»

Elektronske preglednice so stare 30 let

VisiCalc

vir: Wikipedia
Slashdot - Elektronske preglednice, katerih najbolj znana urejevalnika sta dandanes Microsoftov Excel in OpenOfficeov Calc, so letos naokrog že trideseto leto, piše Slashdot. Začelo se je s programom VisiCalc, ki sta ga za Apple razvila in distribuirala Software Arts in Personal Software (kasneje so se preimenovali v VisiCorp) davnega leta 1979. Program se je dopolnjeval do leta 1983, skupaj pa so prodali 700.000 kopij, kar je za pionirsko računalniško dobo zavidljiv dosežek. John C. Dvorak v svoji kolumni preglednice sicer dolži za (pre)veliko moč računovodij in jih krivi za cel kup finančnih malverzacij ter slabo kakovost končnih izdelkov danes, češ da v veliki množici primerov tako ali tako predstavljajo fiktivne...

2 komentarja

AOL vstopil na trg spletne prodaje filmov

Forbes - Kot poroča Forbes, je AOL dosegel dogovor z glavnimi filmskimi studiji in s tem postal prvi večji spletni portal, ki se bo podal na razvijajoči se trg spletne ponudbe filmov. Pogodbo so tako v četrtek podpisali z News Corp.'s, 20th Century Fox, Sony, Pictures Home Entertainment, General Electric's, Universal Pictures in Warner Bros.' Home Entertainment Group. Trenutno so na voljo zgolj Sonyevi filmi, vendar bodo v prihodnjih tednih sledili tudi izdelki ostalih družb.

Cena za pretočeni film bo znašala od 9,99 do 19,99 dolarja, uporabnik pa ga bo imel pravico prenesti in uporabljati na največ petih računalnikih oz. mobilnih napravah, ki bodo opremljene z Windows Media Playerjem. Pri tem bo uporabniku onemogočeno snemanje filmov na DVD-je.

AOL ima seveda še mnogo drugih majhnih konkurentov, ki so že prisotni na omenjenem trgu, vendar pa pravi giganti šele prihajajo. Med največkrat omenjenimi sta predvsem Amazon in Apple.

6 komentarjev

iTunesova EULA in DRM na udaru Vikingov

Yahoo News - ITunes ne diši Francozom, ki so sodno že poskusili prepovedati monopolno povezavo med iTunes in iPod-i, z "DRM izgovorom". Tudi Dancem je pod vplivom Francozov zavrelo.

Pred tednom dni so zganili še pri zvezi za varstvo potrošnikov Norveške, in sicer pravijo, da:
- je nerazumno, da mora potrošnik dati soglasje k pogodbi, za katero se uporablja angleško pravo;
- je nerazumno, da nosi potrošnik vso škodo, ki bi izvirala iz uporabe programske opreme - ITunes;
- je nerazumno, da se lahko pravice do uporabe avtorskih del naknadno spremenijo, potem ko so že prenesene.

Norvežanom so se sedaj pridružili še Američani in organizirali hkraten protestni pohod pred Applovimi trgovinami po...

80 komentarjev

"Test" Media Playerja 11 in Urge spletne trgovine

Washingtonpost - Microsoft je prejšnji teden izdal testno različico Media Playerja 11, ki bi mu naj med drugim pomagal s prestola multimedije vreči tam trdno zasidranega Appla. To želi doseči z integracijo predvajalnika in MTV-jeve spletne trgovine Urge. Kako se je Microsoft torej lotil tega problema?

Glede na zapis na Washingtonpostu, ne preveč dobro. Medtem ko pohvali uporabniški vmesnik, se avtor sestavka pritožuje nad več stvarmi, kot je recimo nezmožnost predvajanja kupljenih pesmi na starejših predvajalnikih. Zaenkrat je slaba tudi prenosljivost, saj Media Playerja 11 ni moč namestiti na dlančnike, če pa se pesmi kopira na drug računalnik, pa jih tam nov predvajalnik obravnava kot najete, dokler se jih tudi tam na novo ne prenese iz spleta. Avtor zapisa pa tudi pogreša dodatke, kot so na primer seznam pesmi ali ovitki albuma ob nakupu celotnega albuma. Očitno bo storitev potrebovala še nekaj časa, da bo dozorela...

