»

Dvajset let prostega svetovnega spleta

Tim Berners-Lee

BBC - Svetovni splet (world wide web oziroma WWW) je stranski produkt CERN-a. Velika množica znanstvenikov, ki so delali v Ženevi, je potrebovala enostaven sistem za medsebojno komunikacijo, kar je rodilo svetovni splet. Prvi predlogi so se pojavili leta 1989, decembra 1990 pa je zaživel interni splet. Za njegova očeta velja Tim Berners-Lee, ki je napisal prvi predlog leta 1989, ključna značilnost svetovnega spleta pa so bile hiperpovezave in enostavno sestavljanje strani.

K razvoju in razcvetu svetovnega spleta je pomembno pripomogel dogodek, ki se je zgodil pred 20 leti. CERN je 30. aprila...

15 komentarjev

Splet je star 20 let

Tim Berners-Lee

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Splet ima, podobno kot internet, več rojstnih dni, odvisno kateri dogodek vzamemo za prelomnico, ki pomeni njegovo rojstvo. Ena izmed obletnic mineva te dni, ko tudi lahko povsem upravičeno trdimo, da je splet star 20 let.

Pred več kot 20 leti so namreč v CERN-u razmišljali, kako bi lahko informacije z uporabo internetne infrastrukture, ki so jo že imeli, enostavneje delili. Tim Berners-Lee je bil fizik, posojen v CERN, ki je imel revolucionarno idejo, da...

9 komentarjev

Splet star 16 let

Slashdot - Včeraj smo skorajda pozabili na pomembno obletnico, na katero nas je sedaj spomnil Slashdot. Seveda, splet (web), kot ga poznamo, je bil star polnih 16 let. Sodeč po časovnici na W3.org, je bila prva spletna stran na naslovu http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/The..., a jo je CERN žal že pokopal. Najstarejša spletna stran, ki jo je še mogoče najti, je tale, ki se (če izvzamemo spremembo naslova) ni spremenila od 13. novembra 1990. Komentarji na Slashdotu so seveda tipično slashdotovski. Baje se je nekoč dalo prebrskati ves splet v osmih urah!

10 komentarjev

Splet praznuje 15. obletnico obstoja

Ars Technica - Ta mesec je minilo 15 let, odkar se je pojavila prva .html spletna stran. Tim Berners-Lee, raziskovalec v inštitutu CERN je takrat izumil prvi spletni strežnik in prvi spletni brskalnik. Prvega je poimenoval httpd, slednjega pa WorldWideWeb.

Lee sicer ni izumitelj http tehnologije, ki je v osnovi starejša, je pa njegova stvaritev imela to lastnost, da je bila zasnovana na odprtih standardih. Splet se je tako razvil iz univerzitetnih akademskih mrež, kjer so izmenjevali izvorno kodo v imenu učenja in širjenja znanja, javnost pa ga je zares pograbila z izidom Netscapovega spletnega brskalnika. Ostalo je zgodovina....

25 komentarjev

IBM ThinkPad serije Z

Slashdot - IBM oz. Lenovo, ki je prevzel IBMov oddelek računalnikov bo, na trg poslal novo serijo ThinkPad prenosnikov, imenovano Z. Včasih ste lahko ThinkPad prenosnike dobili v katerikoli barvi, če je bila le črna. Zdaj pa se to spreminja, saj se s serijo Z vpeljuje nova izvedenka, brušen titan.

Namenjena predvsem uporabnikom, ki hočejo imeti en sam računalnik tako za delo kot za domačo uporabo. Posledično bodo imeli prenosniki širokozaslonski LCD, ki bo omogočal gledanje DVD filmov in predvajanje predstavitev.

Odločitev ponujanja nove barve je tvegana, saj so uporabniki skorajda zaljubljeni v črno. Dejstvo, da je IBM v letu 1999 ponudil barvne pokrove oz. preobleke za pičlih 30 dolarjev, ki pa se niso in niso hotele uveljaviti, to samo potrjuje. Navsezadnje je bil črn IBM prenosnik razstavljen v New Yorškem Muzeju moderne umetnosti.

Še izvorni novici.

18 komentarjev

Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Slashdot - Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi...

18 komentarjev

Oče interneta prejme Milenijsko nagrado

InternetNews - Oče in glavni stvaritelj www-ja (World Wide Web), Tim Berners-Lee, bo prejel nagrado "Millenium", zaradi izrednih prednosti, ki jih sam www prinaša vsem svojim uporabnikom. Kot se za takšno nagrado spodobi, prejme dobitnik tudi primerno denarno vsoto, ki je tokrat nemajhen milijon ameriških dolarjev - prispevale so ga različne zasebne in javne organizacije. Nagrado podeljuje Finnish Technology Award Foundation, v izboru pa se je znašlo kar 77 kandidatov. Tim Berners-Lee, ki danes vodi W3C, si lasti tudi naziv "Sir", ki mu ga je podelila angleška kraljica s podobnimi razlogomi, zaradi katerega je sedaj prejel nagrado tisočletja. Uradno jo bo prejel 15. junija.

6 komentarjev