»

Izšel AbiWord 2.8

AbiWord podpira tudi SVG

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - AbiWord je manj znan, a vseeno zelo dober odprtokodni program za urejanje tekstovnih dokumentov, ki se odlično razume z MS Word dokumenti. Za razliko od svojega večjega brata Openoffice.org, ki je celovit pisarniški paket, je AbiWord namenjen samo urejanju besedil, porabi pa manj sistemskih sredstev.

Te dni je izšla različica 2.8.1, ki poleg številnih izboljšav prinaša močno izboljšano podporo ODT, DOCX, RTF in LaTeX dokumentom ter izboljšane filtre za uvoz in izvoz dokumentov iz različnih formatov, podporo komentarjem (ang. annotations), popolno podporo SVG slikam, podpor "pametnim" narekovajem, večstranski pregled dokumentov, izboljšano...

16 komentarjev

Novosti na področju anonimizacije

Slo-Tech - Med tem, ko Evropska unija pospešeno sprejema direktivo o hrambi prometnih podatkov (za katero so nekateri prepričani, da v njenem ozadju stojijo protipiratski lobiji), pa se na področju anonimizacije interneta dogajajo številne novosti.

Tako je izšel grafični vmesnik za anonimozacijski program Tor, TorCP. TorCP je namenjen računalnikom v okolju Windows, omogoča pa enostavno upravljanje in konfiguracijo Tor-a, tako klienta, kot strežnika.



Na Univerzi v Dresdnu, pa so razvili tudi Java Anon Proxy (JAP). Gre za anonimizacijsko omrežje, ki trenutno uporablja pet fiksnih anonimizacijskih strežnikov (Tor omogoča, da...

27 komentarjev

Slovenija druga v popularnosti Firefoxa

SperadFireFod - Francosko podjetje XitiMonitor je te dni objavilo izsledke raziskave o razširjenosti brskalnika Mozilla FireFox. Raziskava ugotavlja, da delež uporabe FireFoxa v zadnjem letu raste (IE, ravno nasprotno, izgublja popularnost), povprečno pa ga ob nedeljah, ko je uporaba tega brskalnika najvišja, uporablja 16,7% evropskih uporabnikov spleta.

Na prvem mestu po uporabi je Finska (32,1%), Slovenija pa ji je z dobrimi 31,8% tesno za petami. Tretja je Nemčija z 28% tržnim deležem, ki pa glede na število uporabnikov predstavlja enega največjih...

107 komentarjev

Odprtokodna mobilizacija za uporabnike okolja Windows

Slo-Tech - Računalnik pogosto uporabljate v knjižnici ali pri prijatelju, vendar tam nimajo nameščenega OpenOffica, brskalnika FireFox in vaših ostalih priljubljenih programov, oziroma se bojite, da bi na računalniku ostale kakšne vaše osebne nastavitve? Se vam zdi dilema znana?

V takih primerih se splača pokukati na spletno stran Johna Hallerja, ki je pripravil mobilne različice nekaterih priljubljenih odprtokodih programov. Mobilne različice si enostavno prenesete na USB ključ, kjer jih razširite, brez namestitve pa jih lahko zaženete na kateremkoli računalniku v okolju Windows.

Trenutno so na voljo naslednji mobilni programski paketi:
- mobilni AbiWord (pisarniški program)
- mobilni OpenOffice.org 1.5 <b>in</b> 2.0 (pisarniški paket)
- mobilni FireFox (spletni brskalnik)
- mobilni ThunderBird (odjemalec za e-pošto)
- mobilni NVU (urejevalnik spletnih strani)
- mobilni SunBird (osebni organizator)

Vsi zasvojenci z internetnim klepetanjem pa lahko uporabite že opisani mobilni

7 komentarjev

Anon-IM - Anonymous Instant Messaging v. 0.0.1

Slo-Tech - Pravica do zasebnosti je človekova pravica. Eden najpomembnejših delov pravice do zasebnosti je komunikacijska zasebnost. Iz tega razloga in zaradi poizkusov EU in ZDA po uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov (tim. retencija), pa tudi zaradi strahu pred čedalje obsežnejšim nadzorom in poizkusi cenzure komuniciranja preko interneta po vsem svetu, so nekatere skupine in posamezniki pričeli z razvojem anonimizacijskega omrežja Tor, o katerem smo že večkrat poročali.

Pred časom se je pojavil programski paket TorPark, ki vsebuje rešitve za anonimno mobilno surfanje po spletu (vsi programi z nastavitvami so nameščeni na USB ključu). Sedaj pa je na voljo podoben paket, ki pa omogoča anonimno mobilno internetno sporočanje.

Program Anon-IM v. 0.0.1 vsebuje mobilno različico Tor odjemalca in mobilno različico programa za internetno sporočanje GAIM. GAIM je ustrezno prednastavljen in ima že vgrajen in omogočen vstavek za šifriranje. Trenutno je na voljo le različica za okolje Windows...

15 komentarjev

MSN in Firefox

Slo-Tech - Microsoft je za namene promoviranja svojega iskalnika MSN, ki je del njegovega spletnega portala, naredil nekaj zaslonskih slik. Slike je poslal agenciji Asociated Press, na eni pa je mogoče opaziti, da je uporabil brskalnik FireFox: Kot poroča časopis NRG Maariv pa Microsoft to zanika, čeprav se na sliki na naslovni vrstici razločno vidi napis 'Mozilla Firefox', jasno pa so opazni tudi značilni Firefoxovi gumbi.

Zanimivo pa je tudi da je FireFox-ova a vrstica za iskanje nastavljena na ... Google.

44 komentarjev

Nvu 0.1

Nov izgled

Mozillazine - Po zgledu Mozilla Firebirda, Mozilla Thunderbirda in Mozilla Sunbirda, ki so se razvili kot samostojne komponente, se je od programske zbirke Mozilla odcepil tudi Mozilla Composer. Po nekaj tedenskem razvoju je danes luč sveta ugledala prva razvojna različica, Nvu 0.1, ki je na voljo kot arhiv za Linux, Windows in v posebni obliki za LindowsOS. Nad razvojem programa Nvu namreč bdi Lindows.com, ki ga izdatno finančno podpira. Glavne novosti so okno z nastavitvami in prilagodljive orodne vrstice v slogu Mozilla *birda, upravitelj strani, nova barvna paleta, zavihki ...

V okolju Windows boste morali v imenik, v katerega ste razširili namestitveni paket, kopirati še datoteki msvcp70.dll in

8 komentarjev

Abiword 0.9.0

Linux Today - Področje na katerem Linux najbolj šepa so zagotovo kvalitetni urejevalniki besedil. Ravno zato je dogajanje v tej areni zelo zanimivo.
AbiWord spada v skupino Gnome Office, a je v bistvu popolnoma samostojen urejevalnik, ki teče tako pod Linuxom kot tudi v Oknih, QNXu in BeOSu (in seveda na različnih platformah). Danes je izšla prelomna različica 0.9.0. Ne boste verjeli, prevedena je tudi v slovenščino (uganite kdo je to zakrivil, hint hint... :).
Ko smo že pri pisarniških paketih, ta teden je izšel tudi prvi release candidate KDE Office 1.1.

0 komentarjev