5 komentarjev

Hollywood v korak s časom: filmi na internetu

Slo-Tech - Vsi dobro vemo, kako konzervativno se obnašajo združenja MPAA, RIAA ter ostale korporacije, ob omembi novodobnega izuma internet. Le-ta, v povezavi s širokopasovnimi povezavami, je idealen za konzumacijo večpredstavnih vsebin. Vendar so naši preljubi konzervativci z vsemi močmi zatirali nov trend, tako, da je gledanje filmov in poslušanje glasbe večinoma v domeni piratov.

Pionir na tem področju je servis iTunes, ki nam omogoča legalen nakup in prenos glasbe, videospotov ter nekaterih nadaljevank. Trend je nadaljeval Google in še nekateri drugi.

Vendar za ogled filmov, smo bili prisiljeni ostati pirati. A kakor kaže, se je končno uklonil tudi Hollywood.

Z današnjim dnem bodo nekateri filmski studiji začeli z distribucijo filmov preko interneta. Nakup in prenos bo na voljo dne izida dvdja. Vendar z nekaterimi posebnostmi. Studiji so mnenja, da večino zaslužka dobijo z ogledom v kinodvoranah ter s prodajo dvdjev. In ker nočejo ogroziti poslovnih uspeškov prodajalcev, bo cena...

44 komentarjev

iTunes z novimi videoposnetki

Monitor - Apple je brez zanj značilnega pompa v svojo medijsko (zdaj ji ne moremo več reči glasbena) trgovino iTunes dodal 11 novih in klasičnih nadaljevank ter oddaj. Med njimi so Alfred Hitchcock, Battlestar Galactica, Monk, Surface, Conan O'Brien, Jay Leno, Dragnet, Law & Order, The Office in, pozor, Knight Rider.

Od začetka ponudbe videoposnetkov je bilo po zagotovilih Steva Jobsa prodanih že več kot 3 milijone posameznih nadaljevanj. iTunes zdaj ponuja že okoli 300 epizod različnih nadaljevank, serij in oddaj, kmalu pa utegne številka še precej narasti, saj naj bi bili na voljo tudi posnetki televizijskih mrež FOX in CBS.

5 komentarjev

P2P, Sony in demografska bomba

BBC - Še ena od P2P legend je prestopila na stran zakona. Sherman Networks, drugače bolj poznani kot lastniki P2P programa Kazaa, so se zavezali, da bodo svojemu programju dodali anti-piratsko zaščito. Bolje tuliti z volkovi, kot proti njim.

Navkljub vsem moram zadnjih tednov se je Sonyju uspele še malce bolj umazati. Bussines week je v svojem članku namreč sporočil, da je Sony BMG bil opozorjen s strani F- Secure glede nevarnosti rootkit zaščite, a ni uspel na tem področju narediti ničesar. Posledice poznamo, a glede na navedbe naslednjega odstavka novice, ki jo pravkar berete, je ponesrečen poizkus uvedbe zaščite BMG morda nekoliko bolj razumljiv.

Pred kratkim je bla zaključena letošnja anketa med evropskimi kupci glasbe, njeni rezultati pa napovedujejo skrb vzbujajoče stanje za glasbeno industrijo. Že nekaj let lahko mlajše generacije uporabnikov ilegalno, a brezplačno prenašajo poljubne medijske vsebine na svoje računalnike. Skoraj polovica mladih (do 24 let) ni več...

15 komentarjev

Samsung na Applovem zelniku

PC World - Samsung bo ponudil internetno prodajalno glasbe, s čemer bo postal direktna konkurenca Applu in njihovemu iTunes Storeu. Njihovi mp3 predvajalniki do sedaj niso poželi preveč slave, a po novem nameravajo ubrati preizkušeno jabolčno pot in ponudbo podpreti z dodatnimi storitvami - specializirano programsko opremo in že omenjeno spletno trgovino z glasbo. S prodajo bodo najprej poskusili na področjih, kjer se njihovi izdelki že sedaj dobro prodajajo - torej tam, kjer iTunes še ni prisoten.

