerljivo boljše kot USB 1.1 (12 Mbit/s). Da bi vse bilo še lepše, je standard popolnoma za nazaj združljiv z USBjem 1.1, kar pomeni, da bodo nove kartice lepo delovale s starejšimi napravami.
Na Orangovi kartici se nahajajo štirje zunanji in en notranji USB port, podatkov o ceni in dobavljivosti pa na žalost nisem zasledil.

4 komentarji