»

Banka Anglije se v analizah obrača na Google

Iskanje besedne zveze 'estate agents' po Googlu

vir: Guardian
Guardian - Angleška narodna banka je napovedala, da bodo pri svojih napovedih in raziskavah uporabljali tudi podatke Googla o iskanju po posameznih ključnih besedah. Ugotovili so namreč, da obstoji pomembna korelacija med nekaterimi iskalnimi termini ter stanjem gospodarstva. To bo omogočilo natančnejše analize dogajanja za nazaj, medtem ko napovedi za prihodnost iz tega naslova ne bo mogoče pridobiti.

Našli so korelacijo med ključno besedo estate agent (nepremičninski posrednik) in ceno nepremičnin. Dejali so, da prav za konkretni primer rezultati Google Search Insights dajejo boljšo informacijo od vseh ostalih študij. Podobno je pokazala tudi analiza terminov JSA...

0 komentarjev

Vizualizacija hitrosti internetnih povezav na svetu

Ars Technica - M-Lab, v katerem sodelujeta New America Foundation in Google, je v zadnjih dveh letih zbral 300 TB realnih podatkov o hitrosti in kakovosti internetnih povezav uporabnikov po vsem svetu. V ta namen so jim razdelili orodja za merjenje in odčitke zbirali na svojih strežnikih. Sedaj so vse zbrane podatke posredovali Googlu, ki jih je nazorno vizualiziral.

Na njihovih straneh si lahko ogledamo hitrost prenosa (download), hitrost pošiljanja (upload), ping, število unikatnih odjemalcev in še nekatere druge karakteristike, ki so predstavljene na zemljevidu sveta. Prikaz lahko nastavimo, tako da si za velikost točke in njeno barvo izberemo poljubne meritve. Na spodnjem zemljevidu je prikazana...

7 komentarjev

Yahoo predstavil Livestand

TechCrunch - Yahoo je predstavil storitev Livestand, kakor so poimenovali nov tabličnim računalnikom namenjen digitalni kiosk. Namenjen je uporabnikom iPada in androidnih tabličnih računalnikov. Uporabnik se na stran vpiše z računom za Yahoo, Facebook in Google, v zameno pa dobi personalizirano stran z interaktivnimi novicami in novostmi iz socialnih omrežij, ki ga zanimajo. Stran je torej neke vrste konkurenca nedavno predstavljenemu The Dailyju.

Yahoo storitev označuje kot ultrapersonalizirano stran začetno stran Yahoo, ki bo popolnoma prilagojena uporabnikovim željam. Storitev bo prišla prav tudi založnikom, ki bodo dobili možnost publiciranja in serviranja svojih vsebin končnim uporabnikom, pri...

0 komentarjev

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.

OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.

Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih...

26 komentarjev

Yahoo ponudil boljše zemljevide

Google News - Yahoo je javnosti predstavil beta različico storitve Yahoo Maps, direktno konkurenco Googlovim Zemljevidom, ki naj bi bila natančnejša pri pregledovanju ozemlja. Poleg satelitskih posnetkov si lahko pobliže ogledamo tudi nepremičnine in njihove osnovne podatke, zmogljivost aplikacije pa je zaradi drugačne spletne implementacije nekoliko slabša, kar se pozna predvsem pri hitrosti izrisovanja zemljevidov. Uporabniki bodo lahko Yahoojevo storitev uporabili tudi na svojih spletnih straneh, s čemer jo želijo avtorji popularizirati.



Kateri zemljevid bomo uporabljali sedaj?

10 komentarjev

Yahoojeva knjižnica

Monitor - Yahoo in Univerza v Kaliforniji sta še z nekaterimi podjetji (Adobe, HP Labs, Evropski arhiv, ...) ustanovila Open Content Alliance (OCA), v okviru katerega se bodo digitalizirale knjige ter ostale knjižnjični materiali. Zavezništvo so sklenili zaradi storitve google.print, ki je doživela veliko številko kritik zaradi kršenja avtorskih pravic.

Bistvena razlika med to storitvijo in delom OCA je torej v tem, da bo slednji ponudil le vsebine, ki so v skupni lasti ter tiste, ki mu jih bodo podarili avtorji materiala. Če vas zadeva zanima, lahko več izveste iz izvorne novice.

5 komentarjev

Google Earth

CNet - Google spet preseneča. Tokrat z aplikacijo Google Earth, ki združuje satelitske posnetke Zemlje, zemljevide in seveda moč Googlovega iskalnika v karseda privlačni vizualizaciji geografskih informacij našega planeta.

Program ( ki ni nezahteven do mašince) si namestimo na svoj PC, podatke pa pridobiva prek internetne povezave. Izbiramo lahko med tremi različicami: brezplačno, tako za $20 letno ali $400 letno. Od našega prispevka je odvisna ločljivost slike, podpora za uvoz podatkov prek GPS-a ali preglednic, itd.

Po nekaterih virih so dolpoteg aplikacije na Google-u že ustavili.

Zelo dosegljiv pripomoček za učenje geografije in še vse kaj drugega...

72 komentarjev