2 komentarja

1M prodanih videov preko iTunes

Apple - V devetnajstih dneh, odkar je Apple predstavil iPod z zmožnostjo predvajanja videa, je iTunes zabeležil 1.000.000 prodanih posnetkov (gre v glavnem za video spote, TV nadaljevanke in kratke risanke studia Pixar). V primerjavi z glasbo je to skoraj trikrat slabši rezultat, saj so po premieri storitve iTunes prodali 1.000.000 skladb v pičlem tednu, kljub temu pa dosežka ne gre zanemarjati. Opogumljeni z rezultatom bodo svojo ponudbo še razširili, pravi Steve Jobs.

Legalna Applova ponudba se je seveda znašla tudi na torrent straneh, kjer je na voljo tudi dosti drugih, za iPod prirejenih filmov in nadaljevank.

Zelo očiten znak, da smo kupci vedno bolj razvajeni in želimo zadeve takoj - povedano drugače: založbe poslujejo zastarelo in predvsem predrago. Ali kot že ves čas opozarja kolumnist v več računalniških revijah, med drugimi tudi hrvaškem BUGu, John C. Dvorak:
Dokler je obstajal Napster, je glasbena industrija cvetela (česar seveda noče priznati), saj so ljudje preko...

8 komentarjev

Apple Video iPod razkrit?

Slo-Tech - Že leto in pol se na različnih internetnih straneh domneva in razpreda o iPodu, zmožnem predvajanju videa. Najhuje je bilo ravno nedavno, preden je Apple predstavil iPod Nano, vseeno pa je uradno vsakršen razvoj in obstoj iPoda Video zanikan.

Spet imamo nove vzroke, da tem izjavam ne verjamemo, saj je predvčerajšnjim, po poročanju iLounge in Endgadget, BBC med oddajanjem po nesreči predčasno razkril informacije o novem gizmu. Pobegla slika še najbolj spominja na predviden izgled napravice na Om Malik's Blog, zanimivo pa je, da so pred letom dni še domnevali, da bo izgledal takole. Seveda so izvirno internetno stran že umaknili, a prepozno. *avtor se spomni Severine*

Rečeno naj bi bilo, da bo Apple čez nekaj dni tudi uradno razkril novi neobstoječi Video iPod. Zmeda na tem področju je velika, saj ThinkSecret in ostale strani poročajo ravno obratno, da bo prišlo samo do predstavitve novih PowerBookov in PowerMacov, kot v Cupertinu tudi uradno trdijo. Tehničnih podatkov...

11 komentarjev

Govorice o novih iPodih

ThinkSecret - Apple sicer ni še ničesar potrdil, a po različnih kotičkih interneta krožijo (po nekaterih navedbah dokaj preverjene) napovedi o novih glasbenih predvajalnikih. Prenovljena bi naj bila predvsem iPod Mini in iPod Shuffle.

Prvi bo namesto trdega diska opremljen s flash spominom, krasil pa ga bo tudi barvni zaslon z manjšo diagonalo in višjo resolucijo. Cene bodo ostale bolj ali manj enake, dimenzije bodo kakšnih 20-25% manjše, pojavil pa se bo tudi 8 GB model.

Najmanjši pripadnik iPod serije, Shuffle, bo v prihodnosti morda na voljo s kapaciteto dveh gigabajtov, kar bo po besedah ThinkSecreta povzročilo tudi znižanje manjših verzij (70 dolarjev za 512 MB in 100 dolarjev za 1 GB).

Govori se tudi o video iPodu, a je vse še zavito v meglo, tako da raje počakajmo na prihodnji teden, ko namerava Apple v navezi z Motorolo predstaviti nove mobilne telefone s podporo za iTunes. Omenjeni modeli takrat najbrž še ne bodo predstavljeni, a gotovo bodo opisane govorice vsaj delno potrjene...

7 komentarjev